ActueelOpmerkelijkVan alles

Tijd voor Creatieve Revolutie

Friso Visser

Zijn tijd als hoofdredacteur bij de Leeuwarder Studentenkrant is alweer een ver verleden. Toch ondervindt Friso Visser (38) nog steeds de positieve invloed van die periode. Het rebelse van toen heeft zich vertaald in het teweeg willen brengen van een creatieve revolutie. Geen oplossingen opleggen, maar iedereen ruimte geven te ontdekken wat voor hen werkt. Studenten die zich aangesproken voelen, kunnen zich bij hem melden.

Laat ik Friso eens vragen om een column voor onze krant te schrijven. Hij heeft veel te veel energie en doet ontzettend creatieve dingen, was de slimme gedachte van Froukje Bouma, de allereerste hoofdredacteur van de Leeuwarder Studentenkrant. Als ondernemer in hart en nieren en schreef Friso artikelen over de – toen nog nieuwe – social media zoals Facebook en Twitter. Tenslotte was hij met zijn opleiding bij NHL Communicatie iemand die daar slimme dingen over kon vertellen.

Serie van experimenten

Op een gegeven moment bedacht Friso dat hij ook over andere dingen wilde schrijven. “Ik kwam met een serie experimenten die ik samen met mederedactielid Felix uitvoerde. We gingen bijvoorbeeld undercover als rolstoelgebruikers of blinden om te kijken of de kroeg wel klaar voor ons was. Of we verkleedden ons als zwerver om te ervaren hoe een dag in hun leven voelde. Het was fantastisch. Er ging ook altijd een fotograaf mee, zodat er coole foto’s kwamen van de gekke dingen die wij deden.” Glimlachend: “Hoe leuk is het dat je betaald wordt om experimenten te doen?”

Rebelsheid Studentenkrant

Na het vertrek van Froukje volgde Friso haar op als hoofdredacteur. Een rol die hij op karakteristieke wijze invulde. “Met het team om tafel ons afvragen: hoe houden we de krant interessant en leuk? Ik was altijd op zoek naar balans: lachen, gieren, brullen maar altijd ook artikelen waar je slimmer van werd. Studenten zijn leergierig. En ik was altijd op zoek naar nieuwe dingen, dingen die niet eerder zijn gedaan. Dat was de rebelsheid van de Studentenkrant: als schrijvers hadden we de vrijheid om te doen wat we wilden. We moesten alleen niet te veel blote konten in de krant stoppen, dat vonden de scholen toen niet cool.” 

Brainstorm Bijbel

Inmiddels ligt zijn studententijd alweer een tijdje achter hem en is Friso een échte schrijver. “Dat had ik nooit gekund zonder de ervaring van de Studentenkrant. Mijn eerste boekje uit 2016 heet simpelweg ‘Een Leuk Boek’, een relatiegeschenk van vijftig pagina’s voor mijn toenmalige klanten. In januari 2024 verschijnt mijn ‘Brainstorm Bijbel’ van 236 bladzijden.” Die bijbel staat vol met tips en tricks die hij dagelijks uit de kast haalt bij zijn werk voor Brain Fuel. “Daar houden we ons bezig met het ontwerpen en begeleiden van brainstormsessies en innovatietrajecten. We zijn facilitators en procesbegeleiders, we vertellen mensen niet hoe het moet, maar laten hen zelf ideeën bedenken en uitvoeren.”

Opdrachtgevers komen uit verschillende hoeken. Van Nike tot Greenpeace, van de Gemeente Leeuwarden tot aan Disney. “Zo kwam het Wereld Natuurfonds bij ons met de vraag: hoe zorgen we dat jongeren (plant)aardiger leven? Toen hebben we voorgesteld eerst een sessie met jongeren zelf te doen. Die mochten schieten op wat het fonds zelf had bedacht om daarna zelf de creatieve rol te pakken. Dat resulteerde in een mooie en succesvolle campagne.” Ook helpen Friso en zijn team al twee jaar om Gasunie intern te verduurzamen. “Een fantastisch project. Medewerkers hebben volop ideeën over hoe de organisatie groener kan. Wij helpen het traject te ontwerpen en sessies en workshops te geven over creatief denken, storytelling, samenwerken en het testen van innovatie.”

 

Weg met ‘one trick pony’s’

De meeste mensen zijn gewend aan vergaderingen, maar er zijn ook manieren die beter bij de mens of de situatie passen, stelt Friso. “Mensen zijn gemaakt tot een soort van one trick pony’s’: de hele dag vergaderen. Blijkbaar los je zo geen vraagstukken op, dus moet je met nieuwe processen komen. Het is een beetje alsof de hele wereld samen ontevreden aan het voetballen is en niet weet dat er ook andere sporten bestaan. Maar misschien werkt tennis of waterpolo veel beter voor jou. Zo ook met vergaderen. Misschien past een brainstorm of hackathon veel beter bij je. Gelukkig gaat het steeds beter op veel plekken, zoals bij de opleiding Leisure & Events Management. Die begrijpen wat de wereld nodig heeft.”

 

Wie gaat de revolutie leiden? 

Friso is niet van plan ooit ‘groot te worden’. “Mensen zeggen wel eens: doe niet zo kinderachtig. Nou, ik hoop dat ik voor altijd kinderachtig blijf. Wel wil deze kleine man grootste dingen doen en dat gaat volgens mij nu al best goed. Noem het ADHD of een neurodiversiteit, maar mijn brein werkt anders dan die van de meeste mensen. En ik ben ervan overtuigd dat er andere breinen en andere werkwijzen nodig zijn om een creatieve revolutie teweeg te brengen. Er zijn zoveel problemen op de wereld. Het is tijd voor systeemverandering. Het liefst op een positieve manier.”

Reden voor Friso om opleidingen en studenten van nu op te roepen hem te helpen in de creatieve revolutie die hij voor ogen heeft. “Studenten die voelen ‘Ik wil de creatieve revolutie leiden’, roep ik op mij te volgen via LinkedIn. De eerste die toezegt zich te verbinden aan de creatieve revolutie krijgt een gratis exemplaar van mijn nieuwe boek. Zonder studenten gaan we de revolutie niet winnen.” 

 

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close