Zotte Complotten

Zotte Complotten

De Bende van Nijvel

In deze rubriek behandelen we de meest spraakmakende complottheorieën. Pim Fortuyn is om zeep geholpen door ‘s Neerlands geheime diensten, de maanlanding is in scène gezet en Ted Cruz is de Zodiac Killer. In deze uitgave van Zotte Complotten: De Bende van Nijvel.

Tekst: Abel Hoekstra

Roofovervallen

In de eerste helft van de jaren ‘80 werd België opgeschrikt door een reeks uiterst gewelddadige roofovervallen op supermarkten. Een groep mannen gaat meedogenloos en met militaire precisie te werk. De Bende van Nijvel wordt 28 dodelijke slachtoffers toegeschreven. De daders zijn nooit gevonden en van een motief valt ook al niet te spreken. Is hier misschien meer aan de hand dan een stel doorgedraaide overvallers?

Waren het de Amerikanen…?

Er gaan geluiden dat de roemruchte Amerikaanse geheime dienst CIA achter de aanslagen zit om politieke onrust te veroorzaken in België. Op beide flanken, extreemlinks en extreemrechts, zou de CIA zijn geïnfiltreerd en aanslagen organiseren om de Belgische democratie te beïnvloeden.

Sa ticht by hûs?

In 2017 laait de discussie weer op in België. Een voormalige rijkswachter, agent van de toenmalige Belgische Federale Politie, verklaart op zijn sterfbed lid te zijn van De Bende van Nijvel. Dit doet vermoeden dat er een elite-eenheid van de Belgische politie betrokken was bij de bende. Christiaan B, ‘De Reus’, was op de dagen van de aanslagen met verlof en hij voldeed aan het signalement.

Case closed of toch niet?

De verklaring van ‘De Reus’ zet de politiek onder druk. De minister van Justitie kondigt een grondig onderzoek aan. Op 31 oktober 2018 doet een woordvoerder van het Belgisch Federaal Parket, bij wie het onderzoek berust, een bijzondere uitspraak: Chrisitaan B. is niét ‘De Reus’. De getuigenissen worden als vaag en op basis van complottheorieën omschreven. Dit nieuws slaat hard in. De enige lead naar de daders zou er geen onderdeel van zijn.

Saillant feit: door de federalisering van het dossier zijn de rechercheurs die tot op heden de rol van Christiaan B. onderschrijven, van het dossier gehaald. Uit verklaring blijkt dat de Rijkswacht met het bewijs heeft zitten knoeien in 1986. Wie probeert er in België iets te verdoezelen?

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close