Het mooie aan studeren is dat je nog alle kanten op kunt in je leven. Zodra je bent afgestudeerd, kom je in het ‘normale leven’ terecht. Tussen haakjes ja, want: wat is normaal? Heel veel van die dingen die normaal worden gevonden, zijn eigenlijk best wel raar. We hebben er tien voor je op een rijtje gezet.
1. Geld, succes en geluk hangen samen.
Als kind wordt ons geleerd dat je hard moet leren omdat je anders later geen goede baan krijgt. Met andere woorden: het doel is om veel geld te verdienen, want dan word je gelukkig. Toch zien we ook om ons heen dat de meest rijke mensen lang niet altijd de gelukkigste zijn en blijkt keer op keer uit onderzoek dat geld niet gelukkig maakt.
2. Je mag op veel plekken gaten en sieraden hebben, maar niet in je gezicht.
Bij veel bedrijven mag je niet werken als je piercings op je gezicht hebt. Eén of meerdere oorbellen is supernormaal, maar een paar centimeter verder, zoals ringetje in je lip, neus of wenkbrauw, is ineens onhygiënisch. Verklaar dat maar eens.
3. Vrouwen besteden meer tijd dan mannen aan het huishouden en zorgtaken.
Uit onderzoek blijkt dat die verdeling al op jonge leeftijd zichtbaar is. Bij 12-19 jarigen besteden jongens vijf uur per week aan huishoudelijke taken, meisjes bijna het dubbele. Een ander onderzoek toont aan dat het aantal arbeidsuren van een man of vrouw geen invloed heeft op de taakverdeling in het huishouden. Ongeacht het aantal uren doet de vrouw meer. Beetje ouderwets toch?
4. Als je (al lang, of op oudere leeftijd) geen relatie hebt, dan ben je sneu.
Het grootste deel van de mensen heeft wel eens een partner gehad of eindigt met een partner. Is niet het geval, dan rijst het vermoeden dat diegene misschien in de knoop zit met zijn of haar seksuele geaardheid, raar zou zijn, ongeschikt zou zijn voor een relatie of sneu worden gevonden. Wat is het toch jammer dat dergelijke stempels op iemand gedrukt moeten worden die wellicht helemaal geen behoefte heeft aan iemand anders in zijn of haar leven.
5. Je geslacht bepaalt welke kleding je wel of niet zou kunnen dragen.
Als je je als vrouw mannelijk kleedt word je gezien als een pot en als een man een rok draagt is hij gay. Dit klinkt heel zwart wit, maar helaas is dit wel de realiteit.
6. Als je gelooft, ben je een goed persoon.
Gelovige mensen komen in de hemel. Althans, dat is wat sommige mensen geloven. Dus als je niet gelooft ben je per definitie een slecht mens? Of kun je dan ook goed zijn voor je medemens en de wereld?
7. Als een (hetero)man klaarkomt is de seks afgelopen.
In een heteroseksuele vrijpartij is een orgasme vooral gericht op mannen. De belangrijkste reden voor het beëindigen van een seksuele interactie is het klaarkomen van de man. Biologisch gezien klinkt het logisch; de man is de jager en heeft als doel om nakomelingen te produceren. Maar hoe vaak hebben we nou seks om nakomelingen te produceren?
8. Van meerdere keren per week alcohol drinken kijkt niemand raar van op, maar eens in de zoveel tijd een pilletje kan niet.
Op (bijna) elk familiefeestje en bij vele andere sociale bijeenkomsten is het normaal om te drinken, maar over drugs praten of gebruiken is nog steeds een taboe. En dat terwijl het RIVM heeft aangetoond dat alcohol
en tabak hoog scoren op de schaal van schadelijkheid voor de volksgezondheid en daarmee relatief schadelijker zijn dan vele andere soorten drugs.
9. Studeren is gebonden aan een leeftijd.
Mensen zijn vaak bang dat ze te oud worden als ze een tussenjaar nemen of switchen van studie. Wat nog lastiger is, is stoppen met je huidige baan en opnieuw gaan studeren. Zonde dat mensen zich ergens te oud voor voelen. Het is toch juist mooi als iemand zijn hele leven door blijft leren?
10. Je eigenwaarde wordt bepaald door je carrière.
“Wat doe je eigenlijk?” Een vraag die je vaak stelt of krijgt. Een vraag die vaak beantwoord zal worden met je studie of beroep. Mensen beoordelen elkaar vaak op hun beroep. Ben je even werkloos of doe je een stapje
terug in je carrière? Dan wordt dat vaak gezien als een negatief ding. Is er echter niet zoveel meer dan je studie of baan? Zijn mensen succesvol als ze een goede baan hebben? Of doen mensen met een passie voor andere dingen er ook nog toe doen.