LeeuwardenVrije tijd

Match, maatje, meemaken

Er bestaat meer dan lange dagen studeren en late nachten eindeloos dansjes doen en zuipen. In plaats van een middagje soggen, zou je bijvoorbeeld ook eens om het hoekje kunnen kijken bij Support Fryslân. De organisatie startte in 2001 en zette verschillende maatjesprojecten op waarvoor vrijwilligers zich kunnen aanmelden. Vervolgens kun je minimaal een jaar lang gekoppeld worden aan een kind dat of jongere die een steuntje in de rug nodig heeft bij zijn sociale ontwikkeling. Bovendien loopt er een project waarbij jonge nieuwkomers in Nederland wegwijs worden gemaakt in de omgeving en geholpen worden nieuwe mensen te leren kennen. Thamara sprak met studenten en vrijwilligers Harma (19), Suzanne (23) en Sasha (19) over de projecten en hun persoonlijke ervaring.

Fotografie: Niels Remigius / Auteur: Thamara Mol

Na je aanmelding als vrijwilliger bij de stichting, kijken de werknemers naar mogelijke matches. Een match is afhankelijk van de voorkeuren van zowel de vrijwilligers als het maatje zelf. Zo wordt er gekeken naar onder andere leeftijd en overeenkomsten in hobby’s, maar ook naar de hulp die de vrijwilliger te bieden heeft en de beschikbaarheid van beide partijen. Zo kan een vrijwilliger in een van de projecten geplaatst worden. Als er een match gevonden is, wordt deze aan beide partijen voorgelegd en kan de eerste afspraak gemaakt worden. Als er dan een klik is, kan het project beginnen.

Verschillende projecten

Sasha legt uit dat er een kinderprogramma bestaat, voor kinderen van 7 tot 12 jaar. Daarnaast is er het jongerenproject voor jongeren tussen de 12 en 27 jaar. En tot slot is er nog het Wegwijsmaatjesproject voor 18-jarige alleenstaande nieuwkomers, die begeleiding nodig hebben bij het integreren in Nederland. Als je namelijk op jonge leeftijd hier komt wonen, word je op je 18e volledig losgelaten en komt het helaas neer op: joe, zoek het lekker uit! Daarom biedt Support  Fryslân begeleiding en ondersteuning, een goed initiatief.

Maatje

Suzanne, Sasha en Harma hebben allen een maatje in het jongerenproject en vertellen vol enthousiasme over de ontwikkelingen die ze zien bij hun maatje:

Suzanne: “Mijn maatje is 24 en had toen we begonnen niet veel sociale contacten. Ik zie dat hij steeds meer contacten legt en dat maakt me nog enthousiaster. Wat voor ons beiden leuk is, is dat we allebei dol zijn op auto’s. Zo kan ik hem bijvoorbeeld meenemen naar auto-meetings en hem op die manier onder de mensen brengen.”

Sasha: “Het is echt leuk als je gemeenschappelijke interesses deelt met elkaar. Dat kun je namelijk heel goed inzetten. Zo neem ik mijn maatje mee de stad in, gaan we wat drinken of we gaan gezellig een spelletje spelen. Het zijn geen grote activiteiten, maar het gaat er bij haar om dat ze er even uit is en daar heeft ze het meest aan. Als ik met haar praat, kom ik er steeds vaker achter dat we dezelfde interesses hebben die weer leiden tot gesprekjes. Zo vliegt de tijd voorbij.”

Harma: “Dit is het tweede jaar dat ik deelneem als vrijwilliger in het team van Support Fryslân. Vorig jaar was ik een wegwijsmaatje en dit jaar trek ik wekelijks op met een 7-jarige jongen. “Laatst zijn we samen naar het trampolinepark geweest. Ik voelde me toen ook weer even helemaal kind en dat is zo fijn soms. Ik haal er zoveel energie uit, omdat ik hem zie opbloeien en zie genieten. Ik zou echt voor ieder kind willen dat hij of zij het beste uit zijn of haar kindertijd haalt en een fijne ontwikkeling doormaakt.”

Voor elk wat wils

Naast de gezellige uitstapjes – hier is gewoon budget voor, want we blijven natuurlijk studenten – en het leren kennen van je maatje, biedt Support Fryslân verschillende gerichte trainingen aan die je helpen je doelgroep te leren kennen. Ook wordt eens in de zes weken je koppeling besproken en kun je met je medevrijwilligers meekijken of bespreken waar je tegenaanloopt. Ook worden hier de doelen die je graag met je maatje wilt bereiken besproken. Heel handig, want dan doe je het ook een beetje samen.

De meiden geven aan dat er veel behoefte is aan dit soort begeleiding en dat het voor jezelf ook leuk is. Je laat jouw wereld aan iemand anders zien en bouwt een band met die persoon op. Gedurende deze koppeling leer je bovendien zelf ook heel veel. Niet alleen op persoonlijk vlak, maar je komt ook op plekken waar je zelf misschien nooit zou komen. Zo maak je enorm veel leuke dingen mee.

“Het is maar een kleine moeite, een stukje wandelen of een spelletje spelen, maar als je kijkt wat het doet met iemand en wat ‘er zijn’ voor iemand kan betekenen … Gewoon doen!”

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close