HandigStudentenleven

Voor een dubbeltje op de eerste rang

Waarom zou je nog genoegen nemen met minder? 

Alles is duur. De btw op groentjes en vruchtjes is gestegen naar maar liefst 9%. De studiefinanciering is een lening die niet meegroeit met de inflatie. Werken levert met veel geluk tien euro per uur op, oftewel: dat houdt ook niet over. Het bierkartel drijft de prijzen op. Kortom, als student ben je de armoe nabij of erger: al voorbij. Abel heeft daarom een aantal tips voor je, zodat je voor een prikkie kunt pronken.

Tekst: Abel Hoekstra // Fotografie: Niels Remigius

Oud is goud. Oude spullen die nog in een goede staat verkeren, verdienen het om gebruikt te blijven worden. Waarom iets vervangen, terwijl het nog prima werkt? Daarnaast doe je de wereld een plezier: je zorgt voor minder vraag, dus voor minder productie, dus voor minder vervuiling. Luxe is bovendien subjectief. Iets wat vroeger luxe was, is dat tegenwoordig maar door slechts een reden verloren. Namelijk doordat jij het niet meer als luxe ziet. Het vergt slechts een kleine verandering in je beleving van het materialistische. Zoals Alex Klaassen het al zei: een goed glas wijn, een blokje kaas: dat is joie de vivre. Ik heb daarom uitgezocht hoe jij in betrekkelijke luxe kunt leven voor een prikkie. Hier volgen een aantal voorbeelden van luxe ervaringen die je weinig kosten.

Schoenen
Het idee van ingelopen schoenen staat niet iedereen aan. Rondvraag onder studenten van Studentenvereniging Sempiternus geeft inzicht: vrouwen kopen en verkopen eerder gebruikte schoenen. Ik neem de proef op de som en kocht het goedkoopste paar merkschoenen op het internet.

De postbode levert een keurig ingepakte schoenendoos van hetzelfde merk een dag later bij mij thuis af. Uit de doos komt een paar zwarte leren schoenen type brogue. Het leer ziet er mooi en krasvrij uit. De zolen zijn gebruikt, maar niet versleten. De schoenen passen me prima. Het zijn overduidelijk geen nieuwe schoenen, maar voor de lage prijs van 10 eurois dit ambachtelijk vervaardigde paar schoenen zeker geen miskoop te noemen.

Electronica
Elke dag komt er een verbeterde versie van jouw 4k 100.000 hertz televisie op de markt. De levensverwachting is zo ongeveer hetzelfde als dat van een konijn. En een TV kan je niet eens opeten. Daarom de volgende tip hoe jij een chique televisie kan fiksen voor bijna gratis.

In elke studentenkamer kom je tegenwoordig een Koreaans of Japans merk tegen, maar ik ga dit keer voor degelijk Deens spul. Ook hier biedt het internet de uitkomst. De Bang en Olufsen Beovision 3 wordt voor 25 euro aangeboden in Leeuwarden. Deze 32 inch televisie, voor het laatst geproduceerd in 2006, heeft nog een ouderwetse kathodestraalbuis. Het beeld is niet zo scherp als op je 4k apparaat, maar het geluid is werkelijk fenomenaal. Voor die prijs echt geen miskoop. Let wel op: koop een HDMI naar scart omvormer en regel een rugbyteam om dit slagschip te tillen, want hij weegt 65kg (!)

Ook speakers kom je tegenwoordig overal tegen. Mannetjes van een jaar of zestien met een kanon van een speaker, verbonden aan de smartphone via Bluetooth. Korte etiquetteles: muziek draai je waar jij (en eventueel bezoek) als enige er van kan genieten, dus niet op straat. Dus, ik ga op zoek naar eentje voor thuis.

Op het internet kom ik een set Bowers and Wilkins speakers tegen. Tweemaal zestig Watt, dat is voor een studentenkamer meer dan genoeg. Deze verdienen een goede versterker. Ook die levert het internet voor 25 euro. Voor 75 euro ben je dan klaar en kun je je bezoek omverblazen met je deephouse-techno-met-saxofoon-mix. Bij gebrek aan ruimte kun je trouwens de eerder genoemde B&O Beovision 3 ook als speakerset gebruiken.

Auto
Oké, als je als student genoeg geld hebt (of krijgt) om een auto te kopen, is er misschien weinig reden geld te besparen. En wanneer je maandelijks op een of andere manier geld overhoudt, betekent dit eerder meer bier, dan een auto kopen. Echter, als je niet wilt besparen op bier, maar ook jezelf in stijl van A naar B wil verplaatsen, kan dat ook zonder een groot budget. Een korte zoektocht brengt mij naar een automobiel van weleer. Een Saab 900. Huisartsen, tandartsen en andere keurige mensen gingen mij voor. Dit Zweedse scheurijzer heeft een 2.0 liter benzinemotor en zal menig hoofd doen keren. De verkoper (Jan, met een bijna gelijknamig bedrijf) kan ons wel een aantal euvels aanwijzen, maar voor de vraagprijs van maar 1099 euro vergeef je dat deze Zweedse schoonheid wel. Geboren in 1991, dus niet eens zo oud.

Wijze les

Kortom, het hoeft allemaal niet duur te zijn. Door consumptiegedrag aangejaagd door overproductie, zitten we straks met de klimatologische gebakken peren. Het hergebruiken van goederen creëert geen nieuwe vraag, dus stijgt de productie niet. De wat oudere producten zijn beschikbaar, goedkoop en doen het vaak goed. Spaar daarom het milieu én je eigen bankrekening!

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close