Column

Column Froukje: Geesten in de Aqua Zoo

De journalistiek opent een heleboel deuren en verbreedt een hoop kaders. Dat heb ik de afgelopen weken gemerkt. “Ik ga op dinsdagochtend drugs gebruiken” klinkt redelijk zorgwekkend. “Ik ga op dinsdagochtend drugs gebruiken in de Aqua Zoo” klinkt voornamelijk kansloos en nog steeds lichtelijk zorgwekkend, maar “Ik ga op dinsdagochtend drugs gebruiken in de Aqua Zoo voor een artikel van de Leeuwarder Studentenkrant” leidt tot volstrekt tegenovergestelde reacties. Ik kreeg high fives, nieuwsgierige vragen, mensen moesten lachen; kortom het toverde ieder saai verjaardagsfeest om tot een soort Oprah Winfrey-talkshow waarbij ik tegelijkertijd Oprah én de gast was.

Ik voelde de behoefte om te experimenteren met deze grenzen toen ik mijn ‘drugs-in-de-Aqua Zoo’-plannen deelde en dus vertelde ik ook wat andere ideeën die ik nog op de planning heb staan. Zo merkte ik dat jezelf schade toebrengen meer geaccepteerd is dan anderen pijnigen. Een konijntje doodknuppelen is bijvoorbeeld volstrekt onaanvaardbaar. Jezelf neerknuppelen roept dan weer minder weerstand op. Het glazen plafond werd bereikt toen ik vertelde over een ander artikel waar ik aan mee zou werken: geesten oproepen met een ouija-bord (spreek uit als wieeeeja-bord).

Meestal ging het zo: “Ik ga geesten oproepen voor een artikel”. “Nee dat moet je echt niet doen hoor, ik geloof er niet in, maar mijn neef/buurmeisje/trainer/overleden kat* heeft dat ook een keer gedaan en toen viel er iets van de muur/kon iemand niet meer slapen/ging er een lamp kapot*.” Een heleboel mensen die ik als ontzettend nuchter, realistisch en down-to-earth beschouwde, begonnen de meest sensationele verhalen af te steken.
Iedereen, werkelijk iedereen, raadde het me af. Dat vind ik interessant, want: drugs zijn slecht voor je, dat is bewezen. Geesten bestaan misschien wel of misschien niet, dat is niet bewezen. Ik verdiende respect met het eerste en kreeg preken voor het laatste.

Ik heb het beide toch gedaan en moet nu na afloop eerlijk zeggen: ik vond de Aqua Zoo ook leuker.

*doorhalen wat niet van toepassing is

 

 

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Check dit ook
Close
Back to top button
Close
Close