ActueelHandigStudentenlevenStuderen

STUDIETIPS VOOR THUIS

Bouw jou ultieme thuiswerkroutine

We zitten allemaal meer thuis dit schooljaar. Maar hoe zet je jezelf aan het werk als je bed zo lekker ligt, je tv zo dichtbij is en je toch nergens heen hoeft? Jezelf thuis motiveren is lastig. Of je nou een ochtendmens bent, het liefst in de middag werkt of ’s avonds pas tot bloei komt. Met deze tips van studenten kun je je eigen optimale thuiswerkroutine maken, zodat je lekker productief bent.

OVERZICHT EN PLANNING

Maak op zondag of maandag een overzicht en planning met alles wat je de komende week wilt doen. “Plan niet alleen wat je moet doen, maar plan ook leuke dingen of vrije tijd. Zo begin je de week met een gevoel van overzicht en niet onbelangrijk: kun je uitkijken naar de momenten waarop je iets leuks hebt gepland,” vertelt Klaske, derdejaarsstudent Doktersassistente. Maak hierbij een to-do-list. “Zorg dat je doelen haalbaar zijn en splits ze op in kleine doelen. Hierdoor heb je snel het gevoel dat je je doelen haalt en dat motiveert,” legt Klaske uit.

BEWEGING

Begin de ochtend actief! Voor de studenten onder ons die géén ochtendmens zijn: dit klinkt natuurlijk vreselijk. Maar het is sowieso goed om te bewegen. “Als je de dag begint met bewegen krijg je meteen energie en word je écht even wakker,” vertelt Anne-Baukje, eerstejaarsstudent Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO). Interpreteer dit zoals je zelf wilt; je kunt in de middag ook even bewegen voordat je aan je bureau gaat zitten. Of als je niet zo’n sporter bent; in de pauze een klein blokje om lopen telt ook als beweging. Volgens Anne- Baukje is bewegen goed voor de hersenen. “Het is bijvoorbeeld bewezen dat je je beter kunt concentreren nadat je hebt gesport. Ik zou wel na het sporten even tijd nemen om je klaar te maken en aan te kleden. En niet weer je pyjama aan doen, want dan raak je meteen de energie en motivatie voor de dag weer kwijt.”

EEN GOEDE WERKPLEK

Een fijne werkplek is belangrijk. Tip drie komt van vierdejaars communicatiestudent Daniëlle: “Creëer een werkplek waar je alles bij de hand hebt en zorg dat het er gezellig uitziet. Maak een apart werk-hoekje in je huis of kamer. Het fijne aan een werkplek thuis is dat je je laptop en zo gewoon kunt laten liggen. Dan hoef je het de volgende dag niet weer bij elkaar te zoeken als je bezig wilt. En ik denk dat je eerder een extra uurtje aan je bureau gaat zitten dan aan je eettafel.” Het is niet alleen belangrijk dat het er leuk en gezellig uitziet, maar ook dat het goed zit. “Zorg ook dat je bureau op goede hoogte is en dat je een fijne stoel hebt. Zodat je niet na een half uur een zere rug hebt en dus maar weer op de bank gaat hangen,” zegt Daniëlle.

GA DE STAD IN

Heb je geen ruimte of geen zin om moeite te doen voor een thuiswerkplek? Of blijf je zelfs met al deze geweldige tips de hele dag voor de tv hangen? Dan is deze tip voor jou: zoek een studeerplek in de stad! Er zijn veel inspirerende plekken in Leeuwarden. De bieb of een cafétje, of (misschien ietsje minder inspirerend) een ruimte op school. “Thuis doe ik niks, maar als ik in de bieb zit kan ik zo een hele dag met school bezig,” vertelt Tynke, vierdejaarsstudent Agrarisch ondernemerschap Dier- en Veehouderij. “Thuis doe je snel dingen tussendoor: de was, opruimen, koffiedrinken met je huisgenoten, ga zo maar door. Als je niet thuis bent, heb je die verleiding ook minder snel. Al is een gezellig bakje koffie natuurlijk nooit verkeerd.”

ZINNEN VERZETTEN

Deze tip is er voor de studenten die thuis lessen volgen. Na anderhalf uur geluisterd te hebben naar een of andere vage docent ben je wel toe aan wat anders. De tip van Jelina, vierdejaars communicatiestudent is dan ook: “Ga tussen de lessen door lekker iets totaal anders doen. Zo kun je je tijdens de lessen veel beter concentreren.” Als je niet stiekem al tíjdens de lessen wat anders doet, is het goed om in de pauzes wel even je zinnen te verzetten. Blijf niet achter je bureau, maar ga even naar buiten!” Als het goed is kun je met deze tips je thuiswerkdagen wel doorkomen en vind je genoeg motivatie om alle nodige studiepunten te halen. Vergeet niet na een lange dag studeren ook te genieten! Neem een drankje, binge wat series of ga wat leuks doen met vrienden.

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close