Column

Column Friso: Het uitsterven van de moppentrommel

De mop heeft z’n beste tijd gehad. In deze snelle tijd die zich kenmerkt door een beeldcultuur streven de YouTube-filmpjes en meme’s de ouderwetse en langdradige mop in moordend tempo voorbij. Of je het nu wilt of niet, het oeroude ambacht van het moppentappen gaat de pijp uit. Wij van de knip-en-plak generatie vinden het blijkbaar veel makkelijker om een dom filmpje van een kat in een felblauw haaienpak zittend op een ronddraaiende robot-stofzuiger door te sturen, dan een goede mop te fabriceren.

Why people, why? Acht jaar geleden kon nog 80% van de middelbare schoolleerlingen een mop vertellen, nu is dat minder dan de helft. Eeuwig zonde, want er zijn heel wat moppen in omloop waar om te grinniken valt. Ik zie jullie denken: ‘BEWIJS HET MAAR!’. Nou vooruit. Probeer je snuitje maar eens in de plooi te houden bij deze wetenschappelijk onomstotelijk bewezen grappigste mop ter wereld:

“Two hunters are out in the woods when one of them collapses. He doesn’t seem to be breathing and his eyes are glazed. The other guy whips out his phone and calls the emergency services. He gasps: “My friend is dead! What can I do?” The operator says: “Calm down. I can help. First, let’s make sure he’s dead.” There is a silence, then a gun shot is heard. Back on the phone, the guy says: “Ok, now what?”

Creatief, die moppentapper. Toch? Bijkomend voordeel van de mop: ze helpen ons ook nog eens met het doorbreken van taboes zoals seks, ziektes, racisme, de Tweede Wereldoorlog en inwoners van België. Moppen maken onderwerpen bespreekbaar. Het roemruchte gezegde ‘in ieder grapje zit een kern van waarheid’ spreekt dan ook voor zich. Hoewel je je natuurlijk kunt afvragen welke waarheid er verstopt zit in ‘het is groen en je kunt er mee door het hele huis praten’. (Een interkomkommer.)

Maar goed, waarom schrijf ik hier nog tekst als iedereen toch alleen maar plaatjes wil zien? Voor jullie gemak vat ik mijn column samen in één afbeelding.

Column Friso - Het uitsterven van de moppentrommel

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Check Also
Close
Back to top button
Close
Close