InterviewLeeuwardenPersoonlijkVan alles

MUZIKAAL TALENT IMMEN KAN NIET WACHTEN OP FESTIVALSEIZOEN

Met haar zelfgeschreven “dromerige muziek met een donker randje” zal Clasine Haringsma, beter bekend onder de artiestennaam Immen, komende zomer het festivalterrein betreden. Optredens in verschillende grote steden, waaronder Leeuwarden, betekenden de volgende stap in haar toch al interessante carrière. Wie is Clasine Haringsma en waar komt haar passie voor muziek vandaan?

Hoe kom je aan de naam “Immen”? “
Omdat de Friese taal altijd nog zo dichtbij mij staat wilde ik graag een Fries woord als artiestennaam. Ik ben toen uitgekomen op ‘immen’, wat iemand betekent. Het woord kan op veel manieren geïnterpreteerd worden en dat maakt het ook zo mooi

” Als ik je muziekstijl moet omschrijven, hoe kan ik dit dan het beste doen? “
Ik denk dat je het wel dromerig kunt noemen. Het heeft een donker randje, maar is ook zeker wel warm. Het lijkt me mooi als ik met mijn muziek mensen kan helpen die misschien door een moeilijke tijd gaan. Daar doe ik het echt voor.” Laten we beginnen bij het begin. Hoe ben je in de muziek terechtgekomen? “Eigenlijk begon ik daar al heel vroeg mee. Toen ik veertien jaar was en nog op de middelbare school zat, had ik al veel muzikale vrienden. We maakten met regelmaat muziek en hadden veel plezier. In die periode heb ik ook mijn eerste gitaar gekocht en heb ik leren spelen. Ik heb nooit lessen gehad, maar kon van YouTube al veel leren. Later ben ik het nog wat serieuzer gaannemen. Toen ik ongeveer negentien was begon ik met het schrijven van liedjes.”

Waar veel mensen stoppen op de middelbare school ging jij door.
“Ja, ik bleef het leuk vinden om creatief om te gaan met muziek en wilde graag nummers maken. Zo ben ik doorgegaan onder de artiestennaam Immen. Ik heb nu ook goede vrienden in de muziekindustrie. Dat helpt je verder.”

Jouw nummers zijn zeer uniek.
Wat voor boodschap wil jij de luisteraar overbrengen? “Ik heb niet altijd een diepe boodschap in mijn muziek verstopt, maar het is dus, zoals ik eerder zei, wel dromerig. Ik hoop dat mijn muziek vooral een therapeutische werking kan hebben zoals andere muziek dat voor mij ook is.”

En nu zing jij dus ook in het Fries, waarom?

“Ik ben vanwege mijn studie Humanistiek in Utrecht gaan wonen, maar ben een echte Fries. Ik ben op het platteland opgegroeid. In de buurt van Raerd woonde ik op een boerderij. Ik voel me meer thuis in het Fries en zing dan ook graag in deze taal. Ik voel me er prettiger bij dan in het Nederlands.”

Mis je soms het platteland nog als je in Utrecht bent?
“Jazeker. Ik mis de mensen en de taal soms echt nog wel. Op het Friese platteland begroeten mensen elkaar nog op straat. Dat is hier niet aan de orde. Toch heb ik het in Utrecht ook enorm naar mijn zin. Ik kom trouwens vaak genoeg terug naar Friesland, en vooral Leeuwarden.”

Snappen die Randstedelingen eigenlijk wel iets van dat Fries?
“Ze kunnen niet verstaan wat ik zeg, maar begrijpen het wel. Ik denk dat dat ook een charme is van muziek. Je hoeft het niet te verstaan om het te begrijpen.”

Zaterdag 16 juli ga je optreden bij Welcome to The Village in Leeuwarden. Hoe vind je dat?
“Helemaal geweldig. Ik ga ook nog op andere plekken optreden, maar deze boeking is wel heel speciaal. Ik ben zes jaar vrijwilliger geweest bij dit festival en ken daarom ook nog veel mensen daar. Om dan nu aan de andere kant te staan en te mogen optreden is ontzettend gaaf. Ik kan niet wachten om daadwerkelijk op te gaan te treden. Hopelijk zie ik nog oude bekenden uit de tijd dat ik als vrijwilliger betrokken was bij het evenement.”

Ga jij dit seizoen zelf nog naar concerten en festivals?
“Jazeker, dit wordt een topseizoen. Ik heb zelfs al tickets kunnen regelen voor onder andere Into The Grave en heb daar ook veel zin in. Nu het weer kan, wil ik er ook echt van gaan genieten.”

Je bent nog jong. Wat zijn je ambities als artiest? “Nou, ik ben daar niet heel veel mee bezig. Ik hou gewoon van muziek maken en doe dat ontzettend graag. Verder zou ik natuurlijk best wel willen groeien als artiest zijnde, maar dat is vanzelfsprekend. Laatst heb ik samen met een andere artiest, Bo Manning, een EP uitgebracht. Dat was echt een droom die uitkwam en daar ben ik ook heel trots op.”

Kunnen we op korte termijn nieuwe muziek verwachten?
“Ik ben met nieuwe dingen bezig, maar binnen korte tijd zal er geen album liggen. Toch lijkt mij dat wel heel mooi en daar ga ik zeker aan werken! Maar eerst lekker optreden deze zomer”

De Fries-Engelstalige muziek van Immen is o.a. te beluisteren op Spotify. Zaterdag 16 juli treedt ze op bij Welcome to The Village in Leeuwarden. 

 

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close