Studentenleven

Wat is het lidmaatschap toch mooi, en belangrijk en geil!

“Wat is het mooi om lid te zijn, wat is het mooi om lid te zijn. Wat is het lidmaatschap toch mooi, en belangrijk en geeeiiil.” Met deze woorden begon inmiddels alweer drie jaar geleden het lidmaatschap van Max Pieter bij Studentenvereniging Sempiternus. Heeft hij ooit spijt gehad van zijn keuze om lid te worden? Nee, integendeel. Maar hoe denken andere studenten over het lidmaatschap bij een vereniging? De introductieweek komt er weer aan en veel eerstejaars zullen straks worden bestookt met informatie en mooie wervingsverhalen, maar hoe is het nou echt om lid te zijn van een vereniging? Lijdt je studie er bijvoorbeeld onder? En is een lidmaatschap niet ontzettend duur? Max Pieter sprak met Wouter, Mirjam, Fréderique en Geartsje om onder het genot van een koude pilsener op het terras van De Dikke van Dale te keuvelen over het verenigingsleven.

“Ik ben begonnen met studeren in het Utrechtse,” vertelt Geartsje. “Daar ben ik lid geweest van Studentenvereniging Veritas. Leeuwarden is een dorp in vergelijking met Utrecht, maar wel een dorp met een ontzettend bloeiend verenigingsleven. Natuurlijk liggen de ledenaantallen hier een stuk lager, maar dat heeft wel als voordeel dat je iedereen op de kroeg ook daadwerkelijk goed kent, je komt altijd overal bekenden tegen. Toen ik naar Leeuwarden verhuisde, leerde ik al snel veel meiden kennen die lid waren bij Sempiternus en zo ben ik er een beetje ingerold. Vanaf een afstand lijken verenigingen vaak heel gesloten, maar als je een keer langsgaat kun je pas echt goed bepalen of het iets voor je is en welke vereniging goed bij je past.”

Ook Fréderique is via via bij haar vereniging naar binnen gerold. “Toen ik in Leeuwarden kwam studeren, had ik natuurlijk al het een en ander over verenigingen gehoord. Wat mij direct aansprak was dat veel verenigingen huizen hebben in het centrum van Leeuwarden, bij een van deze huizen heb ik uiteindelijk ook een kamer kunnen bemachtigen. Ik woon in een kroeghuis dat ongeveer vijf minuutjes lopen is van de hogescholen en zo’n vijf minuutjes van ’t Heertje. Of mijn ontgroening zwaar was? Haha, die heb ik niet gehad. In Leeuwarden werken eigenlijk alle verenigingen met een KMT, oftewel Kennismakingstijd. Bij de ene vereniging is dit wat harder dan bij de andere, maar wat voorop staat is dat je je lichting en de normen en waarden op de vereniging goed leert kennen. Ik heb dit vooral gezien als een ontzettende leuke en leerzame tijd.”

Mirjam was in eerste instantie eigenlijk helemaal niet zo over verenigingen te spreken. “Of ik meteen al lid wilde worden? Nee niet bepaald. Ik had een vrij stereotype beeld van verenigingen en vond het eigenlijk maar iets voor mensen zonder vrienden. Gelukkig heeft een vriendinnetje mij meegesleept, want al snel kwam ik erachter dat dit vooroordeel nergens op sloeg. Zonder vereniging had mijn studententijd er heel anders uitgezien. Je wordt al snel ontzettend hecht en er is altijd wel iets te beleven. Ook bij de Navigators kennen we geen ontgroening. We gaan aan het begin van het jaar met alle nieuwe leden een weekend weg om elkaar en de vereniging beter te leren kennen.”

Geartsje: “Na enkele weken met grote Entréefeesten op de kroeg is er een tweedaagse KMT waar je officieel wordt ingeslagen als lid. Daarna volgt een periode waarin je kunt kiezen om te gaan borrelen bij een dispuut of om bijvoorbeeld een jaarclub te vormen. Maar je kunt ook gewoon algemeen lid blijven. Als algemeen lid heb je geen enkele verplichting op de sociëteit, alleen dien je eens in de zoveel tijd een bardienst te draaien. De mensen die ervoor kiezen om bij een dispuut te gaan krijgen het vaak wat drukker. Met mijn dispuut vergaderen en borrelen we bijvoorbeeld elke woensdag en zijn we vaak op de sociëteit en externe feesten te vinden. Hierdoor ken ik ook ontzettend veel mensen van andere verengingen.”

Wouter: “Vanaf dag een wordt meteen duidelijk gemaakt dat school en familie altijd voorop staan: zonder school heb je immers geen studententijd. Dat is ook wel nodig in deze tijd waarin studeren steeds duurder wordt en presteren steeds belangrijker. Mijn vereniging is dan ook nauw verbonden met mijn hogeschool. We hebben op school ons eigen grand café en er worden veel gezamenlijke activiteiten georganiseerd. Waar ik vooral profijt van heb ik is dat ik veel ouderejaarsstudenten spreek. Handig, als ik bijvoorbeeld een werkstuk of opdracht als voorbeeld wil gebruiken.”

Op alle verenigingen loopt een kroegweek verschillend, vertelt Fréderique. “Bij ons is de kroeg geopend van zondag tot en met donderdag. Elke dag vergaderen er wel commissies, borrelen er mensen of wordt er samen gegeten. Donderdag is de meest drukke avond. Dan zijn alle disputen en jaarclubs meestal wel in ’t Heertje te vinden.” Geartsje voegt hieraan toe dat de drukste avond niet beslist de gezelligste avond hoeft te zijn. “Ook onze kroeg is meerdere dagen per week geopend en elke avond heeft zo z’n charme. Op woensdagavond zit de toko over het algemeen bomvol, maar ik vind de maandagavond ook altijd ontzettend gezellig. Vaak spelen we dan een drankspelletje of drinken we rustig een biertje aan de bar. Veel disputen en jaarclubs worden gesponsord door een kroeg in de stad. Dit houdt in dat je als dispuut eens in de zoveel tijd een magistraal feestje dient te organiseren in ruil voor korting en/of een mooi sponsorbedrag. Dit brengt ook met zich mee dat je veel personeel van de kroegen al vrij snel kent, maar of dat nou zo’n goed teken is…” Mirjam: “Bij de Navigators gaat het ook grotendeels om de inhoud, zo doen wij aan Bijbelstudie en kom je eens per week samen met je kringgroepje om samen te eten en om over het geloof te praten. Maar ook wij borrelen natuurlijk!”

Op de vraag wat het hoogtepunt van het jaar is, is het antwoord eenduidig: het galaweekend! Geartsje: “Het galaweekend begint bij ons op vrijdag met het pré-gala, een bizar feest om mee te maken. Uit alle uithoeken van het land komen reünisten terug om zich totaal naar de tering te zuipen Aan het begin van de avond wordt de bar nog bestierd door eerstejaars, maar al snel voorziet iedereen zichzelf van drank en vliegen de alcoholische versnaperingen van alle kanten door de lucht. De galadag zelf wordt dan ook vaak brak begonnen met een dagactiviteit en het galadiner, om vervolgens met je partner naar het gala te vertrekken. De derde dag bestaat uit een lunch om met z’n allen uit te brakken op het terras. Deze dag wordt dan ook lang niet altijd gehaald.”

Wouter: “Bij ons op de vereniging is het Schierweekend ook altijd een ontzettend gaaf hoogtepunt. Dan vertrekken we met zo’n honderd leden voor een weekend naar het Waddeneiland voor ontzettend veel gezelligheid. De samenstelling van de groep bestaat veelal uit de helft eerstejaars en de helft meerderdejaars waardoor je de rest van de vereniging meteen goed leert kennen.” Frederique: “Er worden zo ontzettend veel gave evenementen georganiseerd door de verenigingen die je anders nooit mee zou maken. Naast gezamenlijk skiën nemen enkele verenigingen bijvoorbeeld ook deel aan ROTC en gaan we een weekend met onze vereniging zeilen. Het lidmaatschap van een studentenvereniging is veel meer dan alleen samen borrelen en goedkoop bier drinken. Je doet vriendschappen op voor de rest van je leven, je bouwt aan een ontzettend groot netwerk, het kan je enorm helpen tijdens je studie en is er overal in Nederland altijd wel een logeeradresje.”

Sterke verhalen, daar zijn studenten over het algemeen wel van. Maar Max Pieter, wat heb jij eigenlijk allemaal meegemaakt? 

“Mijn sterkste kroegverhaal is een lastige! Zo weet ik dat een paar belhamels van mijn vereniging een keertje de geit, sorry bok, van Osiris welke als mascotte fungeert heeft geconfisqueerd. Het probleem bleek echter dat ze wel een goed plan hadden gemaakt om de bok te ontvoeren, maar dat ze er geen rekening mee hadden gehouden dat de bok geen huisdier is.

Ook kan ik me nog een avond herinneren dat we te gast waren op Osiris en dat we een indoor golftoernooi hadden opgezet tijdens een schuimparty. De attributen waren plastic glazen en bezems. Zelf heb ik toen een topavond gehad, de Soccie was er echter minder over te spreken.”

Een woordje studentikoos
Als je straks vol goede moed een sociëteit binnenstapt, is het natuurlijk wel fijn als je een beetje kunt integreren en aangezien studenten na enkele alcoholische versnaperingen niet altijd meer ontzettend goed verstaanbaar zijn, helpen we je daar graag een beetje bij.

Adten: Een drankje in één keer soldaat maken.

A-lid: Een aspirant-lid van een dispuut.

Almanak: Het jaarboek.

BSA: Het bindend studieadvies, je grootste vijand in je eerste jaar.

Brassen: Een soort judo voor dronken studenten die niet uit een discussie komen: degene die op z’n rug beland heeft verloren en dus ongelijk. Deze geeft de andere daarna een biertje.

Cobo: Constitutieborrel, een borrel waarin een nieuw bestuur kennismaakt met de andere besturen.

Club: Je jaarclub.

De neus: Per persoon.

Dies: Afkomstig van Dies Natalis, de verjaardag van de vereniging die vaak groots wordt gevierd.

DiJaGG: De afkorting die wordt gebruikt als verzamelnaam voor Disputen, Jaarclubs, Gildes en Genootschappen.

Drinken: Borrelen/Stappen.

Ee: Euro.

Galaplicht: De ongeschreven regel dat de galadate na het gala geregeld mag worden.

Hakken: Drinken. “Ik ga vanavond GT’s hakken.”

IJ’en: Het is een gebruik in veel kroeghuizen om een fles Smirnoff Ice te verstoppen, als deze wordt gevonden dient deze direct soldaat te worden gemaakt.

Jasjedasje: Een jasje met das op een casual broek.

Keren: Het bed van een slapende huisgenoot omkeren.

KMT: Kennismakingstijd.

Lustrum: De viering van de verjaring van de vereniging die iedere vijf jaar groots wordt gevierd.

Mexen: Een veel gespeeld drankspelletje.

Mandarijntje: Beerenburg met Fanta.

Noviet: Nieuw lid.

P: Je propedeuse

De P: De Praeses oftewel voorzitter.

Paardenkut: Apfelkorn, geserveerd met Spa bruis.

Profileren: Jezelf, je huis, je club of dispuut presenteren.

Politesse: Een verzoek tot stilte, ook wel silentium genoemd.

Regelen: Zoenen, ook wel fixen genoemd.

Reunist: Een oud-lid van de vereniging die zijn studententijd heeft afgerond.

Sappie: Biertje.

Straaljager: Jenever, geserveerd met Bitter Lemon.

Soggen: Studie ontwijkend gedrag vertonen.

Sjeffen: Iets voor elkaar krijgen.

Sjaars: Eerstejaars lid of minderejaars.

Senaat: Het bestuur van een vereniging.

Thuis/Thuisthuis: Thuis is je studentenhuis, thuisthuis is de residentie van je ouders.

Tjak: Bende/alomvattend woord voor spullen.

 

Tekst: Max Pieter Dijkstra

Fotografie: Lucas Kemper

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close