HandigPersoonlijkStuderen

Hoe kies je de juiste studie?

En wat als je faliekant verkeerd gekozen hebt?

Het Nederlandsche systeem is zo ingericht dat onze arme scholiertjes al op jonge leeftijd een ontzettend belangrijke keuze in hun leven moeten maken. Aan het eind van je schattige havootje of vwootje moet je zeggen wat je wilt worden. En vervolgens dat gaan doen. Misschien lees je dit nu als net gestart studentje, aan je nieuwe IKEA-bureautje, in je verder volledig IKEA-studentenkamertje. Of lees je dit als viereneenhalfstejaars die nu écht zijn scriptie moet gaan afmaken? Na het lezen van dit artikel weet jij of je de juiste studiekeuze gemaakt hebt. En wat je moet doen als je erachter bent gekomen dat je helemaal verkeerd zit.

Zit ik hier goed?
Op de middelbare school heb je vast eens zo’n voorlichting van een decaan gehad. Zo iemand die dan vertelt dat er vet veel scholen zijn, dat er vet veel opleidingen zijn en dat het allemaal heel ver weg is. Misschien heeft jouw school zelfs een tripje naar een hogeschool gedaan. Anders ben je, voor je de opleiding die je nu bent gaan doen wel eens langs geweest op een open/doemiddag. Waar had je toen allemaal op moeten letten?

Er is een aantal factoren die belangrijk zijn bij een studiekeuze. Ten eerste moet je er natuurlijk eentje zoeken die past bij jouw interesses. Ben je een ramp in aardrijkskunde? Niet echt handig om dan iets te gaan doen waarbij dat super belangrijk is. Je kunt daarvoor natuurlijk kijken naar je cijferlijst en een studie kiezen bij het vak met je hoogste cijfer. Werkt vast ook, deels. Wat misschien beter werkt is kijken in je leven naar wat je echt interesseert. Maar dan ook écht. Welk stukje in leven zorgt ervoor dat je zelfs zondagochtend na een nacht stappen vooruit te branden bent? Wie weet is er een studie die kant op.

Maar hoe dan?
Vind je het lastig om te bepalen wat je nou echt leuk vindt en wat niet? Dat geeft helemaal niet. Met je 17 of 18 jaar ben je nog volledig aan het ontwikkelen als mensch zijnde. Weet jij veel of je voetbal nog net zo leuk vindt als je ouder bent?! Het is dan een goed idee om eerst eens wat meer over jezelf te weten te komen. Vraag eens aan de mensen om je heen wat ze jou wel zien doen. Bedenk ook zelf voor welke beroepen je respect hebt, of echt knap vindt. En ook, heeeeel belangrijk, of je jezelf zoiets ziet doen. Zoek de grenzen op. Wat laat je hart sneller kloppen? Waar heb je echt een bloedhekel aan? Het kan allemaal wat confronterend en vermoeiend zijn, maar het helpt je wel om erachter te komen hoe je in het leven staat. En hoe die studie daar dan weer bij hoort.

Maar niks is leuk
Stel nou dat je naar vierhonderd open dagen bent geweest, je hebt zo’n beetje elke hogeschool bezocht en elk enthousiast studenten-open-dagen-want-dat-levert-vrije-studiepunten-op-team gesproken en je denkt: Mweh, eigenlijk zijn ze allemaal kut. Niet getreurd, ook voor jou is er hoop. Met een beetje zachte dwang van jezelf en je omgeving ga je wel wat vinden. Het is natuurlijk leuk om de perfecte studie te vinden waarin alles geweldig is. Helaas lukt dat niet altijd. Besef dan dat je gewoon MOET kiezen. Er is geen ontkomen aan. Kijk naar de opleiding waarvan de meeste dingen bij je passen. Of ga juist een hele brede opleiding doen, zodat je het nog een jaartje kunt uitstellen.

Allemaal leuk en aardig
Je kunt natuurlijk ook in de situatie zitten dat je net een paar uurtjes/weekjes/jaartjes met je studie bezig bent en je toch begint te twijfelen. Is het echt wel de goede keuze? Wil ik dit überhaupt wel worden? Gaat het me ooit lukken om dit af te maken? Ook dan is er nog best wel hoop voor je, hoor. Er zijn een hoop leuke tips die kunnen helpen om te zorgen dat je toch je studie afmaakt. En als dat niet helpt, lees dan het eerste stuk van dit artikel nog een keer en begin gewoon lekker opnieuw!

Geef tips dan
Wat je zou kunnen helpen om toch door te gaan met de studie die je nu eenmaal gekozen hebt, is een wat Dalai Lama-achtige uitspraak. Komt ‘ie:

De betekenis die je geeft aan een ervaring is veel belangrijker dan wat er daadwerkelijk gebeurt.

Da’s een hele mond vol, maar het helpt wel. Het gaat er niet per sé om dat een bepaald vak kut is, of zelfs dat je hele studie wat jou betreft afgeschaft mag worden. Van elke ervaring kun je leren. Ook al heb je gekozen voor docent Engels en kom je er halverwege je studie achter dat je kinderen eigenlijk haat, toch heb je heel veel opgestoken waar je wél wat mee kunt. Het lesgeven is dan niet echt je ding, maar met de rest van je studie kun je wel een baan vinden. Kijk maar eens naar de werkende mensen om je heen. Hoeveel doen er nou echt nog waar ze vroeger voor op school hebben gezeten?

Al met al is er voor iedereen hoop. Ben je net begonnen met studeren, probeer het lekker uit. Ben je al eventjes bezig? Zet dan nog eeeeven door. Het is nu allemaal groots en meeslepend, over twintig jaar kijk je terug op je studententijd en lach je erom. We komen allemaal wel op onze pootjes terecht!

Door: Bram Adriaansz
Foto’s: Tini Groen

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close