Handig

De culinaire pagina

Ook deze editie van de Leeuwarder Studentenkrant voorziet Max Pieter studerend Leeuwarden van het nodige culinaire praat. Na zijn decadente uitspattingen in de vorige editie blijft hij deze keer lekker ‘down to earth’ met een heerlijk budgetrecept, goede saté en stinkende kaas!

Modern recept: ouderwetsche gezelligheid!

De toon is gezet: de afgelopen edities heeft Benjamin laten zien dat je voor een gering bedrag ontzettend lekker kunt koken. In deze editie geven we het stokje door, en niet aan zomaar iemand! Jenneke Sliep is foodblogger en eigenaar van Jenneke’s kitchen. Op haar Facebookpagina deelt ze regelmatig een lekker budgetrecept. Helaas is Jenneke ernstig ziek geweest en daardoor staat haar kookbedrijfje momenteel op een laag pitje. Ttoch zit ze nog vol levenslust en heeft ze het idee opgevat om een pop-up restaurant op te zetten, gebaseerd op Oma’s Pop-up in Rotterdam: een restaurant waar eenzame ouderen studenten voorzien van een lekkere en betaalbare maaltijd! De Leeuwarder Studentenkrant vroeg Jenneke om voor tien euro een maaltijd voor vier personen op tafel te toveren en volgens ons is dat ontzettend goed gelukt!

Wat eten we vandaag? Bietenstamppot met chorizo, appel en gehaktballetjes. En of dat goed klinkt! Kom maar door met dat recept Jenneke!: draai van het gehakt kleine balletjes. Bak ze rondom bruin in ongeveer 50 gram boter. Laat ze nog even rustig sudderen totdat ze gaar zijn en begin in de tussentijd met het schillen van de ui en de aardappels. Snij de aardappels in stukjes en kook ze in ongeveer 20 minuten gaar. Snijd vervolgens de uien in ringen. Bak in een klein beetje boter de chorizo en voeg na ongeveer 3 minuutjes de uien toe. Voeg de in blokjes gesneden bietjes toe en warm ze nog even door. Meng de aardappelen met een beetje boter en stamp deze tot een puree. Voeg het bietenmengsel hieraan toe en schil vervolgens de appel in kleine stukjes. Roer deze door het bietenmengel en verwarm de stamppot nog een paar minuutjes op het vuur. De stamppot is nu klaar om samen met de balletjes te serveren! Zo tover je binnen 30 minuutjes een lekker maaltje op tafel.

Om deze maaltijd op tafel te kunnen toveren, heeft Jenneke boodschappen gedaan bij de Albert Heijn. Een goede tip is om vlak voor sluitingstijd langs te gaan. Rond deze tijd zijn veel producten 30% afgeprijsd. Het vlees heeft Jenneke gekocht bij de plaatselijke slager. Jenneke bedankt! En voor jullie, eet smakelijk!

Als kassabon in een apart vlak

De benodigdheden

1.5 kilo kruimige aardappels (1.50 euro)
150 gram chorizo (2.61 euro)
500 gram rode bietjes (0.99 euro)
2 Elstar appelen (0.55 euro)
350 gram gekruid gehakt (3.64 euro)
1 ui (0.40 euro)

Saté muf? Zeker niet!

De Grote Hoogstraat stond altijd bekend als een van de meest ruige straten van de Leeuwarder binnenstad: een straat met veel vechtpartijen, shoarmatentjes en foute kroegen. Het viel de redactie van de Leeuwarder Studentenkrant echter op dat er iets gaande is in de Grote Hoogstraat. Foute kroegjes maken plaats  voor nieuwe hippe eettentjes en de gezelligheid op straat neemt gigantisch toe! Tijd voor Max Pieter om eens een kijkje te nemen bij een van de nieuwe spelers: tijd voor een avondje TOTT! 

Keukencafé Talk of the Town is begin maart in de Grote Hoogstraat neergestreken. Keukencafé, zei je?  Ja klopt! Bij TOTT is dineren en borrelen volledig geïntegreerd: er wordt op dezelfde plek gekookt als waar het gerstenat uit de tapkraan stroomt. Mede door de grootte van de zaak zorgt dit voor een huiselijke en intieme sfeer. De specialiteit van TOTT is huisgemaakte saté van verscheidene vleessoorten, gamba’s of groentes.

Het is een donderdagavond en zoals ons aan de telefoon al was voorspeld, treffen we een volle zaak. Gelukkig staat er een mooi tafeltje voor ons ingedekt. We zitten aan een hoge tafel op barkrukken, maar in tegenstelling tot hoe deze ogen, zitten ze verrassend comfortabel. Bij binnenkomst legt eigenaar en horecaman in hart en nieren, Anders de Boer, ons het concept uit. We hebben keuze uit vijf soorten saté en vijf sauzen. Een portie is te bestellen als Normal (€ 9.50) of als XL (€ 12.50). Druppelt het zweet je al over het voorhoofd bij deze keuzes? Voor € 15,50 is de TOTT MIX-L te bestellen: dit is een plate van alle soorten saté en sausjes. Gezien onze knorrende maagjes kiezen we voor de laatste optie.

We starten met een broodplankje. Het is ontzettend goed om te zien dat ze deze lekker basic hebben gehouden: lekker vers brood met olijfolie, zeezout en roomboter. En dan is het toch echt tijd voor het hoofdgerecht. Ondanks dat de sateetjes niet allemaal even mals zijn van structuur zijn ze erg goed op smaak en ook de sausjes, de uitgebreide gemengde salade en de goed knapperige friet gaan er prima in. De portie is met recht XL te noemen en is goed vullend.

TOTT is een leuke zaak om snel een hapje te eten, maar is ook erg geschikt om gezellig een avond te tafelen, onder het genot van de bescheiden wijn en speciaalbier-kaart. TOTT de volgende keer Anders. Ons zie je zeker terug!

Waar jij nog geen kaas van had gegeten… 

Je kent hem vast wel, Anton Klapwijk, die olijke kaasboer uit de Kleine Kerkstraat. Vandaag vertelt Anton ons een geinig weetje over, hoe kan het ook anders, kaas! Want wat is nou de meest stinkende kaas uit de vitrine van de Zuivelhoeve?

Anton: “Een echte buitenlandse stinkkaas: heerlijk! Van alle buitenlandse kazen staat ‘the Stinking Bishop’ bovenaan mijn favorietenlijstje. Een kaas met, om het diplomatiek uit te drukken, veel karakter. Deze kaas, afkomstig uit Goucestershire in Engeland, dankt zijn naam aan het feit dat deze wordt gewassen in perensap van de peer ‘Stinking Bishop’. Over de bijnaam van deze peersoort gaan vele verhalen de ronde. De voor mij meest aansprekende is wel dat deze peer is vernoemd naar de boer die dit ras ontdekte: mr. Bishop die altijd naar drank stonk en bekend stond om zijn explosieve karakter. De betrekkelijke populariteit van deze kaas kwam op een merkwaardige manier tot stand: hij speelt een rol in de Oscar-winnende animatiefilm Wallace & Gromit, The curse of the Were-Rabbit, waarin Wallace door de kracht van Stinking Bishop uit de doden kon herrijzen.
De omzet van Stinking Bishop steeg nadat de film in 2005 uitkwam met 500%. Over product-placing gesproken.”

“De kaas is een reconstructie van een oude abdijkaas, opnieuw ontwikkeld door de boer Charles Martell. Er is niet gemakkelijk aan te komen. Charles Martell , de maker van de ‘Stinking Bishop’ is een eigenzinnige man. Contant afrekenen bij de deur anders krijg je de ‘Stinking Bishop’ niet mee. Daarom staan we ook altijd te juichen als het onze leverancier weer gelukt is een ‘Stinking Bishop’ naar Leeuwarden te krijgen!”

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Check Also
Close
Back to top button
Close
Close