ActueelHandigLeeuwardenStudentenleven

1300 euro energietoeslag voor studenten in Leeuwarden?

eind november beslist de gemeenteraad...

Aan het eind van mijn geld hou ik altijd een stukje maand over. Het is een bekende tekst van Loesje onder studenten. Met de stijgende energieprijzen blijft er nóg meer maand over. Studenten staan letterlijk en figuurlijk in de kou. Lage inkomens komen in aanmerking voor een eenmalige energietoeslag van 1300 euro, maar die regeling geldt niet voor studenten. Onrechtvaardig, vindt wethouder Hein Kuiken van de gemeente Leeuwarden.  Hij diende daarom een voorstel in om studenten met een eigen energierekening toch uit te betalen. Eind november buigt de gemeenteraad zich over het voorstel.

Studenten wonen op verschillende manieren zelfstandig: alleen of me tweeën in een flat, of op kamers in een studentenhuis. ‘Het is een diverse doelgroep en dat maakt het lastig om ze te vangen in een regeling,’ zegt Kuiken. Daarom besloot minister Schouten van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen dat studenten niet in aanmerking kunnen komen voor de eenmalige energietoeslag van 1300 euro.

‘Alleen omdat je student bent, word je dus uitgesloten. Terwijl ook studenten moeite hebben om rond te komen.’ Reden voor Kuiken om in actie te komen. Leeuwarden is een van de weinige steden die de toeslag wil toekennen aan studenten en betaalt dit uit eigen zak. Niet iedere gemeente kan de bedragen ophoesten. ‘Het gaat in Leeuwarden om zo’n duizend tot vijftienhonderd studenten, schatten we. Een stad als Groningen heeft veel meer studenten.’

Kuiken weet wat het is om student te zijn én hard te moeten werken om rond te kunnen komen. Hij studeerde geschiedenis in Groningen. ‘Ik woonde in Harlingen en ging iedere dag op en neer. Ik was gemeenteraadslid en dan moet je in je eigen gemeente wonen.’ Zijn ouders hadden drie studerende kinderen. ‘Mijn ouders konden het zich niet veroorloven om voor drie kinderen te betalen.’ Het maakte dat Kuiken, naast zijn studie en werk als gemeenteraadslid, zo’n dertig uur in de week werkte. ‘Ik heb verschillende baantjes gehad. Ik heb bij de visafslag gewerkt, op de scheepswerf, in een zoutfabriek.’

Alleen uitwonende studenten met een zelfstandig energiecontract kunnen in Leeuwarden in aanmerking komen
voor (een deel van) de energietoeslag van 1300 euro. Het bedrag dat je als student maximaal kunt lenen, wordt gezien als inkomen en telt mee in de berekening waarbij wordt nagegaan tot welke inkomensdoelgroep je behoort. ‘Dat is niet onze keus, daar zijn we toe verplicht volgens de Participatiewet,’ aldus Kuiken. Ook je bijverdiensten tellen mee. Binnenkort wordt besloten of de gemeenteraad akkoord gaat met het voorstel. Houd de website van de gemeente in de gaten voor meer informatie.

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close