Studentenleven

Studentenverenigingen 058

Een kijkje binnen de muren van studentenverenigingen in Leeuwarden

Met zo’n 22.000 studenten en maar liefst acht studentenverenigingen kunnen we er niet meer omheen. Leeuwarden is een ECHTE studentenstad. Iedere editie van de LSK zal er een kijkje genomen worden binnen de muren van twee studentenverenigingen. Deze editie staat in het teken van Wijnvereniging Dionysus en studentenvereniging Osiris. Hoe ziet een typische avond eruit? Wat is de prijs voor een biertje? Heb je als lid verplichtingen? Wij zochten het allemaal voor je uit.

Osiris

Hoe ziet de vereniging eruit?

Osiris is een agrarische studentenvereniging die nauw verbonden is met hogeschool Van Hall Larenstein. Met zo’n zeshonderd leden, veeeeel bier en een eigen sociëteit aan het Herenwaltje, weten ze van iedere avond weer een goed feestje te maken. Dit niet alleen, ze hebben namelijk ook nog eens de groenste sociëteit van Noord Nederland. Onze Jesse zal trots op hen zijn. En wij ook wel een beetje.

Ballen van de bok

De mascotte van Osiris is een levend dier. Echt waar. Het is een bok, genaamd Marcus Aurelius Antoninus Augustus. Mooie naam wel. Op een voor ons onbekende plek wordt er goed voor hem gezorgd. Maar dan ook echt goed, want het beestje wordt verzorgd door een hele commissie en krijgt dus alle liefde en aandacht. Voor het gemak noem ik de geliefde bok even Marcus. Marcus bekleedt een belangrijke rol binnen de vereniging. Hij wordt namelijk verwacht COMPLEET aanwezig te zijn bij vergaderingen en andere officiële gelegenheden. Met compleet wordt er ook echt compleet bedoeld, dus inclusief zijn kop, sik en ballen. Juist ja, ballen. Laat dat nou net een probleem zijn. Het bokje heeft geen ballen meer. Die worden er voor zijn eigen bestwil afgehaald. Schijnt goed te zijn. De ballen staan op een pot sterk water en worden tijdens belangrijke gelegenheden uit de geheime doos van het bestuur gehaald. Zo kan Marcus er toch met zijn hele karkas bijzijn. Want je weet het hè, bijzijn is meemaken!

Commissies & feestjes

Genoeg geluld over de ballen van de bok. Iedere donderdagavond organiseert een dispuut, jaarclub, genootschap of een commissie een themafeest. De gehele sociëteit wordt dan omgetoverd in een bepaald thema. Blacklight, Fiesta Mexicana of een beachparty, het kan allemaal. Daarnaast zijn er commissies die de vereniging draaiende houden. Zo hebben ze onder andere een commissie voor de organisatie van activiteiten, een duurzaamheidscommissie en een commissie die zorgt voor onze grote vriend Marcus.

Osiris // Feitjes op een rij

 • De sociëteit van maandag t/m vrijdag geopend vanaf 21.00 uur
 • Osiris heeft zeshonderd leden
 • Voor een lidmaatschap betaal je €54,- per jaar
 • Voor een biertje betaal je op donderdag €1,20 en de rest van de week €1,40
 • Osiris is gelegen aan Herenwaltje 1 te Leeuwarden
 • Osiris heeft geen ontgroening, je drinkt alleen een speciaal welkomstdrankje

Dionysus

Hoe ziet de vereniging eruit?

Onder het motto “niets moet, alles mag” bestaat deze gezellige wijnvereniging al heel wat jaartjes. Iedere dinsdagavond wordt er geborreld in Sems aan het Gouverneursplein in Leeuwarden. Hoewel iedere student welkom is bij deze vereniging, studeren de meeste leden van Dionysus aan de hogere hotelschool en zijn veel van hen geïnteresseerd in wijn. Leuke interesse, weer eens wat anders dan kunst of voetbal. De vereniging heeft een aantal commissies waar vrijblijvend in plaatsgenomen kan worden. Zo bestaat er onder andere een promotieteam, een wijnreiscommissie en een Eventcie. Zelfs oud-leden zijn nog betrokken en regelen alumniborrels.

Wijnproeverij

Je bent een wijnvereniging of je bent het niet. Dionysus is dat toch echt wel. Eén keer in de maand heeft Dionysus een wijnproeverij in Sems of in het wijnlokaal op Stenden. Ze krijgen dan uitleg over deze alcoholische druivensapjes en er worden verschillende soorten geproefd. Helemaal teut – tenminste, dat lijkt mij vrij aannemelijk – en met het alcoholgehalte weer op peil, wordt de avond afgesloten bij hun sponsor Bascule.

Wijn en … ?

Aan het begin van iedere periode organiseert Dionysus een feest; Start of the Module Party. Originele naam hoor. Er wordt gedanst, gesjanst en de nodige drankjes worden genuttigd zodat er vol goede moed aan het nieuwe semester begonnen kan worden. Klinkt niet verkeerd. Daarnaast wordt er een eindejaarsdiner, een gala en een wijnreis georganiseerd. En dat allemaal met maar 34 leden, chapeau.

Wijnreis

Ieder jaar gaat de vereniging in de meivakantie een weekje op wijnreis. Doen ze gewoon effe. Schijnt het hoogtepunt van het jaar te zijn. Ook wel begrijpelijk als je hoort dat de dag wordt ingeluid met een champagneontbijt en dat er daarna verschillende wijnhuizen worden bezocht. Samen met hun vaste buschauffeur – ik begrijp heel goed dat deze kerel mee wil – reizen ze naar een idyllische plek ergens in Europa. Er wordt heel veel wijn ingekocht, zodat deze mooie week door middel van een prestigieuze smaaksensatie ook in Ljouwert herbeleefd kan worden.

Dionysus // Feitjes op een rij

 • Iedere dinsdagavond wordt er geborreld in Sems vanaf 22.00 uur
 • Dionysus heeft 34 leden
 • Voor een lidmaatschap betalen internationale studenten €90 per jaar en Nederlandse studenten €130
 • Voor een huiswijntje betaal je €2,50 en voor een biertje €1,75
 • Sems is gelegen aan het Gouverneursplein 36
 • Dionysus heeft geen ontgroening
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close