HandigOpmerkelijkStudentenlevenVan allesVrije tijd

Korreltje Zout Collective

Knutselen en kletsen

Korreltje Zout (KZ) is een vrouwelijk collectief uit het Noorden. Een aantal vriendinnen uit Friesland en Groningen die allemaal een gezamenlijke passie hebben: dingen creëren. Op hun Instagram account kom je veel verschillende creatieve content tegen. Onze redacteur ging knutselen en kletsen met Marije Muskens, Rebecca Kuitert en Emily Hög). Drie van de vier huidige gezichten achter KZ.

Voorstelrondje
Rebecca (23) en Emily (23) hebben vorig jaar Korreltje Zout opgestart. Een mix van een kunst collectief en een entertainment platform. Entertainment voor anderen, maar ook voor hunzelf. Met content die hopelijk ook inspirerend is voor anderen.

We zijn vandaag in Rebecca haar kamer. Ze woont nu een dik jaar in Leeuwarden en is inmiddels gestopt met de Popacademie in Leeuwarden. Rebecca: “De popacademie was het voor mij niet helemaal. Ik werk nu bij platenperserij Deep Grooves, waar Marije ook werkt. Ik houd mij bezig met dansen, zingen, styling, kleding en interieur. Graag zou ik mijn eigen muziek willen maken. Daarnaast hebben Emily en ik een grote droom om samen een DJ-duo te worden.”

Emily woont sinds vier jaar in Groningen en is net klaar met Time Based Design aan de kunstacademie Minerva. “Ik combineer vooral storytelling met digitale media, zoals projection mapping, videografi een (analoge) fotografie Daarnaast doe ik aan spoken word, dus ik schrijf en draag gedichten voor, veelal in video vorm. Verder werk ik bij het Groninger museum als rondleider.” Wat betreft Korreltje Zout is Emily vooral achter de schermen bezig. Ze staat namelijk niet zo graag voor de camera. Ze doet de huisstijl, het editen en filmen.

Het nieuwste gezicht van KZ is Marije (25). Ze woont nu vijf jaar in Leeuwarden en studeert af bij Communicatie en Multimedia Design op NHLStenden. Marije: “Ik hou me vooral bezig met illustreren, zowel analoog als digitaal. Ik vind het leuk om allerlei verschillende dingen te proberen. Dat kan verschillen van collages maken tot schilderen. Twee andere grote interesses van mij zijn skaten en koken.”

Het ontstaan van Korreltje Zout Collective
Het idee van het opstarten van een collectief spookte al langer door het hoofd van Rebecca en Emily. Door de pandemie hebben ze het idee doorgezet tot werkelijkheid. Rebecca: “De hele creatieve sector viel plat, waardoor het lastig was voor ons om inspiratie te krijgen en de motivatie te behouden om creatief bezig te gaan in zo’n donkere periode.” Emely: “We hebben onze krachten gebundeld, want samen sta je altijd sterker.” Marije: “Ik denk dat het voor ons vooral heel belangrijk is dat we het leuk vinden om dingen te maken en te delen. We leren van elkaar, breiden ons portfolio uit en hebben bovenal veel plezier.”

De meiden geven aan al veel gehad te hebben aan KZ. Zo is het een creatieve uitlaatklep, wat helpt voor mentale stabiliteit. Het helpt ze ook om uit hun comfortzone te komen, zelfverzekerder te worden en dus te groeien als persoon.

Sustainable Moments Festival
Ze hadden niet verwacht dat Korreltje Zout zo goed zou gaan lopen. Ze zijn nu een dik jaar online en hebben al de nodige evenementen mogen doen. Workshops in de Westerkerk in samenwerking met de Westerkas en onlangs bij het Sustainable Moments Festival. Marije “We doen allerlei workshops; kleien, tasjes bedrukken, beglitteren en griptape customizen.” Bezigheden die ze zelf ook veel doen, dus dat leek hun prachtig om met andere mensen te doen en te delen. Rebecca: “Er komen veel verschillende soorten mensen op af, jong, oud en ook deelnemers die we helemaal niet kennen. Totaal niet verwacht.”

Korreltje Zout in New York, Parijs en Rome
Er wordt positief gereageerd op KZ. Ze ontvangen heel veel berichten, onder andere over de stickers. Emely: “We hebben stickers die mensen op allemaal verschillende locaties plakken en daar dan een foto van sturen.” Ze hangen inmiddels al over de hele wereld; zoals in New York City, Parijs en Rome.

Dromen en doelen
De meiden van KZ dromen ervan om feesten te organiseren. Avonden waar creatievelingen samenkomen voor gezelligheid en inspiratie. Daarnaast staat het realiseren van een creatieve broedplaats hoog op hun lijstje. Emely: “Korreltje Zout is puur voor de fun. Als we er ooit een centje mee kunnen verdienen is dat natuurlijk leuk, maar dat is niet het doel.”

“Het leven met een korreltje zout nemen”
Toen Rebecca nog in Groningen woonde maakte zij en Emily altijd een bepaalde pasta. Daarbij aten ze altijd stokbrood met roomboter en zout. Rebecca: “Toen we zaten te brainstormen over namen vielen de woorden korreltje en zout. Dit klonk ons goed in de oren.” Emely: “Daarbij is “korreltje zout” natuurlijk ook van een gezegde, namelijk “het leven met een korreltje zout nemen”. Dit willen wij graag meegeven aan ons publiek. Ook wij gaan door slechte periodes heen. Maar door deze gedachte in je achterhoofd te houden, kom je daar altijd doorheen.”

Benieuwd geworden naar wat Korreltje Zout nou doet? Je kunt ze vinden op Instagram: @korreltjezoutcollective.

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close