HandigVrije tijd

Chef-kok aan je eigen keukenblok

Zo houd jij je maag én portemonnee tevreden

Sta je dan. Koelkast open, koelkast dicht. Struikelen over dichte enveloppen, de vuilnisbelt van je stoel naar je bed mikken en lekker uit ’t raam staan loeren of er nog wat leuks voorbij loopt. En terug. Koelkast maar weer open dan. Maar huh. Hé, wat is deze dan? Ligt er verdorie gewoon exact hetzelfde in als zonet. Say whaaaat? Mindfuck. Meen je niet, nu moet je verdikkeme dus wéér kebab met patat bikken. Het blijft een moeilijke kwestie, want hoe kun je als student verantwoord én goedkoop nou ooit je maag tevreden houden? We zochten ‘t voor je uit.

Tekst en uitleg
“Heb gisteren 700 calorieën verbrand” “Wow, zoveel?” “Ja. Had m’n pizza te lang in de oven laten zitten.” En ja, meer dan een aangebrande pizza wordt het vaak ook niet, want als student is Jamie Oliver gewoon nét niet je middle name. Is verder ook geen levensstruggle of iets dergelijks, maar op zich wil je dan wel weer heel graag een goed lichaam enzo. Je lichaamsverwachtingen en kookkunsten blijken niet heel goed met elkaar te strijken en dat is best wel een ding, hè.

Bovendien heb jij als student veel vaste uitgaven: je geeft donderdag een huisfeest, je moet de broodjes in de kantine financieren en je gaat deze week nog die nieuwe Nikes kopen. Het is ook niet niks hoor, jezelf onderhouden. Daarom besloot ik dus eens uit te zoeken hoe je goddelijk én verantwoord voedsel kunt maken. En dat voor het extreem lage bedrag van maximaal 3 euro voor de gebruikte ingrediënten. Nu denk je sowieso: hoe dan? Dus ik leg ’t je straks effe uit.

In samenwerking met Willem Schaafsma van restaurant Eindeloos zijn de gerechten tot stand gekomen. Hij heeft voor de krant drie gerechtjes gemaakt, welke bestaan uit verantwoorde, biologische ingrediënten. Op de foto’s zijn de door Willem gemaakte gerechten te zien. Zo kun je dus mooi spieken hoe je de gerechten er magnifiek uit kunt laten zien.

Wil je menu?
Bij deze even de menukaart:

  • Kippendij met bonen in tomatensaus, oventomaat en bosui
  • Gebraden bloemkool met oude kaas, hazelnoot en bulghur
  • Gyoza van spitskool en shiitake met ketjap

Klinkt nice hè. Maar gut, ’t klinkt ook moeilijk en duur. Toch valt het dus écht ontzettend mee. In een chique restaurant is zo’n gerechtje al gauw 4x duurder. Eigenlijk nog veel duurder trouwens. Hoewel het wellicht klinkt als een onmogelijke opgave om deze gerechtjes te maken, zijn dit prima te realiseren culinaire hoogstandjes voor studenten.

Kleine lettertjes: onderstaande recepten vullen de maag van één persoon. Ga het dus niet koken voor je hele familie ofzo.

Kippendij met bonen in tomatensaus, oventomaat en bosui (gebruikte ingrediënten: €3,00)

Gerecht 1 (1)

  • 1 kippendij
  • 100 gram witte bonen
  • 100 gram tomaat in blik
  • klein beetje knoflook
  • olijfolie naar smaak
  • 1 schuin gesneden bosui
  • 1/10 bos koriander

En hoe moet je dit maken dan?

Nou, zo dus: je weekt de bonen een nacht lang op ruim water. Hoef je geen moeite voor te doen verder. Als je de volgende dag nog steeds enthousiast chef-kok bent, was je de bonen en kook je deze in zout water met knoflook en wat sojasaus. Dit duurt ongeveer 45 minuten.

De kippendij braad je op de velkant op middelvuur totdat het vel krokant is. Vervolgens draai je ‘m om en laat je ‘m nog zo’n 12 minuten garen op laag vuur.

Zet nog een pan op het vuur en doe daarin een ruime scheut olijfolie. Vervolgens doe je wat knoflook in de pan en laat je deze garen zonder dat het kleurt. Daarna voeg je de tomaten uit blik toe en kook je het geheel 30 minuten goed door.

Ontvel 1 tomaat en snijd deze in tweeën. Besprenkel die met olijfolie en zout en gooi ‘m in de oven. Gooi wel subtiel. Zet de oven op 120 graden en laat ze 30 minuten garen. Niet vergeten eruit te halen. Gaat stinken enzo. De bonen kun je opwarmen in de tomatensaus.

Als alles klaar is, kun je het bij elkaar in een pan gooien of je dresseert alle elementen mooi zodat het er appetijtelijk uitziet. Bestrooi de bonen met de bosui.

Gebraden bloemkool met oude kaas, hazelnoot en bulghur (gebruikte ingrediënten: €1.50)

Gerecht 2

  • 1 bloemkool (ja man, een héle bloemkool. Als je ernstige honger hebt, kun je het best gaan voor hele grote bloemkole.)
  • 20 gram geraspte kaas
  • 50 gram hazelnoot
  • 100 gram bulghur
  • 1/10 bos peterselie
  • 1 citroen
  • zonnebloemolie

En dan doe je dit

Verwarm de oven alvast even voor op 120 graden. Ondertussen maak je de bloemkool schoon en zout je deze goed voor. Bestrooi  ‘m met zonnebloemolie en bak de bloemkool in de oven voor ongeveer 40 minuten.

Terwijl die bloemkool z’n ding doet in de oven, kook je de bulghur in groentebouillon. Deze giet je af en meng je met gesneden peterselie, hazelnoot en citroenschil die je hebt geraspt. Of gerapst. ’t Is maar wat je zelf wil. Dit kun je overigens easy doen met een raps, je weet wel: zo’n ding om koekjes te rapsen en kaas. En citroenschil dus.

De bloemkool haal je weer uit de oven na bovengenoemde tijd en vervolgens bestrooi je deze met hazelnoot en de geraspte kaas. Lekker hoor.

Gyoza van spitskool en shiitake met ketjap (gebruikte ingrediënten: €2.00)

Gerecht 3 (1)

  • 3 gyoza vellen
  • 1/10 spitskool fijn gesneden
  • 100 gram shiitake
  • 50 ml ketjap
  • 1 theelepel sesam olie
  • 1 theelepel sesamzaad
  • iets geraspte laos
  • rode peper naar smaak
  • aardappelzetmeel

En toen en toen en toen?

Google eerst even wat gyoza, shiitake en laos is. Bak daarna de spitskool en shiitake samen in een pan en blus af met wat sojasaus, geraspte laos, sesamolie, sesamzaad en een fijngesneden pepertje. Het mengsel bestrooi je lichtjes met aardappelzetmeel en je laat het nog even doorgaren. Daarna moet het even afkoelen in de koelkast.

Vul de gyoza vellen met het mengsel en vouw deze dicht. Bak de gyoza in een pan met anti-aanbaklaag en blus af met ketjap en wat water. Gaar de gyoza onder voortdurend walsen totdat het deeg gaar is en de ketjap weer dik genoeg is zodat het om de gyoza plakt. Dresseer de gyoza en eventueel kun je nog gebakken paddenstoelen en wat fijngesneden bosui toevoegen. Nomnomnom.

Kanen maar. Bon appétit!

Door: Anouk de Vries
Foto’s: Lisanne van der Ploeg

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close