Opmerkelijk

Wat lusten eendjes?

In deze – bij doorslaand succes misschien wel terugkerende – rubriek, gaat de redactie van de LSK op de wetenschappelijke tour. Vraagstukken die (n)iemand zich afvraagt, gaan wij voor jou tackelen! In deze eerste editie gaan we het menu van de Anas Platyrhynchos eens goed onder de loep nemen. Iedereen weet dat wij ze graag oud en bijna beschimmeld brood voorschotelen, maar aan welk brood geeft Duckstad zelf de voorkeur? Wij gingen op fieldresearch uit!

Glutenvrij brood

Gluten is een eiwit dat bij mensen met Dermatitis Herpetiformis en coeliakie (minder cool dan het klinkt) schade aan de darmen kan toebrengen. Gluten komen voornamelijk voor in tarwe en daarom is er voor deze mensen speciaal glutenvrij brood. Want niemand kan zonder brood: brood is love, brood is life. Maar zouden er ook eenden met zwakke darmen zijn?

Het inwendige darmstelsel van onze tweepotige vrienden hebben we niet van dichtbij onderzocht, maar feit is dat de eenden het brood prima te pruimen vinden. Als een malle rennen ze op het brood af om een boterhamplakje te pakken en daarna weg te galopperen zodat de andere eenden er niet bij kunnen. Eenden zijn vrekken en willen niet met elkaar delen. Jonge eendjes? Die redden zichzelf maar. Keiharde beesten, die eenden. Survival of the fittest in de vijver.

Speltbrood 

Spelt is op dit moment hot. En happening. En hip. Het zou een gezondere variant van tarwebrood zijn. De verschillen qua effect op je gezondheid zijn echter zo miniem dat je met een gerust hart tarwe kunt blijven eten. Daarnaast is spelt eigenlijk een soort tarwe (en tarwe een soort spelt), maar de spelt-Illuminati wil liever niet dat je dat weet. Maar als je graag megabewust en supergezond wilt overkomen ten opzichte van je peers, dan is spelt zeker the way to go. Zijn eenden ook zo trendy?

Het antwoord is: ja. Speltbrood valt zeker in de smaak. Maar meer bij de Larus Michahellis, a.k.a de geelpootmeeuw. Like a G6 komen ze aangevlogen om het speltbrood van de eenden af te pakken. Stelen van minderheden, noemen we dat in de mensenwereld. Kleptoparasitisme, zegt het dierenrijk.

Ongesneden witbrood

Het klassieke voer-de-eendjes-voer. Alleen dan een ongesneden en ongescheurde variant. Vroegen kregen we alle broden ongesneden, totdat de bakkers snijmachines kregen en wij te lui werden om een mes in een stuk brood te zetten. Maar wat vinden de 1tjes ervan?

De eenden, maar ook de andere watervogels, negeren de homp ongesneden wit compleet. Dit zou kunnen betekenen dat ze: A. erg lui zijn en denken ‘ja hallo, normaal scheuren jullie het voor ons, nu moeten wij het zeker zelf doen?’ of B. dat eenden het brood niet kunnen scheuren omdat ze geen handen of tanden hebben. Met een snavel en twee vleugels kom je tenslotte niet zo ver. Maar waarschijnlijker is het dat eenden het brood niet kunnen ruiken of anderzijds herkennen als brood. Leerzaam.

Croissantje

De wassende maan (dat is Nederlands voor croissant, weer wat geleerd) is al jaren het standaard ontbijt bij de Fransen. Ook wij Nederlanders versnaperen een aardig aantal van deze boterige broodjes. Meestal geven we deze niet aan de eenden omdat we dit brood te luxe vinden. We vinden eendjes heel lief, maar dit gunnen we ze dan weer niet. Vandaag maken wij, voor de wetenschap, een uitzondering.

Eenden houden blijkbaar niet van croissantjes. De stadsduif daarentegen (of als je interessant wil doen zoals de Leeuwarder Studentenkrant: de Columba livia) is er dol op. Eenden kijken verbaasd toe, alsof ze tegen alle verwachtingen in toch het Eurovisie Songfestival hebben gewonnen. De duiven laten zich niet kennen en laten het croissantje alle hoeken van het grasveld zien. Misschien dat eenden in Frankrijk meer van croissantjes houden.

Conclusie

Eenden lopen als een gek naar ieder stukje brood dat je hen toewerpt. Als ze het als brood herkennen natuurlijk. Grote stukken brood en croissantjes gaan aan het eendenbrein voorbij.

Daarnaast hebben wetenschappers die langer dan drie kwartier een parkje bezochten ontdekt dat brood niets toevoegt aan het ontbijt, lunch of avondeten van het eendenras. Normaliter eten ze visjes, slakken en wormen en daar zitten alle broodnodige vitaminen in. Dat wij brood naar ze gooien, is hetzelfde als dat olifanten met zijn allen frikadellen speciaal naar ons toewerpen. Wil je de eenden toch graag verantwoord voeden? Geef de familie Duck sla, andijvie, maïs, doperwtjes, fruit, zaden, granen of een restje rijst. Dat oude en bijna beschimmelde brood eet je volgende keer zelf maar op!

 

door: Friso Visser
Fotografie: Lucas Kemper

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close