Van alles

Hoe schoon is jouw studentenhuis?

Vaak als je bij de gemiddelde poetsmoeder over studentenhuizen begint, gaan de nekharen overeind staan, de tenen krullen en begint de huid te jeuken. Over het algemeen is een studentenhuis geen plek om een patiënt met smetvrees los te laten.
Het onderdeeltje schoonmaken heeft zich in het studentenbrein nog niet optimaal ontwikkeld. Wat resulteert in: toiletten met braaksporen, voedselresten waar zelfs ratten met lange tanden naar kijken, maar ook soorten bacteriën die bij de meeste microbiologen vraagtekens oproepen. Allemaal vooroordelen! Toch? Speciaal voor jullie gingen we op pad om het tegendeel te bewijzen.

De Leeuwarder Studentenkrant is ook dit keer weer tot de tanden toe bewapend.Met Feije Dillema van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en Omrop Fryslân aan onze zijde staan wij klaar om onze neuzen en handen in de vieste plekjes van een nieuw gekozen studentenhuis te steken. Feije, met zijn arsenaal aan kennis over wat hygiëne nou precies inhoudt, zal geen vlekje onopgemerkt voorbij laten gaan.  Deze editie kloppen we aan bij vier vrouwelijke studenten van Stenden Hogeschool. Vrouwelijke studenten zijn over het algemeen vrij schoon aangelegd zou je zeggen, maar is dit ook echt  zo?
Wij worden hartelijk ontvangen en meegenomen in de natuurlijke habitat van de vrouwelijke student…

Keuken
2,5 uit 5 sterren

Na binnenkomst klauteren wij de nogal smalle hoektrap op naar boven. De keuken op de eerste verdieping biedt een nogal smoezelige aanzicht. Een hoopje dichtgeknoopte vuilniszakken, pannen  die ongewassen op elkaar zijn gestapeld en een nogal zwart vloertje.

Het duurt niet lang of Feije ruikt onraad. Hij wijst de dames op de nogal vieze etensresten die achter het fornuis tegen de muur gekwakt zijn.  Zonder aarzeling wordt het eerste attribuut uit Feije z’n koffertje getoverd en het fornuis onderworpen aan een kleine tissue-test om te zien hoeveel vetresten de dames hebben weten te produceren.
Als een jachthond op zoek naar een prooi speurt Feije de keuken af en doet de ene na de andere ontdekking.  Veel van de keukenkastjes zijn afgebroken en nog niet gerepareerd.

Zo ook het keukenkastje, waar een onafgesloten prullenbak omringd door vuilnis staat. Ook de voorraadkast is niet helemaal koosjer. Er ligt namelijk een Afsluitdijk aan broodkruimels die de Noord-Hollandse muizen onderhand met die van Friesland verbindt.

Na een opsomming van deze hygiënische mankementen kunnen we constateren dat het vier nul is voor Feije. Feije sluit de keuken af met de zin: “Als jullie geen last van muizen hebben, hebben jullie last van ratten. Het moet vast en zeker een van de twee zijn.”

De koelkast 
3 uit 5 sterren.

Hoe oogt de koelkast? Eigenlijk nogal rommelig en er moet het een en ander worden afgedekt.  Maar gelukkig zijn er geen beschimmelde vooroorlogse voedselwaren te bekennen. Wat opvalt, is dat de dames zijn erg assertief zijn in  het koud zetten van producten. Er staan namelijk veel spullen in die daar niet hoeven te staan, Zoals: paprika’s, tomaten, en komkommers. Maar goed, wij zeggen altijd maar: “Een volle ijskast in een blije ijskast.“

De rubbers van de ijskast zijn matig schoon en Feije wil weten hoe vaak de dames de ijskast schoonmaken. Eens per maand of twee maanden, luidt het antwoord. Helaas, geen goed teken. De ijskast moet  wekelijks schoongemaakt worden om schimmels te voorkomen.

Als Feije met de infraroodmeter de temperatuur opneemt, valt het volgende op: de temperatuur is overall 6 graden, maar de kaas 12 graden. Waarschijnlijk net gebruikt? Maar door wie, de muizen of een van de huisgenoten? Het oordeel over de ijskast volstaat is geveld:  3 uit 5 sterren.

De badkamer en wc
3 uit 5 sterren.

Na deze niet al te beste start vervolgen wij onze weg naar de wc en de badkamer die wellicht onze vooroordelen nog kunnen ontkrachten. We beginnen bij de wc. De eerste indruk is aardig totdat Feije z’n blacklight pakt. Wij wanen ons in een aflevering van C.S.I. De wc wordt een plaats delict voor alle relikwieën van het slechte leven van een student. Urinevlekken rond de bril en braaksporen achter het toilet.  Verder is de vloer redelijk  schoon en de pot zelf hebben we wel eens in een slechtere staat aangetroffen.. We gaan door naar de badkamer. De douche is schoon, evenals de wastafel. Het is nogal warm in de badkamer en dat komt door een kapotte radiator. Een heerlijk tropisch klimaat in de badkamer lijkt op het eerste gezicht geen drama.
Maar als wij verder gaan kijken, komen we erachter dat de ventilator vochtig en hevig beschimmeld is.  Deze ventilator is nu bacteriën schimmels door de badkamer aan het blazen en mensen ziek aan het maken. Vervangen dus!

Het eindoordeel

Maken studenten wel schoon? En: zijn vrouwen nou echt wel zo schoon? Om onze eerder gestelde vraag te beantwoorden hebben wij voor jullie onderzoek gedaan in de vrouwelijke leefomgeving. Helaas blijkt dat broedplaatsen voor muizen, kapotte keukenkastjes, braak- en urinesporen en schimmels onze vooroordelen over de student bevestigen! Maar ook dat vrouwen helemaal niet zo schoon zijn.  Uiteraard gaan wij ook volgende editie weer voor jullie op pad om de vooroordelen te ontkrachten. Dus is jouw huis de allergoorste plek ter aarde of brandschoon en ben jij nieuwsgierig naar de kritische mening van eije Dillema? Geef je dan op via [email protected]

Over dit avontuur werd door Omrop Fryslân een heel tof item gemaakt, kijk het hier terug: http://www.omropfryslan.nl/utstjoering/hea-fan-2-desimber-2013-1740

Door: Felix Bekkers
Fotografie: Jochem Schuiling

 

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close