Ouderen voelen zich vaak eenzaam, maar vergeet de jongeren niet. Ben je bijvoorbeeld net vanuit Limburg hierheen gekomen voor je studie, dan ken je hier immers niemand. Dat kan best lastig zijn, vooral wanneer je geen held bent in het leggen van contacten. De een heeft het hier prima naar zijn zin, de ander wordt langzaamaan eenzaam. Eenzaamheid onder de jongeren? Dat komt steeds vaker voor. Lisanne besloot zich eens te verdiepen in dit verschijnsel.
Tekst & fotografie: Lisanne van der Ploeg
De hashtags #eenzamejongeren en #maatjegezocht gingen onlangs viraal en zullen je vast niet zijn ontgaan. Steeds meer jongeren gaven aan zich eenzaam te voelen en zeiden een maatje te zoeken om af en toe iets leuks mee te doen. Maar liefst vier op de tien jonge mensen tussen de 16 en 35 jaar oud voelt zich ten minste één keer per week eenzaam, tegenover 16% bij de mensen boven de 55. Dit bleek vorig jaar uit een onderzoek van EenVandaag.
Je eenzaam voelen houdt niet per se in dat je altijd alleen bent. Zelfs wanneer je een berg vrienden of mensen om je heen hebt, kun je je eenzaam voelen. Eenzaamheid heeft bovendien niks te maken met leeftijd of status, het speelt in de gehele samenleving.
Moeilijk bespreekbaar
Eenzaamheid is moeilijk bespreekbaar. Er lijkt een soort taboe op te rusten. Kreten zoals ‘dat valt vast wel wat mee’ of ‘vroeger was het pas echt moeilijk’ worden vaak als tegenargument gebruikt. Ook jongeren die wel veel mensen om zich heen hebben en de hele dag bezig zijn, kunnen zich eenzaam voelen. Dat ze veel te doen hebben, is een uitvlucht. Een verbloeming, zodat ze zich focussen op die bezigheden. Wanneer deze jongeren er dan voor uitkomen dat ze zich eenzaam voelen, zijn de reacties vaak: “maar je bent de hele dag onder de mensen, dan kun je echt niet eenzaam zijn, toch?” Dit soort reacties maakt het voor sommige jongeren nog moeilijker om gevoelens bespreekbaar te maken.
“Het is belangrijk om gevoelens van eenzame jongeren wel degelijk serieus te nemen”, vindt Cristina Constantin, student sociaal-cultureel werk. Cristina is tevens stagiaire bij Jimmy’s. Dit is een plek voor en door jongeren, waar alle jongeren fysiek en online terecht kunnen met al hun vragen en ideeën. Bij Jimmy’s kunnen jongeren terecht om elkaar te ontmoeten en samen te werken. Ze worden uitgedaagd hun talenten te ontdekken en verder te ontwikkelen. Ook eenzame jongeren komen daar weleens om te praten of om steun te zoeken.
Meta van Dekken (18) is net als Cristina stagiaire bij Jimmy’s. “We krijgen regelmatig jongeren over de vloer die zich eenzaam voelen en geen raad weten. Soms is de drempel hoog om langs te komen, maar het helpt ze wel wanneer ze hier eenmaal zijn. Er bestaan bovendien jongerenbijeenkomsten om leuke activiteiten met andere jongeren te ondernemen. Zo gaan we binnenkort met een groepje hardlopen en hebben we eerder een pizzaworkshop gedaan’’, vertelt ze.
Epidemie uitroeien
“Eenzaamheid is een epidemie. Bijna niemand praat erover, maar het probleem wordt intussen groter en groter”, omschrijft Cristina. Jacer van der Linde (25) weet maar al te goed hoe het is om je eenzaam te voelen. Hij komt regelmatig bij Jimmy’s en is hier erg blij mee. Volgens Jacer kun je iemand die zich eenzaam voelt als volgt herkennen: “Let erop of iemand minder vrolijkheid uitstraalt dan normaal, of diegene minder praat of zich afzondert in grote ruimtes of zich terugtrekt op zijn/haar kamer. Dat soort verschijnselen kunnen eenzaamheid soms al verraden. Loop eens op iemand af en vraag of hij/zij wil praten. Dat is misschien een klein gebaar, maar die dingen doen het goed en kunnen de persoon waardevol laten voelen.” Een docent merkte ooit op dat Jacer zich veel afzonderde. Hij hield zijn gevoelens vaak voor zich, maar nadat hij met de docent in kwestie sprak, voelde het als een opluchting. “Praten kan erg goed helpen, maar je moet het uiteindelijk zelf doen.”
Eenzaam? Zet de stap
Onderneem dingen en blijf vooral praten, ook al krijg je te maken met onbegrip. Gelukkig zijn er een hoop instanties voor en door jongeren die je kunnen helpen. Hier in Leeuwarden kun je dus terecht bij Jimmy’s. Hoewel het lastig kan zijn om over de drempel te stappen, is het een goed idee het toch te doen. Veel jongeren gingen je al voor!