OpmerkelijkPersoonlijk

Verhalen achter tattoos

Verhalen kunnen verteld worden op verschillende manieren en een daarvan is door het laten zetten van een mooie tekst of afbeelding op je lichaam. Wij gingen op zoek naar mensen die hun interessante, leuke, gekke of bijzondere verhaal over hun tatoeages met ons willen delen.

Tekst: Thamara Mol // Fotografie: Niels Remigius

Het verhaal van Jessie Dolfsma 
Onder het genot van een wijntje deelt Jessie (21) het verhaal over haar tatoeage. Voor Jessie is een tattoo iets sierlijks waarmee je anderen een verhaal kunt vertellen; zelfs aan hen die jou niet eens echt goed kennen. Een van haar huidversiersels is een lotusbloem, maar wat is het verhaal achter deze tattoo?

Jessie vertelt dat haar ouders drie jaar geleden uit elkaar gingen, wat zij toen ervoer als een nachtmerrie. Ze maakte deel uit van een gelukkig gezinnetje, dus was er erg van geschrokken. Om haar aandacht ergens anders op te richten, stortte ze zich op haar afstuderen. Toen ze haar studie uiteindelijk afgerond had en even niks anders had om op te focussen, kwam de klap pas echt. In die periode kwam ze zichzelf en haar verdriet tegen, wat ze zou moeten verwerken. Jessie geeft aan dat de lotus staat voor de persoonlijke groei die ze doorging. Deze mooie bloem groeit namelijk op uit de modder. Deze modder staat voor de periode waar ze doorheen ging, maar ze is er net zoals de lotus sterker uitgekomen.

Het verhaal van Lucy van Brug

De 21-jarige Lucy schuift aan bij de Hema voor een vier-uurtje en een mooi verhaal. Lucy heeft met 18 jaar de basis van haar tatoeage op haar onderarm laten zetten. Dit was een pijl. Toendertijd was ze een enorme boogschietenfanaat en fan van The Hunger Games. Ze legt uit hoe de sport een flinke uitdaging voor haar was: “Als ik iets nieuws wil kunnen of leren, dan geef ik mezelf er normaalgesproken niet zoveel tijd voor”. Ze wilde het boogschieten het liefst zo snel mogelijk onder de knie krijgen, maar leerde om haarzelf de tijd te gunnen om het te leren. Deze levensles over geduld koppelde ze aan de pijl; als je echt wat wilt, just keep aiming.

Toen twee jaar later het boogschieten op de achtergrond raakte, merkte ze dat de tattoo niet meer uitbeeldde hoe ze op dat moment in het leven stond. Ze wilde hem toch iets sierlijker en vrouwelijker zien, maar ook wilde ze op een bepaalde manier meer dynamiek brengen in haar tattoo. Na flink Pinteresten en Googelen, kwam ze een tekst tegen: ‘Lead me’. Dit raakte haar, omdat ze het goed kon koppelen aan haar geloof. De pijl staat voor een bepaalde richting en overgave aan God. Ze vertelt voldaan over hoe ze haar leven aan God gaf en Hem haar leven wilde laten leiden in alles wat ze zegt en doet. Anders dan toen ze 18 was, wil ze God nu overal bij betrekken. De tatoeage dient daarom als getuigenis van hoe ze wil blijven investeren in haar relatie met God, die eeuwig is.

Het verhaal van Jens te Mebel
Jens (23) reageerde enorm enthousiast toen hij gevraagd werd om iets te delen over een van zijn vele tatoeages. Achter een van de tattoos schuilt het volgende verhaal. Veel mensen gaan naar het buitenland op vakantie om overdag cultuur te snuiven en te rusten, om vervolgens in de avond het dak eraf te dansen op een gek feestje. Maar Jens besloot om tien uur van zijn vakantietijd in Thailand uit te zitten bij een tatoeëerder in Ko Phi Phi. Toen hij de zaak binnenstapte, zette de tattoo artist zijn gereedschap in elkaar. Oftewel: drie steriele naaldjes werden aan een bamboestok bevestigd; klaar voor het zetten van een leuk plaatje op Jens’ bovenbeen door middel van de traditionele methode.

De tattoo is een afbeelding van een Barong masker, deel van een Indische mythe. Het masker is deels goedaardig en deels kwaadaardig en zou te maken hebben met het verjagen van geesten.
Om kwart over twaalf ’s nachts begon voor Jens het avontuur. Alleen al het overtrekken van de afbeelding met alle details kostte de tatoeëerder twee uur. Hierna kon het echte werk beginnen. Hij vond dat het zetten zelf geen pijn deed, op een ietwat irritant gevoel door het constante geprik na. Toen 75% van de tattoo af was, had Jens even een pauze nodig om maximaal gebruik te maken van de sanitaire voorzieningen. In de spiegel trof hij een – zoals hij dat zelf verwoordde – wit weggetrokken zombie aan. Hij was enorm ziek geworden, maar het was het hem meer dan waard. “Het zag er super fresh uit!”, zegt Jens erover. Om tien uur de volgende ochtend wandelde hij voldaan de shop uit.

Het verhaal van Amy Bijkerk
Ook Amy wil haar grandioze verhaal met de krant delen. De 21-jarige studente heeft een geschiedenis waar je u tegen zegt. Amy is geboren in China en op 3,5-jarige leeftijd geadopteerd door haar Nederlandse ouders. In China is het verboden om je kind te laten adopteren, dus daar worden kinderen te vondeling gelegd. Dit overkwam ook haar. Ze vertelt dat er niks van haar bekend was bij het weeshuis waar ze neergelegd werd. Naam: onbekend. Geboortedag: onbekend. Ouders: onbekend. Ze mist een stukje van haarzelf, maar daar heeft ze zich bij neergelegd. Toch blijft dat altijd wel een moeilijk punt.

Haar tattoo is Chinees en betekent ‘papa en mama’. Ze heeft deze laten zetten voor zowel haar biologische ouders, als voor haar Nederlandse ouders. In de eerste instantie voor haar biologische ouders, omdat ze gelooft dat zij haar daar hebben neergelegd omdat ze niet meer voor haar konden zorgen, maar toch het beste met haar voor hadden. Maar ook was deze tattoo voor haar Nederlandse ouders, die haar een tweede kans in het leven gunden. Ze vertelt trots over hoe dankbaar ze is voor de keus die haar ouders hebben gemaakt en voor het feit dat ze ervoor hebben gezorgd dat ze altijd haarzelf kan zijn. Amy omschrijft over de open sfeer die thuis hing, waarin er altijd ruimte was om vragen te stellen over werkelijk alles. Ten slotte legt ze uit dat China is toegevoegd aan de lijst voor mogelijke minors. Ze heeft al bedacht dat ze eerst drie maanden door het land wil reizen om te zien waar ze vandaan komt. En ook al weet ze nog niet wat het met haar zal gaan doen en zal ze vast enorm geraakt worden, ze wil ontdekken waar ze vandaan komt en hoe de cultuur daar is. Ze is vastbesloten.

 

 

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close