Column

Gastcolumn Brenda de Zwaan: Vijftig tinten ROOD, WIT en ROSÉ.

Is kennis van wijn belangrijk? Wat moet iemand weten over wijn?  Voor een Pabo-student niet echt relevant lijkt mij, maar voor een student die Small Business and Retail Management studeert wel! Of voor studenten Communicatie! Stel je je eens voor aan een dinertafel, jij als CEO of hoofd van een marketingafdeling en je moet in een professionele setting de wijn voorproeven… Hoe doe je dat?  Is ie zonder fouten? Hoe keur je de wijn af? Hoe hou je het glas vast? Aan de kelk zoals je bij drinkers van cognac ziet, of bij het steeltje? Mag je klinken met de glazen of is dat NOT DONE? “Wilt u de Chardonnay bij de zeeduivel of toch liever de Sancerre?”

Niet alleen voor de hotello’s is het nuttig en handig iets van wijn te weten! Eigenlijk is het voor elke young professional een soort van basisbehoefte in je skills pakket, zodat je niet voor paal staat tijdens een zakelijke meeting of een restaurantbezoek.

In de eerste les voor de eerstejaarsstudenten van de Hogere Hotelschool zit dan ook de rekensom van de opbrengst van een fles ingekochte wijn: er zit meer winstmarge op een fles Chateau Migraine dan op een bord getrancheerde Chateaubriand (voor mensen die niet weten wat Chateaubriand is: google maar even).

Ook zit er in de eerste les iets over het nuttigen van alcohol. De studenten krijgen in totaal maximaal vier slokken wijn per les. Dat is nog geen half glas, wat ook nog eens wordt uitgespuugd in de ingebouwde kwispedoors. Dus voor de zure collega’s of studenten die dachten dat ik de bovengenoemde publieksprijs gescoord had door de studenten te laten ‘atten’ hebben het mis: van een half glaasje gefermenteerd druivensap gaat de gemiddelde hbo-student echt niet dubbel praten of dubbel stemmen. Dat atten doe je overigens niet! Het genieten van eten of drinken doe je niet door zaken snel langs je smaakpapillen te jagen: je proeft het pas echt als je de vloeistof of vaste stof goed kauwt en door je mond laat gaan! Ik zeg: Atten: annulee!

In het laatste onderwerp van de eerste les worden alle geheimen van de vijftig tinten rood, wit en rosé uit de doeken gedaan. Dat is de basis van waaruit we verder bouwen in de weken die het moduulrooster voor ons in petto heeft. Elke wijnkleur heeft een verhaal en een ander productieproces en dus smaak. Daarom smaakt rode wijn naar je oma’s stoofpot met laurier en de witte Sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland naar kattenpis en vers mannenzweet! Dus nu nooit meer zomaar ‘ een wijntje’ of een chardonnaytje bestellen bij De Walrus, maar vraag welke tinten ze onder de kurk hebben voor jouw smaakwensen. Hebben we gelijk een win-win te pakken: jij drinkt iets lekkers en de beunende hotello kan gelijk zijn geleerde wijnkennis etaleren!

Brenda de Zwaan (@dewijnjuf)

De eerste gastcolumn is geschreven door wijndocent Brenda de Zwaan van Stenden Hogeschool. Zij is afgelopen schooljaar uitgeroepen tot de Beste Docent van Leeuwarden.

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Check Also
Close
Back to top button
Close
Close