Vrije tijd

Peuken of poen?

Dit houd je over als je stopt met roken!

De discussie over waar straks wel, maar zeker ook niet meer gerookt mag worden, wordt volop gevoerd. Het idee om rookruimtes in kroegen en discotheken te sluiten is zelfs al geopperd. Het perfecte moment, voor sommigen, om het werkwoord ‘betuttelen’ (ongevraagd zeggen wat iemand moet doen, red.) weer eens af te stoffen en het smoelwerk uit te gooien. In plaats van te denken aan anderen, kun jij ook aan jezelf denken wanneer je stopt met roken. Natuurlijk aan je gezondheid, maar niet te vergeten ook aan je portemonnee.

Tekst: Niels Remigius // Fotografie: Niels Remigius

Alles gaat in rook op

Het is al lang bekend dat stoppen met roken een berg met geld oplevert. Zeker nu de prijzen, zo goed als zeker, nog meer gaan stijgen. Tien euro voor een pakje tabaksstokken zou de roker moeten motiveren om te minderen of te stoppen. Grote pakjes kosten tegenwoordig al meer dan een tientje, waar je dan 36 sigaretten voor koopt. Omgerekend is dat 28 cent per eenheid. Bij kleinere pakjes kosten de sigaretten verhoudingsgewijs wat meer. Hangt er natuurlijk vanaf welk merk je koopt, maar houd rekening met prijzen tussen de 31 en 35 cent per staaf. Gaat dus allemaal in rook op, hè? Letterlijk.

Hoeveel scheelt één sigaret per dag?

Als we rekening houden met een gemiddelde van 32 cent, dan betekent dat een besparing van maar liefst €116,80 per jaar. Wanneer je slechts één sigaret per dag minder rookt. Eentje. Ein. Dus als je die ene sigaret laat liggen, bespaar je dus al genoeg geld om jaarlijks twee gloednieuwe games voor je spelcomputer te kopen. Laten we eens kijken wat je voor leuks kunt kopen als je helemaal zou stoppen.

Verre oorden

En als je elke dag geen tien sigaretten meer rookt? Die rekensom is niet zo moeilijk. €116,80 X 10 = €1.168. Dat staat er dus op je rekening als je een jaar lang geen tien sigaretten per dag meer rookt. Als ik zo’n bedrag zie staan, denk ik meteen aan verre oorden. En als je een beetje slim shopt, kun je van Amsterdam naar New York City vliegen en ook weer terug. Houd je misschien zelfs nog wat geld over voor een slaapplek en om leuke dingen te doen. Bijkomend voordeel; in De Grote Appel mag je praktisch nergens meer roken, dus die sigaretten mochten toch al niet mee.

“Gratis” studeren

Besluit je niet je geld uit te geven aan een vakantie en nog een jaartje door te sparen? In dat geval heb je al €2.336,- en kun je makkelijk een jaar collegegeld betalen. Voor komend collegejaar is wettelijk bepaald dat er €2.083,- betaald moet worden voor een schooljaartje voltijdstudie. Betaal je collegegeld dus van je besparingen en je studeert een soort van gratis. Jij blij, je ouders blij en leuk meegenomen: je longen blij. Kortom, iedereen blij! Van de overgebleven centen kun je trouwens nog makkelijk een abonnement bij een sportschool of een jaarkaart voor een zwembad betalen. Op die manier doe je ook meteen wat om je conditie weer op topniveau te krijgen.

Gratis huur

Oké, dit is waarschijnlijk een beetje een overdreven stap, maar er zijn ongetwijfeld mensen die dertig sigaretten per dag roken. In 2016 schreef Metro over een 112-jarige vrouw uit Nepal die al sinds haar 17e dertig sigaretten per dag wegpaft en aangeeft dat dit haar in leven heeft gehouden. Wel knap als dat je als drukbezette student tussen de colleges door lukt. Bijna topsport, toch? Als je per jaar zo veel rookt en je zou besluiten te stoppen, dan blijft er aan het einde van het jaar €3.504,- over op je bankrekening. Dit komt neer op zo’n €290,- per maand. Genoeg om waarschijnlijk het grootste deel van je huur te betalen. Je hebt dit bedrag dus ook als je drie jaar lang je dagelijkse tien sigaretten skipt. Wordt ook een mooie reis of misschien eens een eigen autootje?

Veertig?!

We zouden nog wel even kunnen doorgaan, maar er even van uitgaande dat niemand van jullie meer dan dertig peuken per etmaal opsteekt, houden we hier op met de berekeningen. Wat duidelijk is, is de hoeveelheid geld die overblijft wanneer je stopt met roken. Als je er niet bij nadenkt, kan het best zijn dat je als roker dit geld niet per se mist. Toch kun je veel dingen doen met die poen.

Kortom, dit artikel is niet betuttelend bedoeld, of een manifest van de anti-rokersbond, maar geschreven om je te laten realiseren wat er allemaal mogelijk is wanneer je stopt met roken. Ook de voorbeelden zijn compleet willekeurig en misschien helemaal niet van toepassing op jouw situatie, maar je kunt natuurlijk zelf bedenken wat je zou willen doen met de geschatte bedragen. Mocht jij een verstokte roker zijn en op het punt staan te stoppen, dan zouden wij dit een leuk idee vinden voor een vervolgartikel. Neem hiervoor contact op met [email protected] en wie weet gaan wij jouw stop-traject volgen.

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Check Also
Close
Back to top button
Close
Close