HandigPersoonlijkStuderen

Hoe doe je dat nou eigenlijk, nieuwe vrienden maken?

You never wok alone

Een nieuw jaar, een nieuw geluid. Voor velen is het begin van een studiejaar weer een kans om jezelf te herpakken en er eens goed voor te gaan. Ook is het de tijd dat veel studenten verhuizen naar de stad waar hun studie is. Wie weet ben jij wel net komen wonen in Leeuwarden. Helemaal alleen, zonder je vertrouwde vriendengroepje om je heen. Het kan, zeker in het begin, allemaal wel wat alleenig voelen. Nog niet echt iemand om mee te praten en je hart te luchten, je studiegenoten zijn wel leuk, maar echt uitnodigen doe je ze ook niet. Komt allemaal goed! Je trouwe LSK neemt je aan het handje op zoek naar nieuwe vrienden!

Wat is er wel?
Vooral in het begin van je studie is het even aan elkaar wennen, in zo’n klas. Echt over dingen praten zit er nog niet in. Als je dan ’s avonds in je kamertje zit is het wel fijn als er toch iemand is om mee te praten. Je hebt vast vrienden overgehouden aan de tijd dat je nog niet aan het studeren was. Probeer die mensen eens te bellen/appen/faxen! Het is altijd leuk om te horen hoe het met elkaar gaat. Is dat een beetje eng of vind je het een beetje raar om zomaar uit het niets contact op te nemen? Zoek dan een oude vriend van je die in het zelfde schuitje als jij zit. Grote kans dat die ook ergens in een stad wel contact wil leggen, maar misschien niet durft. Kun je eigenlijk alleen maar opgelucht zijn als je elkaar toch spreekt.

De wijde wereld in
Als je sociale behoeften dan toch gevuld zijn door oude vrienden is het tijd om je horizon wat te verbreden. Het makkelijkst vrienden vinden doe je toch echt wel in je klas. Die mensen zie je bijna dagelijks en je zult de komende jaren toch met ze moeten samenwerken. Dan kun je ze maar beter wat leren kennen. Zet dus je liefste glimlach op en ga bij je toekomstige vrienden zitten in de kantine!

Zoek een hobby
Mochten je collega-studenten nou helemaal niet zo leuk zijn, of je wil toch nog even verder kijken, dan is een hobby ook altijd een goede optie. Dan hebben we het natuurlijk wel over iets waar je ook daadwerkelijk andere mensen tegen komt, in het echt. Ga bij een sportclub of meld je aan bij de lokale blokfluitgroep. Dan ben je bezig met leuke activiteiten. Het makkelijkst vrienden maken doe je in een ontspannen omgeving waar iedereen zichzelf kan zijn. In zo’n geval doe je het echte vrienden maken niet tijdens de activiteit zelf, maar juist als iedereen voldaan aan een bakje koffie, sapje of alcoholische versnapering zit.

Studentenvereniging
Ben je nou niet zo goed in sporten, blokfluiten of iets anders, maar wel goed in drank drinken? Dan is het misschien ook wel een optie om eens een kijkje te nemen bij de verschillende studentenverenigingen die Leeuwarden rijk is. Uiteraard gaat het niet per sé om de drank, wel zijn het de verenigingen waar het draait om elkaar te helpen en leuke dingen met elkaar te ondernemen. Het vrienden maken gaat daar bijna vanzelf. Er zijn er een hele hoop in Leeuwarden. Weten welke nou leuk is? Verderop in deze krant hebben we daar nog wel een leuk artikeltje over.

En dan?
Ja, dan heb je die hobby, vereniging of je zit braaf bij je klasgenootjes in de kantine. En dan? Dan begint het eigenlijk pas echt. Tijd om met elkaar in gesprek te gaan! Probeer in te gaan op iets wat jullie gemeenschappelijk hebben. Dat kan dus de studie zijn, of juist iets wat je op dat moment ziet gebeuren. Probeer open en toegankelijk te zijn en open vragen te stellen. Zo nodig je de ander uit om te praten. Mocht het nou helemaal stil vallen, dan kun je ook gewoon over het weer beginnen. Het beste is om er gewoon niet teveel bij na te denken. Als iemand aardig is, loopt het gesprek wel vanzelf. Mocht je dat lastig vinden, dan is de ander vragen stellen over zijn of haar leven ook altijd een goed idee. Mensen praten graag over zichzelf, daar kun je gebruik van maken!

Duurt laaaaaang
Een belangrijk ding om te onthouden is dat vrienden maken ‘vanzelf’ moet gaan. Je kunt alle voorwaarden scheppen om het zo goed mogelijk aan te pakken. Heel goed. Maar de rest moet je niet proberen te dwingen. Het kan dus voor je gevoel zo zijn dat niemand vrienden met je wil worden, of dat het allemaal heel langzaam gaat. Niet getreurd, het komt goed. Als je maar lang genoeg blijft proberen maak je vanzelf nieuwe vrienden. Da’s goed nieuws!

Door: Bram Adriaansz
Foto’s: Niels Remigius

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close