Van alles

Hoe schoon is jouw studentenhuis?

Studentenhuizen zijn vies, punt uit.  Studenten zijn namelijk lui, er lopen muizen in huis en er zou zomaar eens schurft uit kunnen breken. Deze vooroordelen zijn gemakkelijk te gronden. Studenten zijn namelijk net uit huis en hebben wel iets anders aan hun hoofd. Er is geen moeder meer die alles achter hun kont opruimt,  daarnaast is afwassen gewoon geen activiteit waarmee je veel Facebook likes krijgt en studeren is nou eenmaal het aller, allerbelangrijkst. Of scheer ik nou alle studentenhuizen over één kam? De Leeuwarder Studentenkrant waagt zich onder de studenten en dringt door tot in de woningen en zoekt voor jullie uit of dit een fabel is of dat moeders hun kroost toch iets beter moet voorbereiden.

Door Matthijs en Ruben werden we hartelijk ontvangen met een kopje koffie, wat in elk geval betekende dat niet de hele huisraad bij de afwas stond. Een studentenhuis in het centrum van Leeuwarden, met beneden de woonkamer, keuken en badkamer inclusief wc.  Dit huis wordt bewoond door vier jongens. Drie daarvan zijn studenten van de Hogere Hotelschool, wat meestal een grote kennis over hygiëne betekent. En dat is precies waar inspecteur Feije Dillema nou zo geïnteresseerd in is. Feije heeft jarenlange ervaring als controleur en opleider Drank en Horeca bij de Voedsel en Waren Autoriteit en is nu werkzaam bij BHBW als specialist van de implementatie van de nieuwe Drank- en Horecawet. Gehuld in zijn witte jas assisteert Feije ons in de zoektocht naar schone studentenhuizen.

Keuken «««««

De keuken bevindt zich in de woonkamer, waar je gelijk binnen stapt zodra de voordeur voor je open gaat. In eerste instantie toont de ruimte een goeie eerste indruk. Matthijs: “We hebben niet opgeruimd hoor, alleen de afwas heb ik nog even snel gedaan.” Gelukkig is Feije niet snel onder de indruk, want bacteriën kun je vaak met het blote oog niet zien.
Gewapend met zijn ultraviolet lamp, bij ons beter bekend van de blacklight feesten, onderzoekt hij het gasfornuis. Maar zelfs met dit alles onthullende gadget komt er weinig aan het licht. Het is schoon, maar de witte muur erboven vertoont echter wel wat vetvlekjes. Ook de slang van de gasaanvoer wordt even gecontroleerd. Deze is in orde, maar Feije geeft als tip dat dat deze vaak in slechte staat is en iedereen die af en toe moet controleren!
Feije ziet iets waar hij  blij van wordt: in de hoek staat een afgesloten vuilnisbak. “In veel huizen kom ik een tegen zonder deksel, maar afval is de grootste bron van bacteriën en ongedierte!” Een prullenbak zonder deksel? Vervang hem dus snel even.
Het laatste opvallende punt is de ontbrekende afzuigkap. Dit wordt heel simpel opgelost, de deur van de badkamer wordt gewoon open gezet en zo worden alle lekkere geurtjes naar buiten geloodst. Dat dit niet ideaal is, is duidelijk. Nu is vooral belangrijk dat het rooster, wat niet alleen de lucht van de badkamer opzuigt, vaak en grondig wordt gereinigd. Hier zijn bacteriën erg gelukkig!

Koelkast «««««

In de keuken zijn twee koelkasten geplaatst. Bij de eerste kan de temperatuurmeter al achterwege worden gelaten, want al snel wordt duidelijk dat deze geen biertjes meer koud kan houden, hij is namelijk defect. Rondom deze koelkast ligt wel wat vocht en kruimels. Feije: “Dit is het perfecte klimaat voor ongedierte en heel veel bacteriën. Het is een lastige plek om schoon te maken, dus leg er een zeiltje onder die je makkelijk kunt vervangen!” Een handige tip, want niemand wil natuurlijk een muizeninvasie.
De tweede koelkast ziet er al een stuk beter uit. Goed ingericht en geen producten die over datum zijn. De infraroodtemperatuurmeter laat zien dat de koelkast 8 graden Celsius is, wat net iets te warm is. Een koelkast functioneert het best met 6 graden Celsius. Verder zien de randen van de koelkast er nog erg schoon uit, wat een hele grote bron van bacteriën kan zijn. Hoe dat kan? De koelkast blijkt nog maar een maand oud te zijn.

Badkamer en wc «««««

In de badkamer is een douche en wc aanwezig en met het blote oog ziet dit er wederom weer keurig uit. Om goed te kunnen checken, wordt de deur gesloten en het licht uitgedaan en brengt het violet lampje ons de antwoorden. Er moet goed gezocht worden, maar rond de pot zitten wat vlekken op de muur. Wat dit kan zijn? Braaksel of sperma. De bewoners moeten lachen en geven een afwezige huisgenoot de schuld. Verder lijkt de mop meer op een dalmatiër en zit het onder de vlekken. Een handige tip: zet deze af en toe in het bleek, anders verspreiden de bacteriën zich erg gemakkelijk.
In de badkamer is geen kraantje aanwezig om na het plassen de handen te wassen. Dit wordt dan ook in de keuken gedaan. Zorg ervoor dat de handen maar aan één doek worden afgedroogd, want je raad het al: anders kunnen de bacteriën zich gemakkelijk verspreiden. Daarnaast wordt de deurklink van de badkamer met een alcoholdoekje afgenomen, waardoor er gezien kan worden hoe vies die is. Dit doekje blijft helemaal wit, wat betekent dat het schoon is.

Is het een vooroordeel dat alle studentenhuizen vies zijn? Kijkend naar dit huis wel. Feije: “Meestal zijn de eerste indrukken gewoon goed. Toen we hier binnenkwamen, zag het er goed uit. Als een restaurant al onkruid op zijn terras heeft groeien, kun je nooit verwachten dat de toiletten hygiënisch zijn.” De jongens kijken opgelucht, het huis is goedgekeurd!

Door Lize Verdegaal

 

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close