PersoonlijkVrije tijd

Waar de fuck is Froukje?

De allerleukste Froukje die we kennen gaat op wereldreis! Dit is leuk voor haar, maar betekent dat wij haar moeten missen, of toch niet? Speciaal voor de LSK is deze gloedjenieuwe reisrubriek in het leven geroepen. Froukje is namelijk niet alleen een expert in hoofdredacteur zijn, ze zorgt in haar vrije tijd voor wereldvrede, geeft bijles aan blinde kansarme kinderen, deelt voedsel uit bij het Leger des Heils en weet ook nog alles van reizen. Wat een vrouw. 

Wel/niet op reis?
Ik ga op wereldreis. Ik kan het zelf amper geloven. Het is geen reis waar ik van droomde sinds ik een kind was en ik heb er ook geen tien jaar voor moeten sparen. De mogelijkheid diende zich aan, dus ik besloot ervoor te gaan. Het is nog steeds een bizar besef: ik ga 7,5 maand lang gewoon doen waar ik zin in heb. Opstaan zonder wekker, geen verplichtingen, geen werk. Ik kan me er niets bij voorstellen.

Ik besloot vrij abrupt op reis te gaan. Het meest opvallende dat ik merkte aan het wereldkundig maken van mijn beslissing is dat reizen blijkbaar het hoogst haalbare is in het leven. Niemand zei: ‘Zou je dat nou wel doen?’, ‘Jeetje, wat een geld’ of ‘Wat zonde, je laat je werk achter’. Dus ik boekte mijn reis. Voordat dit een ellenlang betoog over mijn persoonlijke beweegredenen (ik zal het jullie besparen) wordt, wil ik in deze voorbereidingsfase jullie graag van tips voorzien. Ik heb tientallen reisblogs afgespeurd, en met ongeveer de hele wereld over mijn reis overlegd. Dus ik vind dat ik mezelf een voorbereidingsexpert mag noemen.
Hier spreekt de voorbereidingsexpert:

Het plannen van je reis
Boek een wereldticket! Of niet, dat hangt ook een beetje van jezelf af. Ik dacht dat ik vrij beperkt was in mijn bestemmingen, maar na een bezoekje aan Kilroy (een reisbureau voor backpackers) kwam ik erachter dat er veel meer mogelijk was dan ik zelf dacht.
Voordelen wereldticket:
– Het is in verhouding goedkoop (ik vlieg van Amsterdam naar New York, van LA naar Fiji, van Fiji naar Auckland, daarna door naar Sydney, vervolgens naar Bangkok en uiteindelijk weer naar Amsterdam voor slechts 1660 eurootjes, wat een koopje!).

– Je hebt een beetje richtlijn waar je heen wilt. De wereld is groooooot. Bij elk gesprek dat ik heb, kom ik er vooral achter hoeveel dingen ik niet ga zien.

Nadelen wereldticket:
– Je zit redelijk vast aan je reis. Ik kan het wel omboeken, maar dat kost sowieso extra moneyzz en is bovendien afhankelijk van beschikbaarheid

– Het moet wel passen in je reislogica. Ik hop over de wereldkaart heen in een redelijk gestroomlijnd parcours, dus voor mij was het een goeie deal.

Welke bestemmingen?
Ja dat moet je echt zelf weten. Ik laat Afrika en Zuid-Amerika links liggen, omdat ik voor het eerst een grote reis ga maken en maar een meisje alleen ben, maar volgens mij is het allemaal leuk.

Hoelang?
Ook dat kan ik niet voor je bepalen (jemig wat een handige tips, zeg). Ik heb zelf voor 7,5 maand gekozen omdat dat lang genoeg is om er echt helemaal uit te zijn, maar ook haalbaar is binnen mijn budget.

Voorbereidingen:
Hier begon voor mij het leuke stuk: winkelen! Hoeveel spullen (lees: rotzooi) ik wel niet heb gekocht onder het mom ‘dat is handig voor op reis!’. Maar eerlijk is eerlijk: een aantal dingen heb je gewoon écht nodig.

1. Een goede backpack
Investeer hierin! Ik heb gekozen voor een backpack van Osprey, ik vond dit merk vooral gewoon heel mooi en ze hebben hele goede rugtassen. Zelf heb ik de Ariel 65, hij kostte 239,95, maar ik vond hem online met 15% korting, dus hou dat gewoon in de gaten. Het voordeel van mijn rugtas is dat het een vrouwenmodel is en daarom heel goed zit (vooral bij mijn boobies, niet dat ik van die enorme jetsers heb).  Ga vooral rugzakken passen bij winkels, dan pas weet je echt wat lekker zit. Ik wilde zelf eerst een rugzak op wieltjes, maar ja die tas woog an sich al vier kilo, dat vond ik wat te zwaar, dus deze is het geworden.

Hoeveel liter? (klein kadertje)
Hoeveel liter je mee moet nemen, hangt een beetje af van je soort reis. Ik ga lang weg en niet naar uitsluitend warme gebieden dus 60 liter was voor mij het minimum, ik heb nu 65 liter. Ik ben geen light-packer, maar dit is voor mij genoeg (inclusief slaapzak!). Meer liter is vooral handig als je echt gaat kamperen en dus ook een tent, luchtbed, kookgerei enzo moet meenemen.

2. Wandelschoenen
Man man man, wat een dilemma was dit: ik ben geen diehard wandelaar, maar ik vind het wel leuk om te doen, zeker als er mooie natuur is. Hoelang ik wel niet heb lopen wikken en wegen of mijn Nikes niet gewoon voldoende zouden zijn. Online las ik echt verhalen van mensen die de Sahara waren doorgewandeld op gympies en wandelschoenen schromelijk overdreven vonden. Ik ben toch voor de bijl gegaan en wel om één reden: ik investeer zoveel in mijn wereldreis dat het zonde zou zijn om straks aan de andere kant van de wereld dingen te laten of misschien wel geblesseerd te raken omdat ik te gierig was om een fatsoenlijk paar schoenen aan te schaffen.

Oké schoenen dus. Ik heb in allemaal winkels gepast: Perry Sport, Bever en een vage kampeerwinkel in Drachten. Ik vond dit heel lastig, want ik had hier de ballen verstand van. Wandelschoenen variëren in prijs tussen de 40 en 400 euro, wat de keuze niet makkelijker maakt. Ik heb goedkope gepast en duurdere en uiteindelijk gekozen voor een paar van 184,95 euro van het merk Lowa: de Renegade Mid Leather. Welk merk bij je past, hangt echt van je voet af. Er zijn een paar gerenommeerde merken (zoals Meindl, Lowa en Hanwag bijvoorbeeld) waarbij er weinig verschil zit in kwaliteit, maar wel veel in pasvorm, dus pas deze vooral allemaal.

Wel of geen Gore-Tex? (klein kadertje)
Als je je nog nooit hebt verdiept in de wondere wereld van wandelschoenen dan snap je vast niet waar dit over gaat, maar dit is de grootste, langstlopende discussie in deze scene. Gore-Tex maakt je schoen waterdicht. Dit heeft een aantal voordelen, maar ook een aantal nadelen. Het blijft redelijk persoonlijk waarom je er wel of niet voor kiest, maar ik heb volledig leren schoenen gekocht omdat dat ook in warme klimaten nog redelijk aangenaam is. Wil je lekker wadlopen of wandelen door de polder, dan kun je allicht beter kiezen voor een Gore-Tex schoen.

Schermafbeelding 2015-08-24 om 11.58.43
Handig om mee te nemen!
Voilà, zie hier mijn verzameling van alles waarvan ik zeker weet dat dit HEEL handig is (over een half jaar praat ik vast anders). Van boven naar onder, links naar rechts, komt ie hoor:

  1.  Slaapmasker, superhandig natuurlijk. In het vliegtuig, in je hostel, noem maar op.
  2. Zonnebrillen, duh.
  3. Paspoort, dubbel duh (check even of  ‘ie nog lang genoeg geldig is).
  4. Opblaaskussen, samen met dat slaapmasker superhandig.
  5. Toilettas, dit is echt een toptoilettas, deze kun je namelijk ophangen, is me al vaak goed van pas gekomen.
  6. Dit is een varken, maar tegelijkertijd een zaklamp: een knijpkat. Dat betekent dat je hem met de hand kun opwinden, dus hij doet het altijd en overal.
  7. Er ligt hier nu een kelnersmes, maar ik moet nog een goede multitool kopen, deze was even voor de show.
  8. Slotjes: voor op je backpack. Koop trouwens wel van die sloten die de douane open kan maken, anders maken ze je bagage kapot.
  9. Spork, dit moest ik gewoon hebben> Hij is roze en het is een vork, lepel en mes in één!
  10. 10.  Snoetenpoetsers, oftewel vochtige doekjes, voor als ik weer eens geknoeid heb.

11. Citronella-armbandjes. Ik ga ook een deel kamperen en als er dan muggen zijn, dan kan ik deze omdoen.

12. Robijn geurzakjes, voor tussen mijn kleding, dan ruikt het altijd lekker.

13. Microfiber handdoeken, dit zijn handdoeken die heel weinig ruimte innemen en snel drogen, kun je voor veel geld kopen bij de kampeerwinkel, maar ook supercheapy bij de Xenos.

14. Travelbag: voor over je backpack als je gaat vliegen. Zo blijft je backpack beschermd en blijven al die sliertjes nergens aan hangen.

15. Reisdagboek, dit is een Travelege Journal (http://www.travelege.com), vond ik zelf de leukste die ik kon vinden.

16. Karabijnhaken, ja klinkt suf, maar handig als je eens iets op wil hangen, of een waslijn ofzo wil spannen, weegt niks en neemt geen ruimte in.

17. Onbreekbare spiegel. Onbreekbaar!!

18. Slaappillen, of nou ja, homeopathische relax-pillen, als ik het allemaal even wat te spannend vind

19. Solid shampoo, dit is echt de beste uitvinding ever! Dit rondje gaat net zolang mee als drie flessen shampoo, je koopt dit bij Lush en het ruikt heeeel lekker!

20. Dobbelstenen, voor het geval ik vrienden maak en me met hen verveel.

21. Poncho’s, je weet maar nooit.. Leek me handiger dan een regenjas.

22. Medicijnen: ik heb paracetamol, ibuprofen en diarreeremmers, hopelijk hoef ik ze niet te gebruiken.

23. Hoofdzaklamp, als ik mijn handen vrij wil hebben én licht nodig heb.

24. Anti-jeuk spul, als ik jeuk krijg van de muggen die mij geprikt hebben ondanks mijn citronella-armband.

25. Oordopjes, duhhhhh.

26. Wereldstekker, zodat ik m’n pokkie overal kan opladen.

27. Daypack, ik heb een extra rugtas mee, ik gebruik altijd rugtassen. Deze is heel opvouwbaar dus kan mooi aan mijn backpack hangen, maar ook mee in het vliegtuig enzo.

28. Bodyspray, voor als er geen kraan in de buurt is en je vieze handen hebt.

29. Wasmiddel, voor handwasjes.

30. ISIC studentcard, een internationale kaart die aantoont dat je student bent zodat je overal korting kunt krijgen (ook al ben ik geen student meer).

31. Naaisetje, kan ik ’s avonds lekker sokken stoppen

32. Nog meer anti-muggenspul, better safe than sorry!

Niet op de foto, wel heel handig:

33. Een lakenzak, daar kun je in slapen als je hostel een beetje vies is.

34. Kledinghoezen, koop je bij de Ikea voor een paar euro. Zo heb je een zak voor je shirtjes, voor je broeken en voor bijvoorbeeld je ondergoed en sokken. Zo wordt het niet meteen een rotzooi in je tas.

Door: Froukje Bouma
Fotografie: Lucas Kemper

 

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close