HandigUitgaan

Een kijkje in het Liwwadder horecaleven: kortingen en shit

Je bent student, dus volgens de etiquette hoor jij je te gedragen als een sociaal dier. Dat je stiekem negentig procent van je vrije tijd in je pyjamabroek films en series verslindt terwijl je comfortfood eet, hoeft niemand te weten. Maar als je dan toch sociaal gaat doen, wat is er dan lekkerder dan samen met je lievelingsindividuen in een café of restaurant te zitten, in plaats van steeds bij iemand in een kamer tussen alle privé-eigendommen van diegene (voorbeelden daarvan, check de fotorepo). Hierbij een paar voorbeelden van kortingen en aanbiedingen van de etablissementen die Leeuwarden rijk is.

Het Ruiterskwartier en de Doelesteeg zijn in Leeuwarden de plekken waar er uitgaanstechnisch het meeste gebeurt. Hier zit een aantal kleinere kroegen, feestcafés, een discotheek en je kunt zelfs uit je paasei gaan in de karaokebar. Qua keuze zit het dus wel snor in Liwwadden. Wij zetten nu even op een rijtje waar je het beste heen kunt gaan zodat je de volgende dag alleen maar hoeft te huilen van de hoofdpijn of die onbekende die naast je ligt, in plaats van het kijken naar je bankrekening.

Maandag is niet helemaal jouw vijand
Oei, het begint al op maandag. Bij Bar Bascule geldt iedere maandag vijftig procent korting voor studenten. Jij dus! Dit voelt een beetje alsof je hier de rust niet gegund is. Mocht blijken dat buurman Shooters meer jouw ding is, dan kun je hier maandag ook terecht voor hun eigen International Student Night waarbij de aanbieding 2 halen = 1 betalen geldt. Beetje hetzelfde recept, maar dan met een buitenlands tintje. Ook de Nachtwacht is nog een optie voor een buitenlands drankje. Fles wodka inclusief frisdrank kost vijftig euro.

Uitrusten op dinsdag? Neen
Om ervoor te zorgen dat studerend Leeuwarden de hele week een beetje op de been blijft, verzint Shooters tot en met donderdag smoesjes voor jou en je vrienden om jullie uit je kamers te lokken. Op dinsdag kosten de shotjes hier €1,50 per stuk en heb je een meter bier voor het bedrag van €12,50 in je klauwtjes. Gaan we weer. Bij Bascule score je tien bier voor tien euro deze avond.

Gepast de week doormidden zagen
Op woensdag zaag je lekker de week doormidden. Je hebt toch al drie dagen brak als zoet en zout water in de collegebanken gelegen, dus waarom vanavond niet nogmaals de kater wegdrinken? Als moderne student hou je natuurlijk van afwisseling en alles wat Spaans klinkt. Komt mooi uit, want Bascule werpt je flessen Desperado’s bier toe voor €2,50 per stuk. Weer eens wat anders dan de standaard Amsterdammers. Niet-bierdrinkers gaan liever naar Shooters, want zij hebben pitchers Sonnema mixdranken voor €15.

Donderdag
Ben je donderdag nog niet compleet aan gort geragd, dan legt Shooters je even lekker in de watten zo op 4/7 deel van de week. Je krijgt voor €12,50 een meter gerstenat. Waar het ook nat is, is de Nachtwacht. Het is dan namelijk Ladiesnight. Vier tequila voor een tientje en een flesje wijn kost €12,50.

Eindelijk weekend
Vrijdag is voor menig mensch de dag om even lekker de bloemetjes buiten te zetten. De week van zwoegen, zweten en het werken met van die luie meeliftsudenten is voorbij, dus eindelijk even debiel doen met al je echte vrienden is waar je zin in hebt. Bar Sybs gooit er elke maand een Fireman Friday uit: bij zijn.

Zaterdag
Wat betreft die acties is het niet veel soeps, maar er zijn wel veel mensen op de been. Ook wel leuk. Loop je misschien wel tegen je droomvrouw/man/genderneutrale individu aan, in een verloren uurtje.

Is het klaar nu?
Deze afsluitende dag van de week is bij Bar Bascule gekroond tot Crazy Sunday. Dit houdt in dat er de hele avond in de bar spelletjes gespeeld worden. Geen bordspellen, trouwens. Natuurlijk gaat het om drankspellen zoals beerpong. Tijdens dit zondagse vermaak worden de gasten ook nog eens verzorgd met gratis sushi en af en toe vliegt er nog eens een kosteloos shotje voorbij. En als kers op de staptaart is er nog de #horecaavond. Legendarisch in Leeuwarden. Het is namelijk zo dat veel mensen die in de horeca werken, tot en met zondag avond hard werken en maandag rustig aan doen. Dus zij blussen de week hier even helemaal uit. Een dagje rust is je niet gegund. Zelfs niet op zondag.

Qua vaste vaste acties heb je aan de Kantelaar of Ouwe Stoep ook een mooi bestemming. Neem wat vrienden mee en bestel het legendarische kistje. Elf fluitjes voor €20. Of bestel ‘m in je eentje. Het is ook maar net in wat voor bui je zit. Ook kan het goed uit hier je avond te beginnen. Hoe vroeger je komt, hoe goedkoper de drankjes zijn. Niet onbelangrijk. Naast al deze gekkigheden heeft een aantal van de kroegen ook proppers die niet alleen gezellig staan te doen, maar ook nog kaartjes voor welkomstshotjes weggeven.

Bebida’s heeft achter de bar ook nog een groot rad dat je voor tien euro een hengst mag geven. Het kan je twintig shotjes opleveren. Houd vooral ook de social media van de uitgaansgelegenheden in de gaten. Sommige kroegen posten spontane acties voor avonden die nog niet vast ingevuld zijn. Ook geldt bij Sybs, Nachtwacht en Bebida’s het aanbod Gekkenhuis. Als jij samen met minstens vijftien vrienden komt, drinken jullie allen met korting, of kun je ervoor kiezen dat alleen de jarige volledige gratis drinkt. Bij de Ouwe Stoep en de Kantelaar hebben ze ook groepsarrangementen waarbij je met minstens tien vrinden voor tien uur ’s avonds komt opdagen Iedereen krijgt dan twee munten en ook nog eens een welkomscocktail. De foto’s van die avond krijg je digitaal opgestuur. Gewoon even contact opnemen met een van de kroegen. Al met al hoef je je zeker niet te vervelen in Leeuwarden en het kan nog voor een schappelijke prijs ook.

Na het stappen heeft men honger
Gelukkig hoef je na je nu al legendarische avonden niet al te ver te zoeken naar vet voedsel. In de bocht van de Doelesteeg en het Ruiterskwartier zit namelijk een aantal panden waar het licht heel fel is, zodat stappend Leeuwarden er als muggen op afkomt. Bij Dünya Döner serveren ze tot in de late uurtjes. Waarschijnlijk raad je al wat er zoal te krijgen valt.

In de Doelesteeg zelf zit Du Nord. Mocht je een keer zin hebben in iets wat niet uit het frituurvet getrokken wordt, dan scoor je hier een broodje wat niet per se opgewarmd is. Oh en Du Nord heeft hun eigen ‘pollo a la planche’. Groningen heeft de eierbal en 058 heeft dit broodje. Tip voor de nieuwe studenten dus.

Als je snel last hebt van keuzestress, kun je ook nog altijd bij de FEBO naar binnen rollen voor een patatje wat dan ook. Hoef je niet echt bij na te denken. Bovendien kun je hier ook nog allemaal nieuwe vrienden maken, of je klasgenoten tegen het lijf lopen, aangezien het hier in de onchristelijke uurtjes wemelt van de mensen.

En naast al het stappen?
Lekker uit eten in hartje Liwwadden kan ook heel goed. Er zijn ook restaurants die rekening houden met de arme studenten. Een voorbeeld hiervan is restaurant De Yserman. Op vertoon van een studentenkaart, krijgt de hele tafel twintig procent korting. Dus zelfs als je ouders uit Verweggistan een keer besluiten langs te komen om te controleren kijken hoe het met je gaat, neem je ze gewoon mee naar dit restaurant. Vinden ze vast leuk, plus dan hoef je ook geen macaroni in je gedeelde keuken te maken terwijl je huisgenoten staan te drammen om te gaan koken.

Leeuwarders kennen deze pizzeria en nieuwe inwoners zullen deze ongetwijfeld leren kennen; Sardegna. Al sinds 1980 actief en vooral bekend vanwege het gebrek aan een pinautomaat. Althans, dat was altijd een gebrek. Per april dit jaar kun je ook hier met plastic betalen. Dus geen onnodige tripjes meer naar De Waag. Daarnaast is het ook nog eens een betaalbare plek om te eten en dat is tenslotte toch de insteek van dit stuk.

Leeuwarden kent een hoop plekken om te eten die ook een daghap bieden. Onder andere Huize Kwast stelt haar keuze tentoon op de Facebookpagina. Daarnaast zien veel andere restaurants de voordelen van informatie verstrekken via social media. Even opzoeken en in de gaten houden dus. Weet je precies wat de pot schaft als je geen zin hebt om te kokkerellen.

Ook zijn er nog andere eetgelegenheden die het anders aanpakken. Double B, bijvoorbeeld, heeft niet zo zeer een daghap, maar wel een special. Dit is vaak een burger die het net even anders doet. Er is er een voorbij gekomen waarbij asperges een van de ingrediënten waren.

Door: Niels Remigius
Foto’s: Christian Kamminga, Café de Kantelaar/Ouwe Stoep, de Nachtwacht, Niels Remigius

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close