OpmerkelijkUitgaan

Achter slot en grendel

Wat gebeurt er als je gevangen genomen wordt?

De Leeuwarder politie: ongetwijfeld heeft iedereen een mening over deze zwart-gele handhavers van de wet. Feit is wel dat zij het niet altijd even makkelijk hebben met ons Liwwadders. Op 4 maart schreef Omrop Fryslân bijvoorbeeld nog over de onstuimigheid in het nachtleven rondom het Ruiterskwartier. Bram en Tini mochten al eens op pad met een aantal agenten om te kijken hoe het er gedurende de nacht aan toe gaat. Deze editie kijken Mirjam en Niels wat er gebeurt vanaf het moment dat je uit de gestreepte wagen stapt. 

Zaterdagochtend rond 06.50u is meestal het tijdstip dat een doorgewinterde stapper zijn of haar bed inrolt, maar wij melden ons bij het politiebureau aan de Holstmeerweg in Leeuwarden. Niet voor de geheime afterparty van een rave, maar voor een afspraak met agent Feike de Boer zodat wij jullie kunnen informeren over het arrestatieproces. En dat is nogal een proces. Er zijn een flink aantal stappen die de politie volgt bij het inrekenen van een persoon en eenmaal aangekomen op het bureau staat er een team klaar om diegene met open armen te ontvangen.

De artiesteningang 

Wij liepen via de voordeur naar binnen, maar als je bent meegebracht met een paar agenten, word je via de zogenaamde artiesteningang het pand binnengebracht. Vanuit hier wordt direct je identiteit vastgesteld en de reden waarom je hierheen gebracht bent. De zakken mogen leeg en als het allemaal meevalt, kun je de inhoud ook snel weer ophalen. Je verblijft meestal de eerste uren in een kale ophoudcel. Vanuit daar, mocht dat nodig zijn, word je in een andere cel maximaal voor drie keer 24 uur in verzekering gesteld. “In die tijd gebeurt van alles; van verhoor tot het regelen van een advocaat tot het maken van foto’s en vingerafdrukken. Hierna gaat alles wat verzameld is naar de officier van justitie en die geeft er een klap op. Het kan zijn dat er niets uitkomt, maar er kan ook een dagvaarding, voorgeleiding bij de rechter-commissaris of een schikking uitkomen”, legt Feike uit. Mochten er redenen zijn waardoor je nóg langer vast moet blijven zitten, dan is er nog het huis van bewaring in Leeuwarden waar je terecht kunt. De rechter-commissaris beslist hierover. 

Huisregels 

 

Net als bij je ouders, vrienden of andere mensen bij wie je op bezoek bent, gelden er huisregels. Ze zijn niet heel moeilijk en worden vooraf verteld. “Bij onduidelijkheden kun je altijd terugvallen op het interactieve scherm in de cel. Hier wordt in meerdere talen haarfijn uitgelegd wat wel en niet mag. Vragen mogen altijd gesteld worden aan de agenten die rondlopen”, vertelt Feike.  

We zijn vroeg genoeg binnen om het opstarten van de dag mee te maken. De ‘gasten’ worden iedere dag tussen 07.00u en 07.15u gewekt. Vervolgens is het tijd om te douchen en daarna komt het ontbijt met koffie of thee. Gedurende de dag zijn er vaste momenten waarop er gegeten wordt en mogen ze een aantal keer luchten en daarbij eventueel een sigaret roken. Er is zelfs een mooi weekrooster met daarop de gerechten te zien. We hebben ons laten vertellen dat ze geen bier schenken bij het eten, is dat even balen.  

Wat je ook doet: communiceer 

Tijdens of na het arrestatietraject is het belangrijk dat iedereen open en transparant met elkaar kan praten. De agenten waarmee je te maken krijgt, hebben daarvoor gestudeerd en kunnen met verschillende soorten mensen goed communiceren. Maar het mes snijdt zoals gewoonlijk aan twee kanten, dus probeer netjes te blijven. Bovendien zorgt het verzetten of schelden, vloeken en tieren tijdens een arrestatie ervoor dat de personen die je tegenover je hebt zich ook wat minder meelevend opstellen. Daarnaast kan het beledigen van een ambtenaar in functie je nog eens een extra straf opleveren. Zonde van je geld en het verziekt de sfeer ook behoorlijk. Pro-tip: het feit dat je rechten studeert, is geen argument voor de politie om jou eerder vrij te laten. Val niet iemand lastig met je studiekeuze. “Iedereen die hier met een politieauto is afgezet, heeft gelijke rechten. Van dakloze tot advocaat”, schetst De Boer. 

Dat communiceren is ook een belangrijk punt wanneer je in een financiële dip zit en er ook nog eens een boete op de deurmat valt. Bijvoorbeeld als je zuurverdiende (of geleende) pingels gedoneerd zijn aan Stichting Ruiterskwartier. Heel stom natuurlijk, maar het moet wel betaald worden. Volgens De Boer zijn er wel tussenwegen. “Kun je het niet betalen, neem contact op en vraag naar een passende oplossing voor de situatie. Niet betalen is geen optie, want je wordt vanzelf een keertje opgehaald door oom agent. Dit gebeurt zeker niet meteen, maar jij bent verantwoordelijk voor je eigen daden, dus ook voor de schuldaflossing.” 

Spuugmaskers en schilden 

Zodra je als individu bekend bent bij de politie, worden specifieke en persoonlijke kenmerken van jou geregistreerd. Hierdoor weten de agenten wat voor persoon jij bent en waar zij op moeten letten bij het rondbrengen van het ontbijt. Er staat zelfs in of je bekend staat als agressief of ‘spuuggevaarlijk’. “Het zal niet de eerste keer zijn dat het luikje van de celdeur opengaat en de persoon aan de andere kant van de deur het vuur opent. Mochten wij dit vooraf weten, dan zetten wij van de arrestantenzorg gewoon ons masker op om diegene de loef af te steken”, vertelt Feike. “Als wij vernemen dat iemand op het punt staat de controle te verliezen, kunnen wij ons ook voorbereiden door een schild te dragen en met meer collega’s naar de cel te gaan. Wanneer de situatie uit de klauwen loopt, dan proberen wij altijd een stap vooruit te denken.” Zo te horen heeft je verzetten dus geen enkele zin. De kans is groot dat zo’n actie meteen de kop wordt ingedrukt en de sfeer wordt er uiteindelijk niet beter van. 

Gefingeerd 

Voor de duidelijkheid: de foto’s zijn in scène gezet. Mirjam en ik zijn voor dit project vrijwillig naar het bureau afgereisd en zijn daar met open armen ontvangen en ook weer vrijgelaten. Graag bedanken wij Feike de Boer en zijn collega’s voor een kijkje in deze bijzondere keuken. Daarnaast raden wij jullie allemaal aan hier zelf nooit in terecht te komen, tenzij het voor een studieproject is natuurlijk. 

Door: Niels Remigius

Foto’s: Niels Remigius en Mirjam Landman

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close