LeeuwardenUitgaan

Een bar’re ontdekkingsreis

Onbekende barretjes, cafeetjes en kroegjes in Leeuwarden

De meeste kroegen op het Ruiterskwartier en in de Doelesteeg kennen we allemaal wel. Drankjes en dansjes tot in de vroege uurtjes, leuk barpersoneel en aardige jongelui die net als jou wel van een beetje gezelligheid houden. Maar, wist je dat Leeuwarden veel meer kroegen, bars & cafeetjes rijk is? Wat voor soort plaatsen zijn dit? Foute plekken waar je ongemakkelijk wordt van alle starende blikken? Of worden deze kroegjes ten onrechte als “vergeten” bestempeld? Hoewel niet iedereen gecharmeerd was van onze kroegentocht, wilden de kroegjes, bars en cafeetjes uit dit artikel graag meewerken. We werden met open armen ontvangen en met koude drankjes verwelkomd. Wanneer ga jij?

Tekst: Mirjam Landman // Fotografie: Lisanne van der Ploeg

Dokter Watson

We begonnen deze avond vrij rustig bij Dokter Watson. Dokter Watson is een klein, idyllisch en goed verstopte bar in een soort ondergrondse ruimte, waardoor je niet direct doorhebt dat het bestaat. Heel vroeger bestond dit concept ook al. Er waren geheime bars in kapperszaken, bakkerijen en dokterspraktijken waar je alleen door middel van het codewoord naar binnen mocht. Klinkt wel spannend, toch?

Bij binnenkomst werden we hartelijk ontvangen door barman Henk. Er werd ons een drankje aangeboden en Henk nam de tijd om met ons te kletsen. Dit typeert Dokter Watson, het is namelijk een speakeasy bar. Wanneer je het leven niet meer ziet zitten, of juist wel, kun je hier lekker je hart luchten. Dat hadden we wel even nodig. Het barretje is sfeervol ingericht met leuke hoekjes, stoeltjes en bankjes. Ook zijn er genoeg goede voosplekjes. Erg geschikt voor een eerste date of om je saaie relatie weer wat leven in te blazen. Doe het wel een beetje stiekem, want het motto “geen gevoos in de soos” (of aan de bar) bestaat er niet voor niks.

Adres: Onbekend. Je moet dit zelf uitzoeken. Goed zoeken op de Eewal naar een dokterspraktijk.

Oranje Bierhuis

We vervolgden onze tocht en belandden bij het Oranje Bierhuis. Bij binnenkomst viel meteen de overvloed aan Perzische tafelkleden op. Ieder tafeltje werd versierd met zo’n kleedje. Weer eens wat anders dan een mens versieren, hè. Sfeer gaf het zeker. We raakten aan de praat met de eigenaresse, die ons vertelde waar de naam Oranje Bierhuis vandaan komt. Vroeger had het nabije stadhouderlijk hof nauwe banden met de Oranjes, je weet wel, de koninklijke familie. Misschien heeft onze Bea ook wel eens een biertje gedronken bij het Oranje Bierhuis. Wie zal het zeggen.

Het gebouw moet in de oude staat blijven, want het is een monument en dat geeft ook de charme van het café weer. Sinds kort schenken ze verschillende soorten speciaalbier, waar je heerlijk van kunt genieten. Er is een vaste stamtafel waar alleen een select groepje aan mag zitten. Wij zouden daar als onervaren puppy’s nooit bij mogen zitten. Hooguit staan en zelfs dat wordt moeilijk. Je moet je plekje verdienen. We hadden nog wel langer willen blijven, maar helaas. We moesten onze tocht vervolgen.

Adres: Auckamastraatje 2

Café ‘t Lieverdje

Next: Café ’t Lieverdje. Bij binnenkomst werden we met open armen en genoeg drankjes ontvangen. Zowel door het barpersoneel als door Michael en z’n mannelijke harem. Vrijgezel Michael vierde zijn laatste avond als vrijgezel bij café ’t Lieverdje. Goed voor ons, want Michael en zijn vrienden waren in een Yahooooo stemming. Shotjes, biertjes, alles werd ons aangeboden. Aardig wel. Er hing een ontspannen, huiselijk sfeertje.

Kroeghond, oude hitjes en goedkoop bier: drie ingrediënten die een avond bij Café ’t Lieverdje erg aangenaam maken. Wij hebben ons in ieder geval kostelijk vermaakt. Helaas moesten we door, maar het is zeker een plek om nog eens terug te komen.

Adres: Bagijnestraat 63

Scamele

Dit is zo’n typische kroeg waar op feesten en partijen altijd wel over gepraat wordt, maar waar we zelf nog nooit binnen waren geweest. Toevallig was er een Oktoberfest aan de gang en dus was het barpersoneel gehesen in lederhosen en tiroler jurkjes. Niet de dagelijkse gang van zaken, maar wij vonden het top dat ze een themafeest organiseerden. Helaas waren wij er zelf niet op gekleed, maar dat mocht de pret niet drukken.

Leuk feitje is dat de Scamele de oudste kroeg van Leeuwarden is. En daar mochten wij zijn. Woei, ik voelde de historie. Voetbal kijken of naar een bandje luisteren? Ja jongens … het kan er allemaal. Het is een leuke plek waar je echt eens een kijkje zou moeten nemen.

Adres: Ruiterskwartier 103

Conclusie

Dit is een kleine greep uit onbekendere barretjes, cafeetjes en kroegjes in Leeuwarden. Naast dit viertal bestaan er uiteraard nog veel meer plekken waar je misschien nog nooit van gehoord hebt. Stap eens uit je comfortzone en bezoek onbekende uitgaansgelegenheden. Je gaat gegarandeerd een leuke avond krijgen, geloof ons nou maar.

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close