PersoonlijkVrije tijd

Party in the USA

Films zoals American Pie en series zoals Blue Mountain State hebben ons prachtige stereotyperingen opgeleverd wat betreft het studentenleven in the States. Kort samengevat heeft iedereen seks met iedereen, hebben studenten oneindig veel vrije tijd om zich te kunnen bezatten met alles waar maar alcohol in zit, en wordt hier en daar wat drugs gebruikt. Als zelfbewuste student weet je natuurlijk wel dat dit beeld dat Hollywood schetst niet volkomen realistisch is, maar hoe ziet het studentenleven in Amerika er dan wel uit? Gelukkig was ons redactielid Elisabeth zo attent om dit voor ons te checken, want zij “studeert” namelijk een semester in Amerika!

Maar voordat ik alle juice spill, zal ik even wat korte achtergrondinfo geven. Sinds januari heb ik ons mooie stadje verruild voor een klein dorpje in the middle of nowhere in de staat New York genaamd Geneseo. Het plaatsje is praktisch zo goed als de hele campus. Naast de badkamer, keuken en woonkamer deelt iedereen hier hun kamer met een andere student. Eigenlijk fungeert de keuken hier puur ter decoratie, omdat iedereen gebruik maakt van een ‘meal plan’. Een meal plan is een pasje met geld erop dat je kan gebruiken bij verschillende ‘dining halls’. Oftewel: geen magnetronmaaltijden en afwas meer, winning!

Party poopers

Dat Amerikanen aardig kunnen feesten kan wel gesteld worden, maar het tijdsbestek waarin ze dit doen is relatief klein. In Nederland kunnen we namelijk naar de klote gaan tot in de vroege ochtenduurtjes. In de Verenigde Staten daarentegen zijn de feestjes om 2:00 al afgelopen. Dit betekent dat de meeste Amerikaanse studenten rond 20:00 aan de fles zitten en rond 22:00 kacheltje lam zijn. Daardoor liggen de meesten rond 2:00 wel voor pampus. Of ze hangen boven de toiletpot, want velen van hen kennen hun grenzen nog niet. Verder was ik enigszins teleurgesteld over het feit dat er op de campus alleen op vrijdag en zaterdag echt wordt gefeest. Wat dat betreft hebben we het zo slecht nog niet in Leeuwarden, waar we elke dag van de week de stad in kunnen!

Project X praktijken

Om een bierie te mogen consumeren in het land van de ‘vrijheid’ is de minimale leeftijd 21. Omdat freshmen (eerstejaars) tot aan juniors (derdejaars) meestal onder de 21 zijn, bestaat het uitgaansleven daarom vooral uit huisfeestjes. Geen Project X -praktijken zoals we in films gewend zijn, hoewel sommige elementen uit dat soort films wel overeenkomen met de werkelijkheid. Zo werd er bijvoorbeeld op bijna elk huisfeestje beerpong gespeeld. Uiteraard mochten de red cups hierbij niet ontbreken. Daarnaast worden er drankspelletjes zoals ‘Never Have I Ever’, ‘Kings’ en ‘Ride The Bus’ gespeeld met als doel om wasted te raken. In het Nederlandse studentencircuit zijn dit ook vrij bekende spelletjes. Iets waar ik nog niet bekend mee was, was het begrip ‘shotgun’. Wanneer iemand shotgun gilt, grijpt diegene een blikje bier, prikt er een gat in (normaliter met een sleutel) en lebbert vervolgens het bier uit het gat. Erg charmant niet?

Goedkoop kutbier

In plaats van een paar kratjes bier uit de aanbieding kopen ze hier op grotere fissas een fust (of een “keg” in het Amerikaans) waar ze de hele avond zoet mee zijn. Met andere woorden: je zit de hele avond opgescheept met goedkoop kutbier. Maar bekijk het positief: naarmate de avond vordert, proef je de smaak waarschijnlijk niet meer. Daarnaast kun je altijd nog voor de BYOB (= bring your own booze) optie kiezen, een andere term die ik hier geleerd heb. Als je het zo bekijkt, is studeren in Amerika dus toch best leerzaam 😉

Greek life

Een ander berucht fenomeen in Amerikaanse films zijn de studentenverenigingen. In Amerikaanse termen wordt dit ‘Greek life’ genoemd. In mijn belevenis komt het ‘Greek’-gedeelte voornamelijk naar voren in de namen van de verenigingen zoals Kappa Sigma en Omega Beta Psi en combinaties daarvan. Niet dat je daar nu heel veel wijzer van wordt. Verder zijn de studentenverenigingen erg conventioneel verdeeld op basis van sekse. Zo zijn ‘sororoties’ studentenverenigingen waar alleen vrouwen lid mogen worden. ‘Fraternities’ zijn de mannelijke variant hiervan. Maar met feestjes nodigen verenigingen elkaar uit, anders zou het wel een erg saaie bende worden natuurlijk.

Alcohol, zweet & kots

Helaas zijn alle frat- en sororotyparties alleen voor leden, dus veel sappige verhalen heb ik niet om te delen. Toch heb ik mezelf bij twee feestjes naar binnen weten te loodsen. Zowel op het eerste als op het tweede feestje werd ik verwelkomd door de geur van alcohol, zweet en kots. Beide huizen lagen bezaaid met red cups en andere rommel die ik niet kon en wilde identificeren. Het meubilair bestond uit uitgezakte ranzige banken en de muren waren versierd met alles behalve schilderijen. Verder was bij één badkamer de deur eruit gesloopt. Kortom, niet heel anders dan studentenhuizen uit ons knusse landje.

Back to reality

Maar het leven gaat niet alleen over rozengeur en maneschijn. De harde werkelijkheid is dat de gemiddelde student niet zo veel vrije tijd heeft om de hele dag maar uit zijn neus te vreten, in tegenstelling tot geïdealiseerde films over het studentenleven, waarin de hoofdrolspelers nooit naar college gaan of überhaupt studeren. Tot mijn verbazing spendeer ik eigenlijk meer tijd achter mijn bureau in de Verenigde Staten dan in Nederland. Dit komt doordat de werkdruk hier hoger ligt. Dat is misschien wel de reden waarom veel studenten zo verlangen naar Spring Break. De tijd dat de Amerikaantjes zich eindelijk kunnen bezatten in een warm land om vervolgens alle stress van het studeren te vergeten. Een andere stereotypering die trouwens niet waar is. De meeste Amerikaanse studenten peren ’m in hun Spring Break gewoon naar thuisthuis. Studeren in Amerika is namelijk reteduur, zeg maar gerust rond de twintigduizend dollar per collegejaar. Say what?!

Tekst: Elisabeth Brugman

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close