Zotte Complotten

Zotte Complotten

De vuurwerkramp in Enschede was geen vuurwerkramp. 

In de rubriek Aluhoedjes behandelen we de meest spraakmakende complottheorieën. 911 was an inside job, JFK is vermoord door de CIA en de Illuminati heersen over de wereld. Geloof het (of niet)! In deze editie van Aluhoedjes: de zogenaamde vuurwerkramp in Enschede. Of moeten we ‘landmijnramp’ zeggen?
Wat men weet
Vijftien jaar geleden, rond half vier in de middag, explodeerde in Enschede een opslagruimte met negenhonderd kilo vuurwerk. 23 mensen kwamen om het leven en bijna duizend mensen raakten gewond. Vijftig woningen waren compleet verwoest en nog eens honderdvijftig (zwaar) beschadigd.

Lange Frans en Baas B stellen Kamervragen
Veel mensen vonden dit zaakje stinken. Kan negenhonderd kilogram vuurwerk tweehonderd woningen kaput machen? Dat leek men sterk! Zelfs Lange Frans en Baas B vertrouwden de boel niet en rapten erover in het nummer Kamervragen. Lange F. is er heilig van overtuigd dat er landmijnen lagen in de opslagruimte.

Dat mijn je niet?
Jawel hoor. Kort na de explosie arriveerden er twee militaire experts, die in het puin ontstekingsmechanismen hebben gespot. Dit gaven ze door aan hun big bosses. Maar ze werden weggestuurd met de instructie om hun klep te houden. En een complot is geen complot zonder doodsbedreigingen: in de weken na de ramp zijn ze meerdere malen met de dood bedreigd. Anoniem, want je zegt niet: “Hoi, met de overheid! Houd je mond over die mijnen, anders schieten we je dood. En nog de groetjes van de staatssecretaris van Defensie!”

Welke idioot slaat er mijnen op in een woonwijk?
Extreem lang verhaal kort: in 1997 is besloten om dertigduizend afgekeurde AP-23 landmijnen van Nederlandse maak te laten vernietigen in Frankrijk. Maarrrr… zo’n twintigduizend van deze afgekeurde mijnen zijn niet vernietigd, want men durfde het transport niet aan. Ze zijn niets voor niets afgekeurd, er waren namelijk meerdere Nederlandse militairen per ongeluk door deze mijnen om het leven komen. Dus dan maar elders opslaan… waaronder de opslagruimte in Enschede!

Vuurwerkexperts, zeg er eens wat van! 

De branchevereniging van vuurwerkfabrikanten ‘Vereniging Evenementenvuurwerk Nederland’ zegt dat de vuurwerkramp never never never veroorzaakt kan zijn door vuurwerk. “We hebben begin 2003 voorgesteld dit proefondervindelijk te bewijzen door een lege bunker te vullen met vijfduizend kilo van het zwaarste vuurwerk en die in brand te steken,” aldus VEN-voorzitter Gerrit Wagenvoort. “Maar het ministerie van VROM, waar het Vuurwerkbesluit onder valt, weigerde daarvoor toestemming te geven. Al onze pogingen om de waarheid aan het licht te brengen zijn gedwarsboomd. Iedereen die iets weet of aandraagt wordt stelselmatig monddood gemaakt.”

Wat nu?

De overheid stopt dit natuurlijk in hun gigantische doofpot. Maar sommige mensen laten het hier niet bij zitten en vinden dat de waarheid boven tafel moet komen, zoals de makers van www.devuurwerkramp.nl. Hopelijk komt er ooit een moment dat de overheid zegt: ”Oké oké, we hebben jullie flink voor zitten liegen. Sorry, dat was best een onaardig van ons!” We blijven dromen.

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close