InterviewPersoonlijkVan alles

Acceptatie LGBTQ+ community met Included Cards

Waar daten al niet toe kan leiden. Mette Geerling (die/hun) ontmoette Jura Bakx (zij/haar), het klikte en ze brachten menig gezellige avond met elkaar door. Ze deden kaartspelletjes waarbij ze elkaar wat beter leerden kennen, maar ontdekten dat veel vragen heteronormatief / gericht op hetero’s zijn. En dus bedachten ze hetkaartspel Included Cards, speciaal voor LGBTQ+’ers.

De Arnhemse Mette (20) is tweedejaarsstudent Global Responsibility & Leadership bij Campus Fryslân. Ook  richt ze zich op diversiteit: “Er valt nog veel te winnen op dat gebied. De studie staat volledig in het teken van de SDG’s. Ik hou mij vooral bezig met SDG 10: minder ongelijkheid.” (SDG’s = sustainable development goals, red.). Inmiddels heeft Mette 2,5 jaar een relatie met Jura (21), fi lmmaker/fotograaf en eigenaar van videoproductiebedrijf Cine Bakx. “Onze verschillende achtergronden kunnen we goed combineren binnen Included. We vullen elkaar perfect aan.”

Genderneutraal
Mette en Jura gingen er eens goed voor zitten om het heter normatieve perspectief aan te pakken. “Een kwestie van vragen zoals “wat is je ideale man” en “wat als je vriend uit de kast komt” LGBTQ+ vriendelijk maken. En daarnaast meer onderwerpen aansnijden die voor ons van toepassing zijn.” In de ontwerpfase kregen ze meteen positieve respons uit de LGBTQ+ community. “We merkten dat we niet alleen stonden. Het houdt niet op bij het openen van een genderneutraal toilet. Het zit in zoveel facetten van het leven, allemaal kwesties die je door zo’n kaartspel bespreekbaar kunt maken.”

TikTok
Ze ontwierpen de kaarten samen. Ze zochten een geschikte drukker en een leverancier voor een geschikt doosje. “En dan is daar de eerste levering. Ineens heb je je uitgewerkte idee tastbaar in handen.” Ze bedachten
een TikTok-campagne om Included Cards onder de aandacht te brengen. “Daarom is het spel ook in het Engels. Dat was geen discussie. Wij wilden het spel zo inclusief en toegankelijk mogelijk maken.”

Uitbreiding
Inmiddels zijn ze druk met een uitbreidingsset van het kaartspel. Eentje die hetero’s en mensen uit de community met elkaar kunnen spelen. “Want je wilt juist dat er meer begrip komt van buiten onze community.
Voor veel LGBTQ+’ers is het lastig functioneren omdat de maatschappij zo oordelend is als iets buiten de norm is. Wat dat betreft hebben Jura en ik met onze omgeving geluk gehad.”

Innofest
Op 23 juni mogen ze onder de vleugels van Innofest de uitbreidingsset testen op het TT festival in Assen. Daarna maken ze de tweede versie definitief. Na de zomer gaan Mette en Jura naar scholen om workshops te geven. “Twee uur met leerlingen in gesprek over seks, intimiteit en alles daaromheen. Dat praat toch beter dan dat je leraar met die onderwerpen voor de klas staat. Contacten hebben wij al via het GSA-netwerk (Gender and
Sexuality Alliance, red.).” Verder willen ze bedrijven benaderen omdat de onderwerpen gender en seksualiteit op de werkvloer nog voor veel ongemak zorgen.

Unisex kledinglijn
Het ondernemers duo breidt verder uit met de verkoop van een unisex kledinglijn. “We ontwierpen een sterk Included logo. Een stuk minimalistischer dan andere LGBTQ+ merken. Dat verdiende meer aandacht. Vandaar Included hoodies en beanies. Om te tonen wie je bent, maar ook voor heteromensen die ons statement tegen uitsluiting op basis van gender en seksualiteit steunen.” Daar houden hun activiteiten niet bij op. Vorig jaar maakten zij de korte film Game Play. “Een verhaal over een gay koppel. Lekker ongecompliceerd met een optimistische boodschap. Je hoort teveel de nare berichten over LGBTQ+-ers. We willen hiermee juist de positieve kanten van de community benadrukken.” Via TikTok deden zij een oproep om een rol in de film te spelen. Ze kregen maar liefst tweehonderd reacties. Inmiddels is de film bijna tienduizend keer bekeken. “En dan willen ook nog een Includedboek en Included-evenementen.”

Enterprijs
De deelname aan de startupcompetitie Enterprijs maakte van Mette en Jura echte ondernemers. “Voor iedere bedrijfsmatige vraag konden wij terecht bij een contact van het Enterprijsnetwerk. Dan gaat het zo ontzettend snel. Je krijgt veel geloof in je onderneming als je uiteindelijk de finale haalt.” Voorlopig willen ze met z’n tweetjes doorgaan, maar als het echt gaat lopen, dan is uitbreiding zeker een optie. “Ik heb het geluk dat ik volgend jaar stage mag lopen in mijn eigen bedrijf. Zodoende zit de studie dan niet in de weg. Sterker nog, al mijn geleerde
marketing- en psychologietheorie kan ik een op een toepassen.” Mette en Jura voelen zich gezegend.
“Met passie onze boodschap uitdragen en daar ook nog een onderneming van maken. We zijn op weg om van Included Cards een groot LGBTQ+ platform te maken. Wat wil je nog meer!”

Met het bedrijf dat ze in het kader van het kaartspel startten, haalden Mette en Jura dit jaar de finale van de startupcompetitie Enterprijs (zie ook hieronder, red.). Er zijn inmiddels al meer dan honderd kaartspellen verkocht. Hun initiatief is een waardevolle bijdrage aan de acceptatie van de LGBTQ+ community. Included Cards zijn te bestellen via http://www.includedcards.com of via TikTok/Instgram @includedcards

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close