StudentenlevenStuderen

Studenten om trots op te zijn

In Leeuwarden studeren zo’n 28.000 studenten. Geloof het of niet: niet al deze studenten zijn non-stop bezig met seks, drugs & techno. Jawel, er zijn ook nog studenten met idealen! In deze rubriek lichten wij er met liefde een aantal uit. Deze keer in de spotlights: verkoper van eigen persoonlijke data Shawn Buckles en biologische broodjeszaakeigenaar Tjitske Faber.


Shawn Buckles, Data for Sale

Met zijn project ‘Data for sale’ bood Shawn (23) al zijn persoonlijke informatie aan op internet. Te koop. Waarom? Google en Facebook verdienen toch ook aan het verkopen van persoonlijke gegevens? Waarom wij zelf dan niet? Shawn wilde mensen aan het denken zetten, een statement maken. En dat is aardig gelukt: uiteindelijk heeft Data for Sale duizenden, misschien wel miljoenen mensen bereikt. Oh ja, Shawn heeft uiteindelijk ook nog zijn data voor 350 euro verkocht, welke hij heeft geschonken aan Bits of Freedom: een stichting die opkomt voor digitale burgerrechten.

Vertel eens Shawn, hoe ben je hier in vredesnaam in verzeild?

“Ik speelde al een tijdje met het idee om iets te doen met privacy van gegevens, maar ik deed er niet echt iets mee. Totdat ik een aflevering van Tegenlicht over data zag en dacht: fuck it, ik ga mijn eigen data verkopen. Ik heb een video gemaakt, een persbericht opgesteld en naar Suksawat gestuurd. Toen stond het al gauw op Bright.nl. Voor ik het wist, bam: BNN, Radio 1, BBC. Wereldwijd in het nieuws. Maar nog steeds niet in DWDD. En ik heb ze wel drie keer gemaild ofzo.”

Dit is de Leeuwarder Studentenkrant dus ik ga -natuurlijk- een paar vragen over je studie stellen. Hebben ze een beetje meegewerkt?

Ik ben vijfdejaarsstudent aan de Academie voor Popcultuur en ik heb hier veel steun gekregen. Er zijn hier dan ook natuurlijk veel like-minded mensen, kunstenaars, muzikanten, mensen die zich druk maken over de wereld. In het bijzonder hebben docenten Rutger Middeldorp, Thuur Carus en Niek Schutter me goed bijgestaan. Dat is wel heen fijn, want niet iedereen reageerde positief op mijn actie. Er zijn me allemaal verwijten gemaakt, terwijl ik alleen maar mensen aan het denken wil zetten. Ik snap het wel, maar denk tegelijkertijd ook: steek beter je tijd en energie in het verbeteren van de wereld in plaats van mij af te zeiken.”

Wat is je droom voor de toekomst? Heb je nog tips voor de Leeuwarder studenten?
“Sta op! Maak je druk! Ik word soms erg moe van de apathie van de jeugd. Ik las dat studenten vandaag de dag het meest te klagen hebben van alle studenten in de afgelopen zestig jaar. Mensen gaan alleen niet de straat op om te protesteren, maar gaan liever X-boxen. Tijd voor sociale beweging. Ik hoop dat we wat meer in actie komen, omdat ik denk dat het meer dan ooit nodig is. Misschien ben ik iets te romantisch, maar we hebben met de huidige technologie veel mogelijkheden om de problemen in dit land aan de kaart te stellen. Laten we daar dan ook gebruik van maken!”

Wat is je favoriete broodje?

Zichtbaar genietend vertelt Shawn over zijn favoriete broodje: “Oah, kalkoenfilet met sla, tomaat, mosterd, komkommer, roomkaas.”

Nog niet genoeg Buckles? Meer lezen over zijn visie?
http://www.shawnbuckles.nl/

Tjitske Faber, Broodje Bewust

Tjitske Faber (26) is samen met haar vriend Fabian Otten een biologische broodjeszaak gestart. Nee, niet zomaar een broodjeszaak, maar de allereerste biologische en duurzame lunchroom in Liwwadden. De manier waarop ze aan het geld zijn gekomen is nog bijzonderder: via Crowdfunding hebben ze in 5 dagen 177 investeerders gevonden, die in totaal een whopping 113.000 euro hebben gestort. Op dit moment zijn ze nog druk aan het voorbereiden, maar begin augustus gaan ze los op de Groentemarkt 1-3.

Tjitske, waarom een biologische broodjeszaak? En hoe krijgen jullie het voor elkaar om zoveel geld binnen te fietsen?

“Fabian is gezond leven met de paplepel ingegoten. Ik was er ook al mee bezig, maar toen ik hem ontmoette ging het bij mij in een stroomversnelling. Het idee om een zaak te beginnen speelt al een tijdje, maar toen we op vakantie cola bij het ontbijt dronken, dachten we: nu is het misschien tijd om gezonder te doen! Hoewel een patatje op z’n tijd moet kunnen, hoor. Maar ja, op dit moment is gezond leven een hype en iedereen eet wel eens een broodje. Dat zou het succes kunnen verklaren, maar we hebben ook wel heel hard gewerkt. We hebben plannen geschreven, onderzoek gedaan en we moesten door een selectie heen. Daarnaast hebben we een video gemaakt en een bericht doorgestuurd naar onze relaties. Die waren blijkbaar zo enthousiast dat zij dat ook weer hebben doorgestuurd!”

Hier komt een studiegerelateerde vraag: heeft je opleiding je geholpen?

“Ik ben vierdejaarsstudent Small Business & Retail Management aan Stenden en hoewel we heel erg veel zelf hebben gedaan moet ik onze oud-docent Dick Dijk zeker noemen. Hij heeft ons altijd bijgestaan. Hij heeft met ons mee gebrainstormd en tips & trucs gegeven. Hij is vanaf het begin heel betrokken en geïnteresseerd geweest.”

Wat is je droom voor de toekomst?

“Later wil ik nog wel in de buurt van het platteland wonen, in de natuur. Misschien wel op Terschelling. Terschelling is echt een fantastisch eiland! Maar voor nu is mijn droom om te ondernemen. Met Broodje Bewust halen we eigenlijk het mooie van de natuur naar de stad.”

Wat denk jij van privacy en data?

“Ja, uhh. Wat vind ik daar eigenlijk van? Het gaat wel ver hoe veel ze van je kunnen weten. Ik vind niet dat data ongevraagd mogen worden doorverkocht.”

Heb je nog tips voor studenten?

“Als je de droom hebt om te ondernemen, gewoon doen! Met alle nieuwe middelen en social media ligt het binnen handbereik. Je moet er gewoon voor gaan.”

Op de hoogte blijven over de voortgang van deze jonge ondernemers?
www.broodje-bewust.nl

Zelf een crowdfunding actie opzetten?
www.geldvoorelkaar.nl

Door: Friso Visser
Fotografie: Afke Manshanden

 

 

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close