Interview

Er zit muziek in

Marcel Staats over hoe zijn hobby zijn werk werd

 

De 29-jarige Marcel Staats is naast zijn baantje in een zuiveltoko het merendeel van zijn tijd werkzaam als muzikant en producent. Op 6-jarige leeftijd wist hij al dat hij iets met muziek wilde doen en zat hij bij de buren wat te pingelen op de piano. Vanaf zijn zestiende jaar werd zijn carrière wat serieuzer en begon hij de muzikale ladder te beklimmen. Wij waren nieuwsgierig naar de ontwikkelingen in Marcels carrière en hoe hij van zijn hobby zijn werk heeft gemaakt, dus spraken we met hem af. Wellicht kunnen we jou hiermee motiveren om van je luie bips te komen en ook echt te gaan voor wat je leuk vindt.

Fotografie: Niels Remigius

Dat ouwehoeren op die piano was leuk voor Marcel, maar het smaakte naar meer. Vanaf zijn veertiende leerde hij onder andere gitaarspelen en begon hij steeds meer tijd te steken in muziek. Twee jaar later ontmoette hij een meisje dat volgens hem wel leuk kon zingen, waarna ze besloten veel samen op te trekken om muziek te gaan maken. “Zodoende ben ik beland bij wat ik nu doe”, vertelt Marcel. Vervolgens ging hij muziek studeren op het Friesland College, waar hij werd opgeleid als werkend muzikant. “Ik kwam er al heel snel achter dat een beetje kunnen gitaarspelen niet alles is. Ik leerde alles over de muziektheorie, het belang van netwerken en muziekmanagement.”

Wat de toon zette

Een paar jaar geleden begon de jonge muzikant filmpjes te maken – net als de vele andere mensen die dat doen tegenwoordig – en postte die op YouTube. Er is iemand geweest die dat zag en contact met hem zocht. Via-via kwam hij later in contact met verschillende mensen die een samenwerking met hem wel zagen zitten. Marcel geeft aan dat hij voornamelijk werkt met vocalisten die een liedje nodig hebben. Deze mensen komen overal en nergens vandaan: het nederige Leeuwarden of helemaal uit Noorwegen, het kan allemaal. “Zo gaat het nu al een jaar of drie”, vertelt Marcel. “Het is fantastisch om te doen. Ook al zijn het nog geen grote namen en zijn de opdrachten zijn nog vrij simpel, je moet ergens beginnen en het is zeker leuk om te doen!” 

De chaos

“Geluid is natuurlijk een raar ding op zich en het is belangrijk om te leren wat een liedje goed maakt en wat het minder goed maakt. Daarom gaat het erom dat je zoveel mogelijk in de praktijk doet, veel werkt aan je netwerk en studeert.” Zelf houdt Marcel zich bezig met verschillende projecten: hij geeft les bij ‘SING IT!’ in Leeuwarden en daarnaast speelt hij live met verschillende mensen in bandjes. Dit alles naast de projectjes die hij heeft lopen met zangers en muzikanten, waar hij muziek voor produceert en mastert. Last but not least maakt Marcel een cd met zijn eigen nummers. Hij heeft ruim vijftien nummers gemaakt, waarvan hij een groot aantal door wil verkopen aan belangstellenden en er vijf à zes op een eigen cd wil zetten. “Het loopt allemaal lekker door elkaar. Het is een enorme chaos, maar het is een goede chaos.”

Er zit muziek in

In Marcel’s woonkamer staan een complete installatie en een aantal instrumenten die hij gebruikt tijdens het produceren van muziek. Hij vertelt dat hij het allerliefst in zijn eigen woonkamertje muziek maakt. Er zijn geen grote plannen om op een mega podium op te treden of om constant in de spotlights te staan. Live spelen is wel leuk, vindt Marcel, maar het is niet hetgeen wat hem specifiek gelukkig maakt. “Wel ben ik van plan om in de zomer mijn laptopje in te pakken en mee te nemen naar het buitenland. Noorwegen ofzo. Het is fijn om hier te werken, maar ik denk toch dat ik andere inspiratie op kan doen als ik in een nieuwe omgeving ben. Ik wil wel eens kijken wat dat met mij en mijn werk doet.”

Tips voor gepassioneerde potentieeltjes in de muziekindustrie?

Je moet vooral niet te veel verwachtingen hebben, want het loopt toch niet vaak hoe je het gepland had. Richtlijnen opstellen kan nooit kwaad natuurlijk, gezien er een hele hoop mogelijk is, maar muziek moet vooral leuk zijn. Schep je grote verwachtingen voor jezelf, dan ga je je werk forceren en is het ineens helemaal niet zo leuk meer, denk ik. Zorg dat je het leuk vindt wat je doet en er voldoening uithaalt. Zet vooral door, ook wanneer iets niet helemaal lijkt te lukken.”

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close