ActueelInterviewPersoonlijkUitgaan

Dagburgemeester vs Nachtburgemeester

De mooie stad Leeuwarden kent twee Grote Leiders. Twee mensen die samen zorgen dat alles in Leeuwarden in goede banen geleid wordt. Dat is maar goed ook, anders wordt het hier één groot zooitje. Eentje hebben we er voor overdag. Die kennen we natuurlijk allemaal. Onze eigenste burgemeester Ferd Crone. Vanuit het stadhuis zorgt hij ervoor dat Leeuwarden een leuke stad blijft voor alle studenten. Optimaal studeerklimaat enzo. Heel belangrijk. De andere Grote Leider van ús stadsje is Nadia el Barcani. Wie? Nou, Nadia dus. Zij is sinds 15 maart de nieuwe nachtburgemeester van Leeuwarden. En wat is er nou leuker om de dagburgemeester én de nachtburgemeester eens te interviewen? Helemaal niets! Nou, dat hebben we dus gedaan.

Dag&Nacht
FERD CRONE

Welke overeenkomsten heeft u met de nachtburgemeester? En wat zijn de verschillen?
“Het eerste dat ooit over mij in de Leeuwarder Courant is verschenen, is dat ik een petitie aanbood aan de toenmalige voorzitter van de Tweede Kamer, Anne Vondeling. Hij is trouwens altijd een iconische man in Leeuwarden geweest. Er staat ook een beeldje van hem op de Nieuwestad. Toen was ik studentenvakbondsleider. De stappen die je zet als student, dat zijn stappen voor het leven. Dat vind ik wel een overeenkomst met de nachtburgemeester.

Een andere overeenkomst is dat een burgemeester verbindend moet zijn in de samenleving. Of je het nou leuk doet of ruzie maakt, als je maar zorgt dat partijen met elkaar blijven praten over belangrijke onderwerpen. Een burgemeester hoeft in die zin ook weinig politiek te bedrijven. Alle partijen in de gemeenteraad mogen wat anders vinden. Het is de taak als burgemeester dat deze partijen het op de één of andere manier met elkaar eens worden. Dat is in de kroeg niet anders. Het is niet handig als iedereen met een andere mening met elkaar op de vuist gaat. Als nachtburgemeester denk ik dat het ook je verantwoordelijkheid is om daarin te zoeken wat elkaar verbindt.

Ook moet je wel van een leuk feestje houden. Als burgemeester word je nogal eens voor iets uitgenodigd. Laatst was ik op het afscheid van de hoofdredacteur van het Friesch Dagblad. Als burgemeester ben je de spiegel van de samenleving. Als je dus op een feestje verschijnt, laat je aan degene voor wie het feestje is zien dat diegene er toe doet voor de samenleving. Dat we er met z’n allen wat aan gehad hebben. Ooit opende ik een buurthuis waar heel veel vrijwilligers heel hard aan hadden gewerkt. Toen ik het buurthuis opende kreeg ik een grote, dure bos bloemen. Toe ik zei dat ik vond dat zij dat veel meer verdienden, waren ze bijna beledigd. Dat komt omdat een burgemeester de afspiegeling is van de samenleving. Ze gaven die bos bloemen dus niet aan mij, maar aan mijn ambt. Nog een overeenkomst is ook dat de nachtburgemeester en de gewone burgemeester een symbool zijn. Net zoiets als ringen als je gaat trouwen.”

Is dat nou ook lastig?
“Dat is soms best lastig. Maar je moet er ook niet arrogant van worden. Die mensen geven die bloemen niet aan jou persoonlijk, maar aan het symbool dat burgemeester is. Iedereen die die keten draagt zou dat hebben. Het is ook heel leuk, want je mag iedereen feliciteren namens de samenleving. Aan de andere kant: als iemand mij zegt dat iets niet goed gaat, stuur ik ze door naar de wethouder, want die gaat erover. Geintje natuurlijk, maar het is wel leuk.

Het is ook wel lastig dat je soms dingen ontglippen die mensen anders opvatten dan je bedoelt. Zo zei ik tegen een mevrouw die uit Roemenië komt eens dat ze heel goed Nederlands sprak. Ze zei toen nog weken dat de burgemeester vond dat ze dat zo goed kon. Ik bedoelde daar niets mee, maar die vrouw vond dat heel belangrijk. Het was een totaal ander gesprek geworden als ik haar had gevraagd hoe lang ze nog in Nederland bleef.”

U zei zonet dat u nog wel eens op een feestje komt. Drinkt u dan wel eens een biertje mee?
“Ondanks al die feestjes, drink ik bijna nooit. Bij het eten neem ik altijd een glas wijn. Dat wel. Maar dat worden er bijna nooit twee. Port en wijn vind ik lekker, af en toe een biertje, maar ik drink het bijna nooit. Van drank word je toch anders en als burgemeester moet je wel alert blijven. Er kan altijd wat gebeuren. Er wordt van alle kanten altijd op je gelet. Als burgemeester is het dus taak om daar rekening mee te houden. Dat is vast voor de nachtburgemeester een beetje anders, maar ook in die functie houden mensen je in de gaten.”

Had u zelf nachtburgemeester willen zijn?
“Nou, ik ben het al overdag. Als die nacht er ook nog bij komt wordt het wel erg druk. Maar als ik niet de burgemeester zou zijn, dan zou ik het nog niet weten. In mijn studententijd was ik al niet een heel erg grote kroegtijger. Ik zou er toch wel aan gaan twijfelen. Al zou het wel leuk zijn om met interessante initiatieven te komen om het leven in Leeuwarden over het algemeen beter te maken. Dat zou ik dan wel weer kunnen!

Het is overigens niet zo dat ik nooit een biertje dronk. Wij gingen met onze studentenvereniging vaak naar café de Doele. Dat kwam ook omdat ze daar zulke lekkere hotdogs verkochten. Als je dan gezellig met je vrienden zat te praten, dan hoorde daar wel wat lekkers bij.”

Wat vindt u nou eigenlijk van dat hele nachtburgemeesterconcept?
“Het is iets wat past bij een stad als Leeuwarden. In de loop der jaren zijn er steeds meer studenten naar hier gekomen. Dit heeft ook voor een boost in het nachtleven gezorgd. Het is goed dat er iemand is die deze groep mensen vertegenwoordigt. Dat geldt overigens niet alleen voor de nachtburgemeester. Ook andere groepen moeten in deze stad naar voren komen.”

Als laatste, een paar stellingen. Zo snel mogelijk antwoorden!
Bier of wijn? Wijn
Ochtend- of avondmens? Avondmens
Kroket of frikadel? Kroket, als het maar een Kwekkeboom is
Donker of licht? Dan ga ik toch voor donker, ik ben wel een beetje een mol
Geer of Goor? Geen van beiden, daarvoor ken ik de heren niet goed genoeg
Lelijk en slim of mooi en dom? Lelijk en slim, want er is niemand lelijk.
Borsten of billen? Daarin hoef ik niet te kiezen, mijn vrouw heeft van allebei hele mooie.

Dag&Nacht2

Deze pagina zou natuurlijk niet compleet zijn zonder een interview met de vrouw van de nacht. Een dame die ervoor gaat zorgen dat zuipend Leeuwarden ongestoord zijn gang kan gaan. Het is niemand minder dan Nadia el Barcani! Of El Bacardi. Het is maar net hoe dyslectisch je bent. Ook haar vroegen wij het hemd van het lijf.

NADIA EL BACARDI ehhh, BARCANI

Welke overeenkomsten heb je met de burgemeester?
“Dat is wel lastig zeg.. Allereerst zou ik zeggen dat we allebei krullen hebben. Dat is wel een enorme overeenkomst. Geintje natuurlijk. Als ik serieus moet antwoorden dan zou ik zeggen dat het voor ons allebei de taak is om mensen dichter bij elkaar te brengen, partijen om tafel te brengen en met elkaar te laten praten. Voor mij is dat wel belangrijk.

Daarnaast zijn we allebei het gezicht van een bepaald deel van de gemeenschap. De burgemeester is dat in zekere zin voor alle burgers in Leeuwarden, maar het is belangrijk om de mensen die vaak ’s nachts aan het werk zijn of op stap gaan niet te vergeten. Ook willen we allebei natuurlijk de beste oplossing voor alle partijen. In mijn werkzaamheden wil ik ook niemand achterwege laten of vergeten. Ik denk dat dat voor de burgemeester ook geldt.”

Wat zijn dan de verschillen?
“De burgemeester heeft wel een heel groot en mooi kantoor. Dat heb ik niet. Ik moet alles thuis doen. Ook heb ik geen mensen die mij bij alles assisteren. Daarnaast heb ik weinig politieke ervaring. Die ervaring heeft de burgemeester wel. De kroegen ken ik dan weer wél beter van binnen dan de burgemeester, denk ik. Het salaris van de burgemeester zou ik ook wel willen hebben. Dat hoort helaas ook niet bij deze functie.

Ook neem ik weinig belangrijke beslissingen. Ik kan wel wat willen, maar er is niemand die het vervolgens ook echt uit gaat voeren. De burgemeester kan dat wel. Misschien moet ik maar een direct lijntje met hem hebben. Dan kan ik het hem gewoon influisteren.”

Drink je wel eens een biertje? Of 2? Of 3?
“Oh ja zeker drink ik wel eens een biertje. Andere dingen ook wel, hoor. Er is ook niet echt een kroeg waar ik het allerliefst naartoe ga. Heel veel plekjes in Leeuwarden zijn wel leuk. Ook ga ik graag met vrienden een terras op. Wat ik nog wel het allerleukst vind om te doen, is thuis gezellig met vrienden zitten. Dan kunnen we lekker de muziek draaien die we zelf willen en een goed gesprek voeren.

Als ik een paar biertjes verder ben word ik wel een goede prater. Dat is wel handig als nachtburgemeester. Dat je mensen bij elkaar brengt. Nou, dat kan ik wel hoor! Al blijft het altijd beschaafd. Misdragen doe ik me nooit. Dat kan ook niet meer, in de functie die ik nu heb.”

Had je zelf burgemeester willen zijn?
“Wel voor het kantoor, in elk geval! En de gratis koffie en thee. Het lijkt me wel lastig om politiek te moeten bedrijven. Daar heb ik nog niet echt skills in. Je moet als burgemeester ook hele belangrijke beslissingen maken. Dat zou nu nog even niets voor mij zijn. Stel je voor dat je het verkeerd doet..

Ooit wil ik minister president van Nederland worden. Als het even kan de eerste vrouwelijke, maar dan moet ik wel opschieten. Dan is het vast wel handig om klein te beginnen. Dus dan wordt ik eerst burgemeester en dan kan ik langzaam op de ladder omhoog. Ik zou het dus wel willen, maar ik zou het wel heel spannend vinden.”

Wat vind je nou eigenlijk van dat hele nachtburgemeesterconcept?
“Het is een goed ding dat het bestaat. Wel ben ik nog zoekende in waar ik het precies moet gaan zoeken. Je ziet in steeds meer steden dat het echt een ding aan het worden is. Dat is wel mooi om te zien. Er gebeurt een hele hoop in de nacht. Dingen waar nu nauwelijks of niets aan gedaan wordt. Ik zie het als mijn taak om die dingen bespreekbaar te maken. Daar voel ik mij verantwoordelijk voor.

Wel is het zo dat de nachtburgemeester nog niet veel autoriteit heeft in Leeuwarden. Ze hoeven me echt niet op een troon door de stad te sjouwen, maar ik zou wel meer het verschil willen maken. Vaker met belangrijke mensen om tafel om er echt wat van te maken, daar wil ik de komende tijd aan werken. Misschien mag ik wel een kantoortje naast dat van de burgemeester. Dat is pas makkelijk overleggen!”

Ook voor jou, een paar stellingen! Komt ie:
Bier of wijn? Doe dan maar wijn. Want daar word je niet zo vol van.
Ochtend- of avondmens? Hahahahaha, moet je dat echt vragen? Avond natuurlijk.
Kroket of frikadel? Kaassoufflé
Donker of licht? Donker. Wel is het fijn dat de dagen nu wat langer zijn. Dat maakt de nacht wat zichtbaarder.
Geer of Goor? Goor
Lelijk en slim of mooi en dom? Lelijk en slim. Als je het licht uit doet zijn slimme mensen toch leuker
Borsten of billen? Borsten.

Nou, dat was het dan. Allemaal erg interessant natuurlijk. Heel geruststellend om te weten dat Leeuwarden in handen ligt van deze twee mensen. Dat moet helemaal goed komen. Zorgen we er in elk geval voor dat we het allemaal een beetje vredig aanpakken hier. Hebben deze twee mensen het ook niet zo druk.

Door: Bram Adriaansz
Foto’s: Niels Remigius

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close