OpmerkelijkPersoonlijkVrije tijdWerk

Kut ik ben blut

Overleven zonder stufi

We wonen niet allemaal in Bloemendaal en we hebben niet allemaal een bedrag met zes nullen op de bank. Geeft allemaal niets. Wij hebben ons eigen suikeroompje. Ome DUO, wat een topgozert. Iedere 24e van de maand stort onze trouwe vriend zakken goud op de bank, bij wijze van spreken dan. Want net zo snel als het er bij komt, is het er ook weer af. En dan? Tja, dan komt het besef. KUT IK BEN BLUT!

Student maar dan anders
“Rugzak vol! Betreed je trots de hogeschool. Wel scholier, geen student cursus businessmanagement”. Een mooie spreuk uit het hbo-lied. De meeste studenten die in Leeuwarden studeren, zijn cursist. Student ben je namelijk pas als je aan een universiteit studeert. Dat je het even weet. Als je al die jaren in een illusie geleefd hebt, haal ik je daar nu even uit. Doe ik graag. Toch is het potverdikkie knaplastig dat je je als cursist suf betaalt aan collegegeld, huisvesting, boekengeld, sportschool – het oog wil ook wat – enzovoort enzovoort. Wat wil ik hiermee zeggen? Niet zoveel. Behalve dat het als cursist/ student/ genderneutrale langstudeerder of wat je dan ook bent, lastig rondkomen is. Om je studententijd wat dragelijker te maken, volgt hier een aantal tips om rond te komen zonder stufi. Handig hé, die LSK!

Get a job
Sommige studenten hebben gewoon een schop onder hun kont nodig. Voel je vooral aangesproken. Kom van je luie achterwerk (ik wilde eigenlijk iets anders schrijven, maar dit is netter) vandaan en ga opzoek naar een baantje. Wanneer je werkt, ontvang je geld. Tenzij je in natura wordt uitbetaald natuurlijk. Moet je willen, laten we daar voor het gemak even niet vanuit gaan. Een week telt 168 uren! Studenten slapen gemiddeld 6 uren per nacht, dus dan blijven er nog 126 uren over om iets nuttigs te doen. Hoppaa, dat wordt solliciteren volgende week!

VERKOOP GEWOON DE BOOT
Natuurlijk zijn er ook andere opties om aan centen te komen. Je kunt heel moeilijk doen en je in allerlei bochten wringen om aan geld te komen. Je kunt ook gewoon je ouders opbellen en mededelen dat je weer rood staat. “Paaaaaaap, maaaaaaam mijn stufi is weer op. Verkoop gewoon de boot!” Of ze nou wel of geen boot hebben doet er niet toe. De boodschap is duidelijk.

Maximaal lenen is maximaal leven
Wanneer je niet wilt werken en je ouders niet wilt ontdoen van hun boot, kun je natuurlijk ook gewoon maximaal bijlenen. Geld lenen kost geld, dat weten we allemaal. Maar een mooie studententijd is ook wat waard. Daarbij komt dat ome DUO nu nog gul is. Geniet, leef en dank oompje DUO achteraf. Overigens ben ik niet verantwoordelijk voor eventuele schade – kleine lettertjes -.

Big aan het spit
Een spaarvarken biedt vele oplossingen. Elke euro die je tussen je troep vindt, kun je in zijn buikje stoppen. Wanneer de nood hoog is, kun je hem stukslaan. Geloof mij, dat is leuk werk. Beetje jammer als je erachter komt dat er maar een paar centjes in zitten. Zorg er dus voor dat je hem goed vult voordat je hem stukslaat.

Enkeltje Panama
Je hebt van die studies waar je geen reet mee kunt. Het bestuderen van Engelse metaforen, de opleiding tot paardenfluisteraar (ja echt, dit bestaat) of het volgen van een filosofische studie. Allemaal hartstikke leuk, maar je wordt gewoon opgeleid tot werkloze. Wil je niet. Wanneer je gedurende je studententijd maximaal hebt geleend en geleefd – wat ik volledig begrijp – en vervolgens na je vierjarige opleiding tot de ontdekking komt dat je geen baan kunt vinden, ben je niet blij. Je hebt een studieschuld tot de max en naar een koopwoning kun je wel fluiten. Waarschijnlijk zit je tot je 80e in de schulden. Niet zo’n fijn vooruitzicht. Gelukkig is o-ver-al altijd een oplossing voor. Zo ook voor dit probleem. Wanneer je echt geen uitweg ziet, kun je altijd nog naar Panama vluchten. Nederland heeft namelijk geen uitleveringsverdrag met Panama. Top! Begin een surfschool, sla een lianenslingerende Tarzan of een mooie Jane aan de haak en drink cocktails. Heel veel cocktails. Prima leventje dacht ik zo. Zijn er nog dingen waar je rekening mee moet houden? JA. Kom vooral NIET terug naar Nederland. Zodra je een stap op Hollandse bodem zet, krijg je de autoriteiten achter je aan. Jammer joh!

Conclusie: is er niet. Dan maar een laatste tip. Geniet nu het nog kan. Over tien jaar zit je thuis op de bank met een huis, kind, boom en dier. Dan is het gedaan met de pret en ben je echt een burger. Leef maximaal, leen maximaal en vlucht maximaal. Of blijf hier, want onthoud: er is een oplossing. Al-tijd.

Door: Mirjam Landman
Foto’s: Tini Groen

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close