OpmerkelijkVaste rubriek

Aluhoedjes: Is er leven op Pluto, kun je landen op de maan?

“It’s one small step for man, one giant leap for mankind.” – Neil Armstrong. Euh ja, zal best hoor. Maar waarom blijft het bij een paar keer een paar stappen? Bietje núver niet? We hadden er kunnen wonen, werken, studeren, uitgaan: we hadden er verdikkeme álles kunnen uitvreten inmiddels, daar in New-Liwwadd’n. Helaasch, het enige wat naar de maan is gegaan, is het geloof in de landing. Complotdenkers weten wel beter: “It’s one fake step for man, one giant hoax for mankind.”

Tekst: Anouk de Vries

Maanmannetje
“I love you to the moon and back” zou een stuk filosofischer en romantischer moeten klinken uit de mond van Neil Armstrong dan uit die van gekke Henkie van de hoek. Maar toch zouden chicks gaan twijfelen wanneer ze dit horen. Want hé, is die Neil wel echt op de maan geweest?
Ervan uitgaande dat hij er is geweest en dat hij dus gewoon fixt met z’n openingszin, gaan we even dieper in op de vraag: “Neil? Neil? Who the fuck is Neil?” Nou, ‘k zal het je vertellen: Neil was astronaut en werd benoemd tot commandant voor de Apollo 8-missie. Nadat de Apollo 8 in 1968 rond de maan was gevlogen, werd hij commandant van de Apollo 11-missie. Dit is de beruchte missie waarbij een landing op planeet maan zou worden geprobeerd.

Theoretisch kader
Neil Armstrong werd in maart ’69 aangesteld als eerste Maanwandelaar. In juli dat jaar was de lancering van dé Apollo 11. De officiële landing zou op 20 juli, 20:17:39 hebben plaatsgevonden, vier dagen na de vertrekdatum. Neil begon zes uur en veertig minuten na de landing aan zijn maanwandeling. Maar ja, ik schrijf hier niet een feelgood-verhaal over waargebeurde feiten uiteraard. Die hele maanlanding was verdikkeme harstikke fake. De Amerikanen zouden namelijk niet tussen 1969 en 1972 de maan hebben betreden, maar in een geheime studio de maanlanding hebben nagespeeld. De maanlanding zou dus in scène zijn gezet. En ja, dan denk je toch bij jezelf: had er dan meteen ’n dikke Netflixserie van gemaakt ofzo. Toe nou even, jemig hé.

De NASA had ook nog eens 30 miljard euro nodig voor het Apolloprogramma, maar waar is dit geld dan uiteindelijk aan uitgegeven? Complotdenkers weten ’t wel: alle betrokkenen moesten afgekocht worden met doekoe en konden dus in ruil voor geheimhouding badderen in paarse briefjes. Was tegenwoordig ook ‘n leuk alternatief geweest voor een bijbaan naast je studie, zo’n maanlanding. Dus maak nog ‘ns zo’n filmpje dan.

Lena lijstje

  • Op de maan landen kan überhaupt niet, want er is immers geen atmosfeer en er is groot gevaar voor zonnestraling en andere straling …
  • De vlag die de astronauten hebben neergezet wappert als ‘n malle, wat dus helemaal niet kan daar. ‘t Was op zich wel handig geweest dat ze daar beter over hadden nagedacht.
  • Er zijn wel 5000 foto’s gemaakt terwijl de maanwandelingen samen zo’n 4000 minuten duurden. En het selfie-tijdperk met Snapchat en alles was nog niet eens begonnen toen, moet je nagaan. Beetje dubieus dus.
  • Er zijn schaduwen te zien die van meerdere lichtbronnen zouden komen. Ervan uitgaande dat er geen straatverlichting is, is dat best frappant hoor.

Nou, creëer je mening erover en ga daarna maar weer verder met appen. Mocht je nou mee willen spelen in de volgende maanreis, dan kun je alvast je cv naar [email protected] sturen. Acteerervaring is een pré, ervaring als astronaut daarentegen is compleet overbodig.

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close