internationalInterviewPersoonlijk

Met stage kinderen helpen in Indonesië

Steeds meer studenten benutten hun stage om in het buitenland voor een goed doel te werken. Zo ook Vanessa Nammensma, student Pedagogisch Werk van Firda (voorheen Friesland College). Twee jaar geleden had zij zich al opgegeven, maar door de corona vertrekt zij pas eind augustus van dit jaar voor haar droomstage naar Indonesië. Zij is een van de zes studenten die met het Creaproject van de Leeuwarder stichting Amurang twee maanden naar het eiland Sulawesi vliegt. In Amurang en Tondano gaat ze bij de plaatselijke scholen en tehuizen lessen verzorgen en activiteiten organiseren.

“Ik liep een keer met studiegenoot Stefanie langs de infomarkt voor internationale projecten. Daar zaten docent Melvin Leusink met de toenmalige coördinator Gerard Draaisma voorlichting te geven over het Creaproject. Dat was zo’n enthousiast verhaal dat we ons gelijk hebben aangemeld.” Er volgden een infoavond voor de ouders en een stevig selectiegesprek. Uiteindelijk kregen beide studenten te horen dat ze mee mochten.

Afgelopen zomer werkte Vanessa nog bij Het Kwetternest in Beetgumermolen, straks zit ze in een ver land met een totaal andere cultuur. Hoe pakt ze dit op? “In de voorbereiding ben ik bezig geweest met een lessenplan dat moet aansluiten bij mijn leerdoelen en de behoefte van de scholen. Ik wil graag met muziek bezig. Dat raakt iedereen in het hart. Sport en beweging is ook een onderdeel van mijn opleiding, iets dat ik daar goed kan gebruiken. Zorgen dat scholieren zelfvertrouwen opbouwen, want daar houdt stichting Amurang zich mee bezig. Het welzijn van kinderen en jongeren verbeteren.”

Wat trekt je zo aan in dit werk? “Ik heb mijzelf ook vanaf niveau 1 naar niveau 4 opgewerkt. Ik baalde enorm dat ze mijn capaciteiten zo laag inschatten. Gelukkig geloofde ik altijd in mijn mogelijkheden. Dat wil ik die Indonesische kinderen ook meegeven. Ga voor je dromen. Blijf naar school gaan, ook al is dat niet vanzelfsprekend. Omdat sommige families moeite hebben om het schoolgeld te betalen, halen ze kinderen van school zodra de leerplicht voorbij is. Dat is daar al met veertien jaar. ”

Vanessa kan niet wachten om naar Sulawesi te vliegen. “Het is na de landing nog twee uur door de bergen op weg naar een totaal andere wereld. “Ik weet zeker dat de scholieren ons met open armen ontvangen, lief toch”

Wil je meer weten over stichting Amurang? Kijk dan eens op: http://www.amurang.nl

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close