StudentenlevenVrije tijd

Heel veel lol, geen alcohol

Januari. Dé maand van goede voornemens. Alle kerstkilo’s moeten eraf gezweet worden, 0.0 bier wordt het nieuwe roken en vanaf nu leven we alleen nog maar op bleekselderij en falafelballetjes. Om lekker cliché mee te doen aan deze gekte, deed Mirjam een poging om een maand geen alcohol te drinken. En dat bleek nog knap lastig.

Fotografie: Lisanne van der Ploeg

Detox

Dry January? Geen probleem (dacht ik). Om er nog een schepje bovenop te doen, besloot ik gelijk maar mijn hele lichaam te ontgiften en dus hees ik mij op nieuwjaarsdag in een sportoutfit. ’t Idee was leuk. De uitwerking helaas iets minder. Na vijf minuten als een soort losgelopen schaap door de straten geparadeerd te hebben, stond ik hijgend als een zwaar overspannen en oververhitte huisvrouw tegen een muurtje aangeleund. Ik had het moeilijk en ik vond het niet leuk. Het liefst wilde ik kwijnend in een hoekje met een deken over mijn hoofd Gossip Girl kijken. Maar, soms moet je je grenzen verleggen. En dus ging ik door. 31 minuten en 35 seconden ben ik van huis geweest. Wat ik in die minuten gedaan heb, laat ik in het midden.

Om het plaatje compleet te maken, heb ik ook maar meteen een maandsalaris uitgegeven aan allerlei capsules en ontgiftende kruidenmengsels. Paardenbloemthee? Nooit van gehoord. Nou, dat bestaat dus, is niet te zuipen, maar het schijnt goed voor je lijf te zijn volgens bliepmiep in de natuurwinkel. Ik trapte er natuurlijk weer in, ghehehe. Byebye, zwaaizwaai honderd euro.

Mooi. Conditie op pijl, koelkast gevuld. Dry January, here I come! Zin an!

Week 1

De eerste aanraking met ons giftige goedje, oftewel alcohol, was tijdens de redactievergadering van deze mooie krant. Onder het genot van een paar drankjes komt deze krant tot stand. Had je niet gedacht zeker? Dit keer dus geen speciaalbiertje voor mij. Ik dronk een verse muntthee en ik voelde me een soort van lelijke eend tussen allemaal prachtige zwaantjes. Vergelijking van niks, ik weet het, maar ik kan even niks beters verzinnen.

Een paar dagen later was mijn vader jarig. Hieperdepiep! ’s Avonds gingen we met ons gezin uit eten. Ik nam natuurlijk, trouwe hond die ik ben, een appelsap. Alsof ik meteen gestraft werd, mieterde de serveerster een vol flesje appelsap over mij heen. Niet leuk. Maar hé, gelukkig was het geen rode wijn.

Einde week 1. Hoe voel ik mij? Ik voel me fit, maar dat zit waarschijnlijk tussen mijn oortjes.

Week 2

Nu werd het toch wel een stukkie lastiger. Op dinsdagavond heb ik vaak een borrel met mijn studentenvereniging. Terwijl mensen om mij heen het ene naar het andere biertje naar binnen klokten, hield ik het bij een cola. Knap, al zeg ik het zelf.

Op donderdagavond had ik een nieuwjaarsdiner. Mannen in pak, vrouwen in jurkjes, luxe eten en liters rode wijn. Heer-lijk. Ik houd ervan. Normaal gesproken drink ik graag een glaasje rood mee. Deze avond niet. Ik genoot wederom van een koud colaatje.

Einde week 2. Ik voel me top. De ondersteunende capsules doen hun werk en het teren op cola scheelt bovendien een hoop centjes. Financiële vooruitgang dus!

Week 3

Deze week ging ik keihard de mist in. Ik vond namelijk dat ik een borrel verdiende. En daar ga je dan, hè. Ik dronk een wijntje en ik voelde me ellendig. Hoe moeilijk kan het zijn om een maandje geen alcohol te drinken? Moeilijk dus. Ik voelde me dom en stom. Punt.

De dagen daarna zat ik in een soort van gekke vibe. Ik ging eten bij Loetje en in plaats van een toetje, dronk ik wijntjes. Was lekker hoor, daar niet van. Maar het was natuurlijk niet de afspraak. Wijsheid komt met de jaren, denk ik.

Einde week 3. Ik heb gefaald. Maar dan ook echt.

Week 4

Deze week probeerde ik de draad weer op te pakken. Ik had uiteraard wat te bewijzen. Ik moest en zou dit experiment afmaken. Alles voor de krant. En voor m’n lever. Opnieuw dronk ik non-alcoholische versnaperingen en liters paardenbloemthee. Ging goed. Bijna dan.  

Einde week 4.  Ik voel me een healthy Yogajuf. Ik kan niet uitleggen waarom. Het is een gevoel.

Conclusie

’t Is niet best hé, dat een maand geen alcohol drinken zo lastig is. Alcohol is in onze maatschappij enorm geaccepteerd en dat is best wel tragisch. Een wijntje bij tijdens het koken, een biertje tijdens een vrijmibo en hier en daar een borreltje met vrienden is de norm. Mensen vinden het vreemd wanneer je geen alcoholisch drankje meedrinkt. Maar dat is toch juist vreemd? Ja! Nou dan. Laten we met z’n allen wat bewuster om gaan met dit goedje. Een koude cola is ook lekker.

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close