Column

Column Friso: Destroy all humans

Hoi luilak. Ja, jij. Luilak! Is je al eens verteld hoe laks je bent? Aanmodderfakker! Geen zorgen, je bent niet de enige. De hele mensheid doet met je mee. Zo’n beetje alle uitvindingen die vandaag de dag gemaakt worden, zijn er om jou zo lazy like a sundaymorning te maken. Ik illustreer: een collega probeerde me te overtuigen van het kopen van de iWatch met het volgende argument: ‘dan hoef je je telefoon niet meer uit je broekzak te pakken’. De ellenkorte beweging van je tengel naar je broekzak en weer terug is blijkbaar al te veel gevraagd voor onze zwakke polsjes. Ja mensen, we moeten blij zijn dat er nobele bedrijven als Samsung en Apple bestaan die ons leven gemakkelijker willen maken. Maar wanneer is gemakkelijk té gemakkelijk?

Een hoge pief bij Google denkt dat we in 2016 chips in onze hersenen hebben zitten. Dan hoef je niet meer te typen op je toetsenbord, maar alleen nog maar te denken. Handig, zeg je? Nee nee! Time to worry. Zelfs Bill Gates, jeweetwel, de rijkste man op onze planeet aarde, maakt zich zorgen dat robots onze banen stelen (niet die van hem, hij zwemt toch al in het geld). Maak je niet druk om goedkope Poolse arbeiders die de bloembollen pellen die jij vroeger pielde om je Flügels te betalen. Het zijn de robots die dit soort taken steeds meer overnemen. Misschien zelfs wel – nog erger – Poolse robots! Dundundunnnn!

Hoe slimmer onze apparaten worden, hoe dommer wij mogen blijven. Smart machines make dumb people. En dat blijven we voor altijd. Doei evolutie! Zoals er vroeger loze discussies waren over hout vs. steen, The Beatles vs. The Rolling Stones of de iPhone vs. een Samsung, zo verwacht ik dat over tien jaar de volgende discussie veelvoudig plaats zal vinden:

Persoon 1: Uh, mijn iBot is echt veel beter dan jouw N-droid.

Persoon 2: Dus niet, mijn N-droid heeft een veel betere batterijduur!

Persoon 1: Nou, mijn iBot heeft een veel mooier design en synchroniseert met mijn iPhone, Apple Car en mijn iKruiwagen.

Best dom, toch? Voor je het weet is alles geautomatiseerd en hoevenwij mensen van vleesch en bloed geen vinger meer uit te steken. Zo zullen hogescholen straks ook volzitten met robots. Die schattige grijze opa’s die na hun pensionering als bijbaantje surveilleren bij tentamens? Weg ermee. Daar heb je toch drones voor? Weet waar je aan begint. Je gaat die  oude grappenmakers nog missen als de tentamen-drone je met z’n ingebouwde taser weer een elektrische schok geeft wanneer je bij je buren probeert te spieken. BZZZZT! MIN-PUNT VOOR SPIE-KEN!

Maar goed, mensen zijn hypocriet en yours truly dus ook. Ik heb soms ook geen zin om van zender te wisselen wanneer de afstandsbediening vijf cm buiten bereik ligt. En als er een robot komt die deze column voor me gaat schrijven zodat ik lekker in comateuze toestand op de bank kan blijven hangen, schuif ik mijn laptop ook mooi op zijn schoot. Sowieso! Het zijn dus geen kwaadaardige robots uit een slechte sciencefiction film die onze ondergang zullen betekenen. We zijn het zelf, lazy bastards. We zijn het zelf. Deze columnist will selfdestruct in 5, 4, 3, 2, 1!

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Check Also
Close
Back to top button
Close
Close