ActueelUitgaanVan alles

Hoe zit het met het lachgasverbod?  

Wat moet je vooral niet doen

Tekst: Carolin Vagt en Ilse Wagenaar 

Fotografie: Lisanne van der Ploeg 

Heb jij weleens lachgas gebruikt? Dit gas brengt ernstige gevaren met zich mee waar studenten niet veel vanaf weten. Het gebruik is lang niet zo onschuldig als het lijkt en het aantal verslaafde jongeren groeit enorm. Grote kans dat de zilveren patronen een plekje op Lijst II van de Opiumwet krijgen en dus niet meer verkocht worden voor recreatief gebruik.

Zo werkt het goedje 

Tegenwoordig wordt het gebruikt bij bevallingen, de tandarts en bij kleine operaties in ziekenhuizen. Op medisch gebied wordt 50% zuurstof en 50% lachgas ingediend en bij recreatief gebruik ademt men het puur in. Hierbij wordt het gas in een ballon gespoten en de gebruiker inhaleert het vervolgens. Lachgas heeft een korte, kalmerende werking op de gebruikers. Het varieert per persoon, maar je bent zo’n dertig seconden tot een minuut van de kaart. 

Betutteling 

Door auto te rijden onder invloed van lachgas ben je niet alleen een gevaar voor jezelf, maar ook voor anderen. Het aantal ongelukken veroorzaakt door lachgas is tussen 2016 tot 2019 zestien keer toegenomen. Nu er sprake is van een verbod zullen de patronen mogelijk niet meer in de winkelschappen liggen. Gebruikers vinden dit verbod betuttelend en reageren vooral laconiek. Het gebruik zal niet afnemen, maar zal zich slechts naar de straat verplaatsen, menen sommige gebruikers. 

De wetgeving van lachgas verandert constant  

Voorheen viel lachgas onder de geneesmiddelenwet. In deze wet stond het als middel om pijn bij de mens te voorkomen. Het mocht alleen voor medisch gebruik worden ingenomen. Sinds 2016 valt lachgas niet meer onder de Geneesmiddelenwet, maar onder de Warenwet. Dat betekent dat iedereen dit legaal kan gebruiken en verkopen. Gemeenten zijn het hier niet mee eens en proberen het gebruik te handhaven door middel van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). De Tweede Kamer heeft onlangs besloten lachgas op lijst II van de Opiumwet te zetten. Dit betekent een verbod op het bezitten en gebruiken van lachgas. 

Wordt er gedeald in lachgas?  

Door het verbod wordt het gemak van het verkrijgen van het gas de kop ingedrukt. Veel bedrijven zullen zich moeten aanpassen aan de nieuwe wetgeving rondom lachgas. Hoe ziet dit eruit in de toekomst? Het is in ieder geval zeker dat de ballonnetjes op de dansvloer zullen verdwijnen. Door de Opiumwet is het lastiger om lachgas te verkrijgen. Of dit ook betekent dat men gaat dealen, is de vraag. Omdat het gas als softdrug op de lijst komt te staan, kan iemand het alleen verkrijgen met een officieel doktersrecept. Door deze verandering in de wet zal het voor instanties makkelijker zijn om in te grijpen. De politie kan niet ingrijpen op lachgasgebruik, omdat er niet kan worden getest op het gebruik. Betrappen kan dus alleen op heterdaad. 

Lachgasgebruik tijdens het uitgaan  

Tegenwoordig wordt lachgas veel gebruikt tijdens het uitgaan. Je hebt vast weleens een ballonnenbarretje in een kroeg gezien. De helft van de jongeren geeft aan het goedje te gebruiken tijdens het uitgaan. Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de risico’s van lachgas. Volgens het RIVM is het niet erg om te gebruiken, als je het maar één keer per maand gebruikt. Dan ook niet meer dan tien ballonnen per keer. Dat klinkt misschien logisch, maar toch geven gebruikers aan vaker dan eens per maand ballonnen te nemen. Soms wel een hoeveelheid van dertig ballonnen per keer!  

Maar wat zijn nou de echte gevaren van lachgas? Gebruikers denken dat zij de gevolgen van lachgas erg goed kennen, maar toch weet meer dan de helft niet wat de exacte gevolgen van lachgas zijn. Er zijn namelijk verschillende gevaren, zowel op korte als lange termijn. De hieronder genoemde gevaren zijn minder bekend onder jeugd en jongvolwassenen. Overigens zijn dit niet eens alle risico’s die lachgas met zich meebrengen:  

– Vitamine B12 deficiëntie  

– Verlamming op lange termijn  

– Flauwvallen op korte termijn  

– Bij zwangerschap een miskraam of ernstige afwijkingen  

– Geheugenverlies  

– Longbevriezing op korte termijn 

Conclusie: lachgasballonnen zijn toch niet zo onschuldig. Met als gevolg dat de zilveren patronen en plekje op Lijst II van de Opiumwet hebben en dus niet meer verkocht worden voor recreatief gebruik. De grote vraag is natuurlijk of hierdoor de ongelukken en de verslavingen de wereld uitgeholpen zijn. Wat vind jij? Is ingrijpen een goede stap, of is het betuttelend? 

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close