Column

Column Abel

Kies eens een uitstapje in eigen provincie!

Tekst: Abel Hoekstra

Stel, je wilt je ouders, vrienden of nieuwe muze imponeren met een leuk dagje op sjouw: dan hoef je helemaal niet ver te reizen. Fryslân heeft namelijk veel moois te bieden. Zelf ben ik maar liefst tweemaal op vakantie geweest in eigen provincie en zelfs gemeente. Je spaart het milieu, stimuleert de lokale economie en als je heimwee krijgt, ben je vaak met een uurtje weer thuis. Wat wil je nog meer?

De Waddenzee is UNESCO Werelderfgoed en een bezoekje aan een Waddeneiland moet je wat mij betreft zeker niet overslaan. Lekker uitwaaien in september of oktober: de eilanden bieden zich hier uitstekend voor. Ga je met de trein naar Harlingen? Stap dan ook even uit in Franeker, een pittoreske Elfstedenstad waar je bovendien het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium kan bezoeken. Dit bewegende schaalmodel van het heelal is de oudste in zijn soort en zeker een bezoek waard.

Het Ingenieur D.F. Woudagemaal in Lemmer is het tweede Friese werelderfgoed. Nu denk jij vast: een pompgebouw, dat is toch niet zo spannend? Maar dit grootste stoomgemaal ooit gebouwd werkt nog steeds en is absoluut leuk om eens te bezoeken. Tijdens heftige regenval wordt het gemaal onder stoom gebracht, wat met een hoop geweld en geluid gepaard gaat. Een must see in onze provincie.

Mocht je nou echt geen zin hebben in het openbaar vervoer, dan blijft er altijd nog het Fries Museum. De vaste expositie geeft een interessant kijkje in de Friese geschiedenis en het Fries verzet tijdens de bezetting van ’40-’45. Een aanrader!

Dus, klap je laptop dicht en ga er eens op uit in onze eigen regio.

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close