ActueelOpmerkelijk

Oma’s Soep brengt studenten en ouderen samen

Je hebt het bij Albert Heijn misschien wel eens gezien: Oma’s Soep. Het is vijf jaar geleden door twee studenten bedacht. Naast de soep, die gemaakt is naar authentiek recept van oma, zijn er ook nog Oma’s Pastasauzen en Oma’s Maaltijden. De opbrengst van deze producten wordt ingezet om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. Ten minste vijftig procent van de winst wordt gedoneerd aan de Stichting Oma’s Soep. 

De missie van Stichting Oma’s Soep is eenzaamheid tegengaan door jong en oud samen te brengen. In verschillende steden in ons land organiseren studentenbesturen onder andere kookdagen. Ook in Leeuwarden is Stichting Oma’s Soep actief. Het Leeuwarder bestuur organiseert met behulp van zestig vrijwilligers maandelijkse kookmiddagen in zorginstellingen voor ouderen, zoals Abbingahiem en Het Andere Wonen. Verder zijn er wekelijks Soep-aan-huis-dagen. 

De Leeuwarder Studentenkrant sprak met bestuurslid Nynke Russchen over haar ervaringen met dit goede doel. “We zijn nog maar een jaar bezig, maar het begint nu goed te lopen,” aldus de negentienjarige studente Verpleegkunde. “Alle acht bestuursleden zijn van studentenvereniging Sempiternus, maar het is daar geen onderdeel van. Het is gaaf om op zo’n manier bij te dragen aan de maatschappij.” Nynke hoefde niet lang na te denken toen ze gevraagd werd voor Oma’s Soep. “Het hele idee sprak mij direct aan. Ik krijg ook een warm gevoel als ik aan mijn eigen oma denk. Hoe lekker zij kan koken en hoe wij dan ook meehelpen in de keuken.” 

Of ze enig idee had dat er zoveel eenzaamheid onder de ouderen is? “Je weet dat het speelt, maar vijftig procent van de ouderen is wel heel veel. Ze zitten echt in een sociaal isolement. Kinderen wonen ver weg, leeftijdsgenoten overlijden, hun netwerk is vaak ook niet meer mobiel. Ik sprak laatst een mevrouw die op acht-hoog in een flat zit. Ze verpietert daar helemaal. Af en toe vliegt een vogel voorbij haar raam. Vroeger woonde ze in een huis waar genoeg op straat gebeurde. Dan is het mooi dat zij regelmatig iemand over de vloer krijgt. En dat kunnen wij regelen.”

Niet alleen de ouderen worden er beter van maar, ook de studenten zelf. “Het geeft mij veel energie als ik zie hoe fijn zij het vinden als we langskomen. Ik heb heel goed contact met opa Simon. Hij is opgegeven door zijn dochter. De meegebrachte soep is al gauw bijzaak, het is meer een middel om in gesprek te raken. Dan vertel ik over mijn wereld en hij over de zijne. Ook helpen we wel met wat technische dingetjes. Zo kan opa Simon nu muziek van zijn laptop via de tv horen. Daar is hij erg blij mee.”

Oma’s Soep Leeuwarden zit regelmatig bij zorgcentrum Het Andere Wonen op het Noordvliet in Leeuwarden. Dan koken de studenten samen met de oudjes soep, nuttigen die met elkaar en doen het laatste uur spelletjes. Gemiddeld doen hier twintig senioren aan mee. “In de grote gezamenlijke ruimte is het altijd gezellig druk. Aan twee tafels wordt dan hard gewerkt, zoals wortels schoonmaken en uien snijden. We krijgen deze ingrediënten gratis mee van groenteboeren en supermarkten. Op de markt staat er aan het eind van de middag een vracht aan groente voor ons klaar. Echt super.” 

Nynke doet dit nu als studente, maar wat als ze afgestudeerd is? “Ik had eerst niet veel met oude mensen, maar door mijn werk voor Oma’s Soep is die houding totaal veranderd. Het geeft ook een bepaalde rust in een week vol verplichtingen voor NHL Stenden en Sempiternus. Ik zal dit voor altijd bij mij dragen en dus na mijn studietijd ook als vrijwilliger betekenisvol bezig blijven.”    

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close