Van alles

Interview: Marije Wagenaar

Waarom gaan jongeren in Leeuwarden studeren en wat kan de hoofdstad van Friesland hun bieden? Twee inwoners vertellen over ‘hun’ Leeuwarden als studentenstad.

Marije Wagenaar
Marije Wagenaar is 27 jaar en is verbonden aan Van Hall Larenstein. Zij doceert forensische wetenschap.

Hoe zag jouw studentenleven in Leeuwarden eruit?
Ik had geen behoefte aan een wild studentenleven, omdat ik al wat ouder was toen ik in 2003 begon. Met mijn vaste vriendengroep keken wij een film of speelden wij computerspellen. De behoefte om uit te gaan was er na de middelbare school niet meer. We gingen sporadisch naar Paddy’s, een Ierse pub. Als ik terugkijk op mijn studentenleven ben ik tevreden. Ik denk wel dat ik vaker naar het buitenland had gemoeten.

Wat was het hoogtepunt in jouw studentenleven?
Mijn afstudeerproject in Australië. Dat was een fantastische tijd. Het is een mooi land en de mensen zijn aardig. Met een vriendin ben ik van het oosten naar het westen getrokken. Ook kwam mijn vriend uit Engeland naar mij toe voor drie maanden. Een leerling aan wie ik lesgeef, heeft een vriendin in Frankrijk. Ik weet door Australië hoe hij zich voelt en vertel hem naar de positieve kant te kijken. Australië heeft mij veel geleerd.
Wat was het dieptepunt in jouw studententijd?
Voordat ik aan een studie forensische wetenschappen begon, studeerde ik informatica. Tijdens mijn eerste stageproject kwam ik erachter dat het niks voor mij was. Op de middelbare school bood mijn vriendengroep hulp tijdens opdrachten, maar nu stond ik er alleen voor. Dit bleek andere koek. Ik heb de studie met moeite afgemaakt. Daarna heb ik twee minors gedaan waarbij de nadruk minder op de informatica lag.

Wat voor type docent ben jij?
Ik beschouw mijzelf als streng, maar rechtvaardig. Ik probeer niet boven mijn studenten te staan, maar ernaast. Als iets niet goed is, zeg ik het meteen, maar leg ik ook uit waarom.

Hoe kan een student bij jou het bloed onder de nagels vandaan halen?
Ik vind het erg vervelend wanneer mensen zich niet gedragen en lak hebben aan de regels. Mijn lessen vinden vaak plaats in het laboratorium. Alles wordt schoongemaakt met ethanol, een gevaarlijk goedje in combinatie met vuur. Als er niet wordt opgelet tijdens mijn uitleg en een leerling vervolgens aan het schoonmaken is bij een brander en niet snapt wat er is gebeurd na een brand, dan is het lastig rustig te blijven.

Wat zou je studenten willen meegeven?
Benader de studie serieus. Het is zo enorm jammer wanneer ik een onvoldoende moet geven, omdat er iets niet klopt wat duidelijk in de richtlijnen van het studieboek stond.

Door Joris van Uden

 

 

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close