ActueelVan alles

Forscina Rijpma Docent van het Jaar 2024!

“ Ik ging altijd met een lach naar mijn werk”

Met 18,95% van de stemmen werd Forscina Rijpma de nieuweDocent van het Jaar. Het had heel wat  voeten in de aarde om de docent Pedagogiek te verrassen, want zij ging 28 maart jongstleden met pensioen. Dus zat haar man en een oud-collega in het complot om Forscina naar NHL Stenden te lokken. Midden in een aangenaam gesprek verraste Bram Verberne, de student die haar nomineerde, haar met een groot bos bloemen. “OMG, wat superleuk, maar ik werk hier niet meer. Maar wel een hele eer,” was het eerste wat ze uitbracht toen Bram vertelde dat zij Docent van het Jaar was geworden. 

Forscina zat 25 jaar in het onderwijs, waarvan 12,5 jaar bij NHL Stenden. “Daarvoor werkte ik in de psychiatrie”. Maar toen ik bij NHL Pedagogiek begon, wist ik gelijk ‘dit is het’.” Ze refereert aan een poster die heel lang in het gebouw hing. “Daar stond op ‘ga jij met een lach naar je werk?’ en dat heb ik werkelijk iedere dag gedaan.” Of er dan niet iets was dat minder leuk was? “Nou, al die ICT-veranderingen, dat was bijna niet bij te houden. Gelukkig had ik hulpvaardige collega’s om me heen.”

Heeft Forscina enig idee waarom bijna 19% van de stemmen naar haar gingen? “Ik denk omdat ik veel communiceerde met mijn studenten. Dat je ze persoonlijk aanspreekt in goede en minder goede tijden.
En dat ik ze een veilig leerklimaat bied. Een omgeving waar ze in de praktijk ook fouten mogen maken.”

Is ze blij met haar pensioen? “Sinds eind maart is het voor mij een lange vakantie, maar ik mis wel het contact met de student. De jongeren tussen de 18 en de 25 jaar zijn een geweldige doelgroep. Zo onbevangen nog.
Ze houden je ook bij de tijd. Die interactie is er nu niet meer.”

Vertederd kijkt ze naar het boeket bloemen. “Dit is toch wel een bijzonder afscheidscadeau. Dat zoveel studenten jou de Docent van het Jaar vinden.”

Heeft ze nog tips voor jonge docenten die ook een keer genomineerd willen worden? “Niet alleen gericht zijn op de lesstof. Neem tijd om een goed contact met je studenten op te bouwen. Vraag naar hun eerste rijles. Complimenteer ze als je ziet dat ze naar de kapper geweest zijn. Als je merkt dat iemand wat stiller is dan normaal, vraag dan voorzichtig wat er is. Ze hoeven niet direct te antwoorden, maar die aandacht is al voldoende. Dan ben je pas een echte docent.”

Ze wilde nog een ding kwijt. “De relatie met het werkveld heb ik altijd enorm gewaardeerd. Samen met de studenten werken in de praktijkateliers. Want dan ben je met realistische pedagogische vraagstukken bezig. Daar krijgen de studenten echt iets mee als bagage voor hun toekomstig beroep.”

De Uitslag:

Het was tot de laatste minuten van de verkiezing spannend in de top vijf. Wie van deze populaire docenten zou uiteindelijk de titel Docent van het Jaar mogen dragen? Hieronder de top vijf, gevolgd door het percentage stemmen.

1. Forscina Rijpma,NHL Stenden Pedagogiek, 18,95%
2. Xavier Gallego y van Seijen,NHL Stenden/ Van Hall LarensteinBiotechnologie 14,67%
3. Bert Hofstede,NHL Stenden Communicatie,14,53%
4. Gerrie Koopmans, Van Hall Larenstein ManagementLeefomgeving, 14,10%
5. Kevin de Leeuw,Van Hall Larenstein Voedingsmiddelentechnologie, 8,97%

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close