Studentenleven

Studentenverenigingen in 058

Huize Bacchus & It Bernlef Ielde

Met zo’n 22.000 studenten en maar liefst acht studentenverenigingen kunnen we er niet meer omheen. Leeuwarden is een ECHTE studentenstad. Iedere editie van de LSK zal er een kijkje genomen worden binnen de muren van twee studentenverenigingen. Deze editie staat in het teken van Huize Bacchus en studentenvereniging It Bernlef Ielde. Hoe ziet een typische avond eruit? Wat is de prijs voor een biertje? Heb je als lid verplichtingen? Wij zochten het allemaal voor je uit.

Tekst: Mirjam Landman  // Fotografie: Lobke Zijlstra

Huize Bacchus

Hoe ziet de vereniging eruit?

Huize Bacchus is een relatief jonge vereniging. Op 27 oktober 2017 vonden twee vriendengroepen het tijd worden om officieel door het leven te gaan als studentenvereniging. En met succes! In een jaar tijd zijn ze ontzettend gegroeid. Met zo’n 110 leden weten ze van iedere week een feestje te maken. De vereniging kent geen verplichtingen, iedereen is welkom en volgens de leden is het er heel gezellig.

Hoe ziet een typische avond eruit?

Op een normale borrelavond wordt er met een mannetje of veertig gegeten bij restaurant Spiezz. Met een goedgevulde maag – is ook wel nodig met alle alcohol die nog genuttigd gaat worden – wordt de avond voortgezet bij de buurtjes. In poolcafé BigBen is het namelijk tijd voor een potje poolen. Hè hè, wat doe je daar anders ook. Hier worden de nodige drankjes genuttigd, waarna de avond wordt afgesloten in Feestcafé Shooters, hun vaste uitvalsbasis.

Dum vivimus vivamus

Onder het motto dum vivimus vivamus, ofwel: geniet van het leven zolang we leven, worden er verschillende activiteiten georganiseerd. Feestjes, speciaalbieravonden, wintersportvakanties; het kan en mag allemaal. Leden zijn tot niets verplicht. Ze mogen komen wanneer ze willen. “Natuurlijk is het ontzettend gezellig als iedereen er is, maar de studie komt nog altijd op de eerste plaats!”

Huize Bacchus // Feitjes op een rij

  • Huize Bacchus heeft geen eigen sociëteit, maar ze zijn bijna iedere avond te vinden in Shooters
  • Huize Bacchus heeft 110 leden
  • Voor een lidmaatschap betaal je €40,- per jaar
  • Voor een biertje betaal je op eigen feestjes €1,50
  • Huize Bacchus kent geen ontgroening

It Bernlef Ielde

Hoe ziet de vereniging eruit?

It Bernlef Ielde is een Christelijke vereniging. Van oorsprong zijn ze gereformeerd, maar ze staan open voor alle kerkstromingen. Iedereen is welkom dus, mits je affiniteit hebt met het Christelijke geloof. Saamhorigheid, de Bijbel, samen eten én ludieke acties, zoals het spelen van sardientje op de NHL of het nachtelijk zwemmen in een fontein, verbindt de leden van deze vereniging met elkaar. It Bernlef Ielde telt maar liefst twaalf commissies. Ieder lid zit in een commissie, waardoor ze de vereniging met elkaar draaiende houden. Er bestaat onder andere een PRomotiecommissie, een activiteitencommissie en een kledingcommissie. 

Hoe ziet een typische avond eruit?

Iedere woensdagavond is er een verenigingsavond. Ze beginnen de avond in kleine groepjes van zes à zeven personen. Er wordt samen gegeten en daarna volgt er een Bijbelstudie of een gespreksavond over een maatschappelijk onderwerp. Rond 21.00 uur gaan alle leden van de vereniging naar de soos. Hier wordt er gedanst, geproost en gefeest tot in de late uurtjes.

Hechte vereniging

It Bernlef Ielde beschouwt zichzelf als een hechte vriendengroep waarbij er ontzettend veel naar elkaar wordt omgekeken. Bijna alle leden wonen bij elkaar in eenzelfde flat, dus een kopje koffie met een ander lid is zo geregeld. Soms worden leden zo hecht, dat er liefde ontstaat. Een groot deel van de vereniging is dan ook verliefd, verloofd of getrouwd.

It Bernlef Ielde // Feitjes op een rij

  • It Bernlef Ielde borrelt iedere woensdagavond in De Stad Inn
  • It Bernlef Ielde heeft 46 leden
  • Voor een lidmaatschap betaal je ca. €56,- per jaar
  • Voor een biertje betaal je €1,25
  • It Bernlef Ielde heeft een verplichte introductie met ontgroenende elementen
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close