Van alles

Interview: Ann-Kathrin Kolpatzik

Waarom gaan jongeren in Leeuwarden studeren en wat kan de hoofdstad van Friesland hun bieden? Twee inwoners vertellen over ‘hun’ Leeuwarden als studentenstad.

 Ann-Kathrin Kolpatzik
Het onbezorgde studentenleven van Ann-Kathrin Kolpatzik veranderde drastisch toen zij op 22-jarige leeftijd zwanger bleek te zijn. Haar prachtige dochter heet Lilian en is inmiddels veertien maanden.

Wat voor student was jij?
Eigenlijk wilde ik naar het buitenland. Op aanraden van mijn ouders begon ik met de studie Hogere Hotelschool aan Stenden Hogeschool. Hoe ik mijn eerste jaar heb gehaald, is mij tot op de dag van vandaag onduidelijk. Ik wilde genieten van het leven, hield van een feestje en dronk regelmatig. School was ondergeschikt.

Vervolgens word je zwanger. Hoe kwam jij erachter?
Aanvankelijk wist ik niet dat ik zwanger was. Lichamelijk leek alles normaal totdat ik steeds vaker misselijk werd en geen alcohol meer kon drinken. Terwijl ik mijn voorgevoel negeerde, zocht ik naar uitwegen om niet onder ogen te hoeven zien waar ik bang voor was. Mijn vriend pushte mij om langs te gaan bij de dokter. Uiteindelijk ging ik en bleek ik zwanger te zijn. Abortus was nog slechts enkele weken een optie.

Hoe reageerde jij?
Er moest een keuze worden gemaakt. Wel of geen abortus? Ik heb internet afgestruind naar soortgelijke verhalen. De één houdt het kind wel, de ander niet. Wanneer een vrouw abortus pleegt, is het mogelijk dat zij niet meer zwanger kan worden. Dat risico wilde ik niet lopen. Daarnaast kon ik het niet over mijn hart verkrijgen om mijn kind te laten adopteren. De opties die er waren, bleken helemaal geen opties te zijn. Johan en ik besloten het kind te houden.

Wat deed jij toen, met een kind op komst?
Ik zag mijzelf gedwongen naar school te gaan, want voor mijn zwangerschap werd geen uitzondering gemaakt. Omdat ik geen vrijstelling kreeg, heb ik uiteindelijk hoogzwanger een tentamen Frans gemaakt.
Achteraf gezien had ik op mijn strepen moeten staan. Ik vind het belachelijk dat er voor situaties zoals die van mij geen uitzonderingen worden gemaakt.

Mis je je studententijd?
Met mijn zwangerschap verdween het uitgaansleven als sneeuw voor de zon. Alleen wanneer ik vriendinnen spreek, mis ik het soms. Tegenwoordig is er altijd iemand thuis en dat geeft één van ons de mogelijkheid af en toe uit te gaan. Zoals het eerst was, wordt het niet meer, maar dat betreur ik niet. Ik wilde tijdens mijn studententijd de wijde wereld in om levenservaring op te doen. Die levenservaring is er nu in de vorm van Lilian. Zij is fantastisch en haar aanwezigheid is inmiddels vanzelfsprekend. Wanneer Lilian straks wat ouder is, gaan wij misschien voor een aantal jaar naar Nieuw-Zeeland, alsnog de wijde wereld in.

Wat is er veranderd na de geboorte van je kind?
Door Lilian ben ik in een andere levensfase terechtgekomen. Gespreksonderwerpen zijn veranderd. Ik praat over mijn kind en ben het studentenleven ontgroeid. Dat is moeilijk te begrijpen voor sommigen.
In mijn eerste jaar als student ging het dak eraf, terwijl ik op school goede resultaten haalde. Nu lacht Lilian terwijl ik haar letterlijk en figuurlijk zie groeien. Twee verschillende situaties waarin ik gelukkig was en ben.

Wat zou je studenten mee willen geven?
Geniet van het leven en neem het leven niet té serieus.

Door Joris van Uden

 

 

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close