HandigStudentenleven

Budgetalfabet

De nieuwste iPhone? Check! Vakantie naar Ibiza? Check! Betaald met geleend geld van DUO? Check! Ja, je bent maar eén keer student. En ja, yolo. Maar yolo met mate, maatje. Want na je studie met een torenhoge schuld zitten, geeft niet zo’n Zwitserlevengevoel. Veel (eerstejaars)studenten hebben moeite met budgetteren of hebben ronduit een gat in hun hand. Daarom een ABC’tje, om te leren budgetteren! Komt ie:

Afvinken. Wat heb je al betaald, wat nog niet, wat heb je nog over en wat krijg je nog binnen? Vinken, my friend. Vinken is de key to succes. Zo weet je wat je te besteden hebt, en belangrijker: wat je niet te besteden hebt. Zo weet je of het tosti’s worden, of toch biefstuk. En hoeveel rondjes je in de kroeg kunt geven. Ik heb voor je zitten knutselen op een fijn afvinkdocumentje. Maak ‘m na in Excel, print ‘m uit en doe er wat leuks mee. Maar houd overzicht!

Inkomsten Wat? Hoeveel? Binnen?
Stufi
Loon
Huurtoeslag
Zorgtoeslag
Overig
Totaal
Uitgaven Wat? Hoeveel? Betaald?
Huur
Zorgverzekering
Studiekosten
Gas/energie
Water
Internet/tv
Mobiele telefoon
Heffingen
WA- / inboedelverzekering
Onvoorziene kosten
Totaal
Totaal IN:
Totaal UIT:
Verschil:

 

Bier. BIEERRRR! Bier is lekker. Maar waar haal je nou eigenlijk het goedkoopste Amsterdammertje van de stad? Een schemaatje.

KROEG BIER WIJN
Bebida’s

€2,50

€3,-
Shooters

€2,40

€3,-
Café de Nachtwacht

€2,50

€2,90

Café Scooters €2,30 op woensdag en donderdag, op andere dagen €2,50

€2,80

Doelebar

€2,25

€2,50

Grand Café De Dikke van Dale

€2,50

€3,65

Grand Café De Brass

€2,60

€3,65

Café ’t Lieverdje €2,-

€3,50

Poolcafé Big Ben

€2,50

€3,50

Oranje Bierhuis

€2,40

€3,-
De Walrus

€2,60

€3,70

Café De Toeter

€2,50

€3,50

Café Mukkes

€2,50

€2,75

De Rus

€2,40

€3,30

Café De Stee

€2,35

€3,75

Café de Prins

€2,50

€3,-
Wapen van Leeuwarden

€2,40

€3,75

Fellini

€2,40

€3,75

Café De Steeg €1,25 op dinsdag, woensdag en donderdag, €2,50 op andere dagen

€2,50

 

Culture Card. Handig jong! Als je tussen de 12 en 25 jaar bent kun je voor vijf piek een Culture Card halen. Daarmee krijg je dan vet veel korting op concerten, films, cursussen, musea en meer. Check culturecard.nl

DIY. Helemaal hip tegenwoordig. Dus dan kun je tegelijkertijd de hipster uithangen en superpraktisch en el cheapo bezig zijn. Maak bijvoorbeeld zelf een fokking vette tafel van pallets of brei een heerlijk warme sjaal. Vergeet niet een foto ervan te posten onder vermelding van #blijdatikbrei #dealwithit.

Eerlijk delen. Met je huisgenoten. Want als iedereen lekker zit mee te nassen, zijn de kosten voor de boodschappen ook voor iedereen. Dat skeelt, nou!

Flirten. Hartstikke leuk natuurlijk, maar iedereen weet dat een partner bakken met geld kost. Met al die kadootjes en etentjes en andere ongein. Beter blijf je single.

Gastenlijst. Zorg dat je erop staat, want dat scheelt entree.

Heleboel koken. Alsof je voor een heel weeshuis staat te koken, zeg maar. Stamppot, pasta, soep, nasi. Vervolgens ga je het:

Invriezen. Invriezen is fantastisch. Want: geen zin om te koken? Pak een kliekje. Laat thuis? Pak een kliekje. Geen geld? Pak een kliekje. Kliekjes zijn de key to succes. We all love kliekjes.

Joepie, het is de 24e! Stufi! Maar ga nou niet meteen als God in Frankrijk leven. Daar krijg je spijt van, over een week of twee.

Kookouderschap. Met een vriend of vriendin. De ene week kook jij een keer voor jullie, de volgende week is de ander aan de beurt. Als je dit met z’n vieren doet, ben je al een paar dagen per week onder de pannen. Hee, enneh: GEZELLIG!

Lanterfanten: beter niet. Slapen doe je maar als je dood bent. Handjes uit de mouwen! Met een bijbaan heb je echt veel meer te besteden! Kan je weer vaker de kroeg in, enzo. Niiiiice.

Markt. Van alle markten thuis. Op de markt zijn de spulletjes goedkoper dan in de winkel. Daarbij is een rondje of de markt sjokken ook een hele fijne bezigheid.

Neuken. Veilig doen! Want een baby, da’s pas duur.

Online shoppen: nah-ah. Want die verzendkosten zijn killing. Beter spring je gewoon even op de fiets als je iets nodig hebt. Goed voor je kontje, goed voor je portemonnee.

Pinnen. Is supermakkelijk en superonoverzichtelijk. Zélfs als je je keurig aan het eerdere vinkoverzichtje houdt. Pin een bedrag aan boodschappen- en stapgeld per week en doe het daarmee. Eén blik in je portemonnee vertelt je hoeveel rondjes je nog kan geven.

Quarenta Y Tres. Lekker spul, schofterig duur. Drink maar gewoon bier of wijn, jalalalala.

Rompslomp, denk je misschien als je het woord budgetteren hoort. Nou, dat valt dus reuze mee. Peanuts. Fluitje van een cent. Zomaar klaar. Vooral met bovenstaand vinkschemaatje.

Sportpas. Daarmee kun je sporten tegen een heel laag tarief. Fitness, basketbal, kickboksen, voetbal. Wat jij wil. In de hoefjes! Check http://studentensportleeuwarden.nl/

Telefoon. Dat klereding kost nogal wat. Als je kiest voor bijvoorbeeld een Sim Only abonnement, dan betaal je niet voor die dure telefoon. En dat kan je misschien best eens overwegen als je oude telefoon het nog prima doet en je abonnement afloopt.

Uitverkoop. SALE! Ja! Toeslaan! Want 70% korting! Hoera! Eindelijk! Je mag! JOECHEI!

Vergelijken. Héél belangrijk. Bijvoorbeeld in het geval van verzekeringen. Op internet zijn genoeg vergelijksites te vinden die voor je uitzoeken wat voor jou de goedkoopste zorg-, inboedel-, of WA-verzekering is.

Wijn. Zie schemaatje. Wees gewaarschuwd: goedkope wijn kan alleen maar bocht zijn. Maar dat kan de pret niet drukken.

X. Lastige letter is dat toch.

YOLO! Dus zorg ervoor dat je die ene keer dat je leeft niet grotendeels besteed aan het zwelgen in zelfmedelijden wegens eerder onverantwoordelijk gedrag met dikke schulden tot gevolg.

Zelf maken. Zie DIY. Want dat betekent hetzelfde.

Door: Marilyn de Beurs

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close