ActueelInterviewLeeuwardenStudentenlevenUitgaan

UITGAAN IN CORONATIJD

Sybrich en Jeldou vinden socializen maar moeizaam

Feesten in 2020 gaat toch een beetje anders dan daarvoor. Door corona waren er deze zomer geen festivals, waren de kroegen een tijd dicht en zijn er opeens allerlei regels in het uitgaansleven. Hoe gaat dat in Leeuwarden en worden jongeren echt somber van de leegte die ze normaal opvullen met elkaar, bier en shotjes? Studentes Sybrich en Jeldou wonen in de stad en vertellen over het uitgaansleven.

De twee meiden komen uit een dorp en zijn naar Leeuwarden verhuisd zodat ook het uitgaansleven dichterbij is. “Normaal moesten we een Bob regelen of de hele nacht doorhalen zodat we met de eerste trein naar huis konden. Nu we in de stad wonen, zijn we in vijf minuten thuis,” vertelt Jeldou.

Maar het uitgaansleven is nogal veranderd sinds ze een jaar geleden naar de stad zijn verhuisd. “Voor corona was het echt leuk! Wild, heel toegankelijk,” lacht Sybrich. “En er waren overal mensen. In de kroegen, maar ook buiten in de Doelensteeg. Soms was het in de kroeg zo druk dat je niet eens normaal naar de wc kon lopen,” vult Jeldou aan. “Maar zodra corona kwam, werd het meteen rustiger in de cafés. Er was zo’n regel dat er maar een bepaald aantal mensen per kroeg naar binnen mochten, maar er kwamen veel minder dan was toegestaan.” Sinds het begin van de coronacrisis gaan de meiden minder op stap. “Afgelopen zomer zaten we vooral bij mensen thuis, omdat het in de kroeg gewoon minder leuk is. De regels zijn er natuurlijk niet voor niets, maar het maakt het uitgaan wel minder gezellig. Je mag niet meer naar de bar om je drinken te halen en als je naar de wc gaat en je blijft ergens staan praten, dan komt er al iemand om je terug naar je plek te wijzen,” vertelt Sybrich.

LEEGTE

Niet alleen de kroegen, de Doelensteeg en de rest van het centrum van Leeuwarden zijn een stuk leger. Bij de meiden ontstaat er een leegte doordat ze veel minder sociale contacten hebben. “Het leuke aan uitgaan is toch wel het socializen en het ontmoeten van nieuwe mensen. Nu ben je altijd met je eigen groepje, er gebeurt weinig spontaans en je ontmoet dus ook veel minder snel nieuwe mensen,” vertelt Jeldou. “En je gaat natuurlijk ook niet zo snel bij random mensen aan de tafel zitten de hele avond,” zegt ze. “Dit is een reden dat we vaker thuis zijn gebleven.” “En ik mis het dansen ook wel,” vult Sybrich aan, “de hele avond op je kruk zitten maakt het toch wat sfeerloos.” Op de vraag of ze het uitgaansleven van voor corona missen antwoorden de meiden dan ook volmondig: “Ja!!”

Veel positieve kanten aan uitgaan (of niet uitgaan) in coronatijd zien de meiden niet. “Ik zie eigenlijk niet echt positieve kanten. Er kunnen minder mensen naar binnen, je moet allemaal zitten, je mag bijna niks meer,” vertelt Jeldou. “Normaal had je natuurlijk ook gewoon regels, maar het is nu heel streng allemaal,” legt ze uit. “Maar, het duurt wel minder lang voordat je je drankje hebt,” lacht Sybrich.

COMPENSEREN

Echt somber worden de meiden er gelukkig niet van. “Ik ben er niet depri van geworden, maar ik ben er wel bijna klaar mee. Het mag van mij wel weer terug naar normaal, hoor,” vertelt Jeldou. “Oh en in het begin, toen echt alles nog dicht was, vond ik het even vreselijk,” vult ze aan. “Toen keek ik er tegenop dat ik een langere tijd thuis zou moeten zitten. Gelukkig viel dat uiteindelijk mee.” Ze is allang blij dat er nu weer veel dingen kunnen en mogen. “De winkels zijn weer open, je kunt het terras op en je kunt in ieder geval weer soort van op stap, dat scheelt al.”

Ook Sybrich is er niet heel ongelukkig van geworden. “Echt somber word ik er niet van, maar ik had van tevoren niet gedacht dat die sociale contacten zo’n rol zouden spelen,” vertelt ze. “Je ziet het ook aan hoeveel jongeren er nu actief zijn op apps als Tinder. Iedereen is nu online op zoek naar sociale contacten, omdat dat offline veel moeilijker gaat.”

Zelf vullen ze de leegte op door veel te werken en langzamerhand weer wat vaker de stad in te gaan. Ze zien ook dat het een beetje drukker wordt in Leeuwarden. “Er lopen nu vaker gewoon hele groepen studenten door de stad.” Jeldou en Sybrich hebben het idee dat mensen minder bang worden voor het coronavirus. “In Friesland zien we gewoon niet zo veel consequenties, dus mensen worden automatisch minder bang. Ik denk dat het daardoor ook steeds drukker wordt,” zegt Jeldou.

Over de toekomst zijn ze positief. Waar ze vooral naar uitkijken is het ‘normale’ uitgaan en socializen. “Ik hoop dat het binnenkort weer terug kan naar het toegankelijke van voor corona, als hier geen tweede golf komt natuurlijk,” zegt Sybrich. “Ik heb zin om weer lekker te dansen en gewoon gezellig met iedereen te praten, gewoon weer uitgaan zoals eerst.”

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close