ActueelInterviewVan alles

Duurzaam leven niet meer te ontwijken

Onlangs kreeg NHL Stenden-student Carlotte Roncoli de titel Lokale Global Goal Held in de gemeente Leeuwarden voor haar bijdrage aan een leefbaar Leeuwarden. Ze zette bij haar hogeschool een Green Office op én ze is een gedreven bestuurslid van Freonen fan Fossylfry Fryslân.

Carlotte, student Hotel Management, ontvangt de redacteur en fotograaf van de Leeuwarder Studentenkrant in een prominente glazen ruimte achter de receptie van NHL Stenden: ‘het groene kantoor’. Het doel van het kantoor is om studenten, docenten en medewerkers te verbinden en ze bewust te maken over duurzaamheid. Ontsnappen aan dat onderwerp is onmogelijk. De Green Office ligt vol kussens met daarop een print van een van de Sustainable Development Goals. In 2015 stelde de Verenigde Naties zeventien doelen op om van de wereld een betere plek te maken (zie kader). In de hoek staat een paddenstoelen kweekkast van Fryslân Funghi.

Italiaanse Carlotte ziet dat de wereldproblematiek ook Nederland behoorlijk raakt: ons land heeft te maken met watertekort, stijgende energieprijzen en inflatie. Voor haar is het meer dan urgent om nu te handelen. Ze is Italiaanse van geboorte, maar heeft een Friese moeder, waardoor de stap van Bergamo naar Leeuwarden niet een enorm grote was. Ze begon vier jaar geleden aan haar studie en via het Hospitality Network for Students kwam ze in aanraking met duurzaamheid. “Dit trok mij altijd wel. Ik heb het ook van huis uit meegekregen. Mijn ouders zijn bewuste eters, biologisch en zoveel mogelijk slow food. Mijn vader was actief in het betrekken van de gemeenschap bij een gezonde lifestyle en mijn moeder is nog steeds vrijwilligster in een wereldwinkel. Daar stond ik ook vaak achter de toonbank.”

Bevlogenheid
Een lezing van hoogleraar klimaatverandering en duurzaamheid, Jan Rotmans, inspireerde haar om daadwerkelijk een bijdrage aan een duurzamere wereld te leveren. “Rotmans wees de hotelbranche er op dat ‘groener’ werken urgent is. Daar wilde ik graag aan meedenken.” Niet veel later werd energiecommissaris Bouwe de Boer haar mentor. “Zijn bevlogenheid heeft mij ook besmet. Hij zette in 2017 Freonen van Fossylfrij Fryslân op. Deze stichting, waar ik nu bestuurslid van ben, is vooral bekend van de Elfwegentocht 2018: een project met jongeren om twee weken zonder benzine te reizen.”

In het derde jaar besloot ze haar studie met duurzaamheid te combineren. “Ik schreef me in voor de vrije minor Master of Change, waar ik de kans kreeg, in navolging van de RUG en het Van Hall Instituut, een Green Office
op te zetten. NHL Stenden stond hier gelukkig erg voor open. Dat scheelde tijd. Binnen een jaar kon ik met andere studenten onze plannen aan het College van Bestuur presenteren. Het CvB ging akkoord. Vooral dankzij Rosa Nab, medebestuurder Green Office, en duurzaamheidscoördinator Victoria Snouck Hurgronje, die zichzelf liever Aanjager Green Wave noemt. Het is heerlijk werken met mensen die overal gemakkelijk binnenkomen.”

Global Goal Held
Inmiddels heeft Carlotte de Green Office achter zich gelaten. De titel Global Goal Held was een mooi afscheidscadeau. “Ja, iemand nomineerde mij voor deze verkiezing. We weten nog steeds niet wie. Deze erkenning, niet alleen voor mij, maar voor iedereen die hieraan bijdraagt, helpt ons de SGD’s uit te dragen en toepasbaar te maken.” Ze is niet een dwingende activist, maar juist een verbinder. “Ik kijk naar mogelijkheden om samen te werken. Partijen bij elkaar brengen. De spin in het web: dat is mijn kracht. Niets is onmogelijk. In coronatijd heb ik met anderen de SDG’s gebruikt als advies om de leefbaarheid in het geteisterde Libanon te verbeteren. De sleutel was het creëren van verrassende netwerken en partnerships. Een betere wereld begint namelijk toch echt bij de mensen zelf.” Een goed voorbeeld daarvan vindt ze klimaatadvocaat Roger Cox. “Hij nam het namens Milieudefensie op tegen het grote Shell om klimaatverandering een halt toe te roepen. Ik kan de documentaire over zijn strijd tegen deze oliegigant aanbevelen. Dan zie je dat we meer kunnen dan we denken.”

Droom
Inmiddels is Carlotte begonnen met haar afstudeerstage bij de gemeente Leeuwarden, partner van de Hotel
Management Opleiding. “Ik heb de opdracht om de horeca in Leeuwarden mee te laten denken over oplossingen die bijdragen aan een duurzame stad. Deze manier van leven is niet meer te ontwijken, we moeten vaart maken. Veel bedrijven en instellingen hebben een aparte afdeling duurzaamheid. Net zoals ze vroeger een kwaliteitsmanager hadden. Ik snap dat dit nu nog nodig is maar mijn droom is dat daar ooit verandering in komt en een groene afdeling niet meer nodig is. Duurzaamheid tot aan de kern, daar ga ik voor.

Sustainable Development Goals: werelddoelen voor duurzame ontwikkeling De kern van de Sustainable
Development Goals is het beëindigen van extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering. De 193 lidstaten van de Verenigde Naties (VN) hebben deze ontwikkelingsagenda voor 2015 – 2030 vastgesteld. De zeventien doelen gelden voor alle landen en voor alle mensen en worden ook
Global Goals genoemd. In 2017 opende voormalig VN-voorman Kofi Annan ’s werelds eerste ‘SDG House’ in het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Een SDG House is een regionale of gemeentelijke hotspot voor duurzaamheidsevenementen en ondernemerschap, waar mensen samenkomen die zich inzetten voor het behalen van de SDG’s. In 2021 opende wethouder Hein de Haan in de Kanselarij het SDG House Fryslân. Dit initiatief trekt nauw op met de andere ‘huizen’ in het noorden om zich met bedrijven en onderwijsmakers in Groningen, Drenthe en Friesland sterk te maken voor de SDG’s.

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close