OpmerkelijkStuderen

Maan Roos Pils – Een dagje terug in de basisschoolbanken

Vroeger was alles beter. Toen je nog klasgenoten mee naar huis nam om te spelen (hmhm jaja), toen je ’tussen de middag’ een klein uurtje naar huis ging waar moeder de vrouw op je wachtte met knakworstjes en een beker mierzoete Yogho!Yogho! en toen retemoeilijke tentamens nog niet in je woordenboek stonden. Een langgekoesterde wens ging afgelopen maand eindelijk in vervulling: één dagje terug in de schoolbanken, om voor jou te testen of je alle recht hebt om met terug te verlangen naar je basisschoolperiode.

Het is maandagochtend 06:30 uur en de wekker van m’n telefoon gaat. Oké, zo’n smartphone had ik vroeger niet, maar omdat ik als eerste onder de douche wil, heb ik nu echt even geen keus. Nondeju, wat is het vroeg! Vannacht heb ik bij Aileen geslapen. Aileen is mijn nichtje van negen en zit in groep 5/6 van de basisschool. Aileen roept al een week dat haar tante in de klas komt en ook juf Anneke, met wie ik heen-en-weer heb gemaild, is helemaal voorbereid op mijn komst. Bij aankomst in het klaslokaal om klokslag 08:30 uur staat er namelijk een ‘grotekinderenbureau’ helemaal achterin in de klas, met daarop reken- en taalstencils en een taalboek. M’n rugzak met broodtrommel (want: continurooster) en een beker met melk blijft uiteraard in de gang aan de kapstok. En m’n telefoon? Die smokkel ik mee in m’n kontzak. Sorry juf.

Of je stroopwafels lust
Voor mij zit Scharissa, een vriendinnetje van Aileen. We hadden net al even op het schoolplein samen gehinkeld enzo, en nu zit ze omgedraaid op haar stoel mij vol verwachting aan te kijken. Ze fluistert: “Juf, doe je ook mee aan de stroopwafelactie?” Ik vertel haar dat ik niet mee kan doen omdat ik maar zo kort blijf. “Oh. Jammer.” Dan draait ze zich weer om, want de échte juf klapt in haar handen. Ze opent de dag en stelt mij voor aan de rest van groep 5/6, en vraagt mijn nieuwe klasgenootjes me ook echt als een nieuwe leerling te behandelen. Lief! Vanachter haar computer opent juf Anneke een zogenoemde taakbrief die voor iedereen op een groot smartboard te zien is. En ineens valt het me op: het groene krijtbord waarvan je de bordenwisser zo fijn op iemands zwarte trui kon afkloppen, is niet meer. R.I.P. krijtbord, je was me d’r eentje.

Buutvrij voor de hele kantine
Terug naar die taakbrief. Basisschoolleerlingen moeten plannen, net zoals wij hbo-studenten. Juf Anneke legt uit: “In het Daltononderwijs zijn we daar heel erg mee bezig. Ja, we hebben fancy iPads, maar kinderen moeten ook zelf leren inzien wanneer ze welke taak moeten doen. Zolang ze al hun werkjes voor de hele week maar af krijgen.” Aan het einde van de ochtend heb ik m’n reken- en taalopdrachten klaar en is dan eindelijk de grote pauze. Buiten spelen! En even tussen jou en mij hè: wat is het toch jammer dat dat op het hbo niet meer kan. Dat het – met volwassen worden – ineens not done is om in de kantine verstoppertje met buut te spelen, of jongens pakken de meisjes (zie je het voor je?). Dus, zonder enig gevoel van gêne ga ik helemaal uit m’n panty op een paar houten stelten en neem ik het wel tien keer op tegen acht- en negenjarigen op het estafettepad op het schoolplein. Zo mooi.

Conclusie

De schoolbel gaat. Ook dat hebben we niet meer in het hoger onderwijs, maar dat kan me gestolen worden. Samen met Aileen loop ik naar binnen en neem ik weer plaats achter m’n grotekinderenbureau. Onder het genot van een boterham met pindakaas kijken we naar het Jeugdjournaal op het smartboard. Stiekem probeer ik m’n Instagram te checken, maar Scharissa heeft me in de smiezen en weet: “Juf, je mag geen telefoon!” Oh. Jammer. Dan maar verder met mijn taakbrief, en met twee vingers in m’n neus heb ik spelling binnen twintig minuten af. Daarna doen we studievaardigheden in groepjes en het laatste halfuur schrijven we. Aan elkaar en op ons allermooist. En zo eindigt om 14:00 uur mijn schooldag. Wat een (hoofd)luizenleven! Conclusie? Ja, we mogen de basisschool oprecht missen. Met heel ons hebben en houden, ik kan er niks anders van maken. Een leven zonder zorgen, verantwoordelijkheden en stress, wie wil dat nou niet?

De voordelen van naar de basisschool gaan
– Geen tentamens en stapels huiswerk
– Een vaste juf/meester en klas hebben
– Nooit meer checken naar welk lokaal je moet
– Tien tellen in de rimboe spelen <3
– APA-stijl bronvermelding? Nooit van gehoord

De nadelen van naar de basisschool gaan
– Smartphone + laptop op je tafel is verboden
– Je eigen vakken niet kunnen kiezen
– Die ellendige, jengelende schoolbel
– Daten met je docent mag ook nie
– Je ouders die een 10-minutengesprek hebben

15078945_1127281307387979_5411435895408099252_n
Tekst en foto’s: Eline van der Meulen
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close